19:07:30 27.10.2020
 
Stiri

Consilierul premierului Chicu, despre decizia de astăzi a CC care a respins proiectul de modificare a Constituției înaintat de Guvern: „Niciun organ nu poate împiedica legiuitorul constituant să examineze și să adopte acest proiect”

Actualitate 22.09.2020 14:43 Vizualizări975 Autor: Ziarul National
Consilierul premierului Chicu, despre decizia de astăzi a CC care a respins proiectul de modificare a Constituției înaintat de Guvern: „Niciun organ nu poate împiedica legiuitorul constituant să examineze și să adopte acest proiect”


Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției în partea ce vizează sistemul judecătoresc și Consiliul Superior al Magistraturii, transmis de către Guvern spre avizare la Curtea Constituțională (CC) pe 1 iulie curent, a fost agreat la „fiecare cuvânt” cu partenerii de dezvoltare ai R. Moldova, susține ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Declarația a fost făcută după ce, astăzi, Înalta Curte a stabilit că inițiativa nu respectă condițiile de revizuire a Legii Supreme și nu poate fi înaintată spre examinare Parlamentului. Mai exact, proiectul de lege, aprobat încă în luna ianuarie curent, nu a fost publicat în Monitorul Oficial, ceea ce îl face inexistent. Totuși, pentru a preveni eventualele incertitudini la înaintarea unui viitor proiect de revizuire a Constituției, Curtea a analizat prevederile proiectului înaintat și a căzut de acord cu mai multe propuneri ale Guvernului.

CITIȚI și DOC // Curtea Constituțională RESPINGE inițiativa Guvernului de modificare a Constituției, deși este de acord cu mai multe propuneri: Excluderea termenului inițial de cinci ani la numirea judecătorilor, imunitate pentru magistrați și 12 membri la CSM

„Proiectul în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții este conform angajamentelor noastre internaționale, fiecare cuvânt fiind agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al R. Moldova conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO. Despre situația creată vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea situației”, a comentat ministrul Nagacevschi pe Facebook.

Nicolae Eșanu, consilierul premierului Ion Chicu pe domeniul dreptului, crede că proiectul de modificare a Constituției poate fi adoptat de către Parlament, în pofida deciziei CC.

„În măsura în care proiectul nu încalcă limitele de revizuire a Constituției, niciun organ, fie chiar și Curtea Constituțională, nu poate împiedica legiuitorul constituant să examineze și să adopte acest proiect”, susține Eșanu.Vedeți AICI propunerile Guvernului privind modificarea Constituției în partea care se referă la sistemul judiciar.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Tarnacop 22.09.2020 15:16

Si "Ministru" justitiei cu consilierul lui Dodon sau cuferit ? Devine o regularitate, cu mici exceptii, gen D-l Sarov.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md