05:42:04 17.01.2021
 
Stiri

DECLARAȚIE // Schema furtului miliardului este aplicată la furtul de terenuri municipale: Compania care ar fi subevaluat un teren de peste 11 ha a evaluat și creditele neperformate de la BEM în timpul jafului bancar

Actualitate 15.09.2020 17:03 Vizualizări1188 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Schema furtului miliardului este aplicată la furtul de terenuri municipale: Compania care ar fi subevaluat un teren de peste 11 ha a evaluat și creditele neperformate de la BEM în timpul jafului bancar


Consiliul Municipal Chișinău a scos la licitație un teren cu suprafața de 11,66 de hectare din sectorul Ciocana al capitalei la un preț mai mic decât cel de piață, inclusiv prin votul consilierilor socialiști.

Consilierii municipali din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că este vorba despre „un preț ridicol” și acuză faptul că scoaterea la licitație a acestui teren este organizată de o companie obscură care a fost principalul evaluator al creditelor neperformante la Banca de Economii în perioada fraudei bancare.

Consilierii PAS susțin că schema de înstrăinare a terenurilor municipale la sub prețul pieții este asemănătoare cu cea care a fost aplicată la furtul miliardului din băncile din Republica Moldova - a fost identificat un teren, care nu este înregistrat sau evaluat de către autoritățile cadastrale, ulterior o companie de evaluare a subevaluat terenul respectiv, iar Direcția Arhitectură și Relații Funciare a propus Consiliului municipal aprobarea scoaterii la licitație a terenului la un preț mult mai mic decât cel real.

„Un caz concret care poate aduce prejudicii de sute de milioane de lei municipiului Chișinău este scoaterea la licitație a unui teren de 11.66 ha din sectorul Ciocana, cu codul cadastral R7, ceea ce permite construirea blocurilor multietajate. Această decizie a fost votată de fracțiunea PSRM și aliații ei. Terenul scos la licitație nu este înregistrat în calitate de bun imobil. Colegii din Consiliu au scos la licitație un bun care nu există. La adresa Consiliului Municipal Chișinău au venit mai mult de 15 notificări de la Cancelaria de Stat prin care se atrage atenția asupra ilegalității scoaterii la licitație a unor bunuri inexistente. Această decizie este pur și simplu ilegală”, a atras atenția președintele fracțiunii PAS în CMC, Vasile Grădinaru, într-o conferință de presă susținută astăzi alături de colegii săi Zinaida Popa și Roman Roșca.

Vasile Grădinaru susține că acest teren era prevăzut pentru construcția de școli, grădinițe, terenuri sportive, însă, odată scos la licitație, i-a fost atribuit codul cadastral R7, ceea ce permite construirea blocurile cu 13 nivele.

„Potrivit Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea licitațiilor funciare, organizatorul licitației poate fi un agent economic selectat prin concurs public, care face evaluarea bunurilor la solicitarea Comisiei de licitații sau a Direcției de Arhitectură. Un astfel de agent economic a fost selectat încă în 2017 și este Capitalimobil SRL, însă evaluarea pentru terenul de 11.66 ha a fost făcută de o altă companie, aleasă în afara concursului de către Svetlana Dogotaru, șefa Direcției Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare. Este vorba de Gofma Consulting SRL, o companie cu o reputație extrem de obscură, care a fost principalul evaluator al creditelor neperformante la Banca de Economii, atunci când se fura miliardul. Gofma Consulting a supraevaluat bunurile pentru creditele neperformante eliberate în perioada 2011-2014 de către Banca de Economii. Evaluarea terenului făcută de cei de la Gofma Consulting constă în prețul evaluat de cca. 2 000 de euro/arul, în condițiile în care chiar în raportul de evaluare se menționează că prețul unui ar în zonă e între 5 și 22 de mii de euro”, a adăugat consiliera PAS, Zinaida Popa.

Consilierii spun că i-au solicitat viceprimarului Victor Chironda să inițieze mai multe anchete interne în această privință, însă nu au primit niciun răspuns.

„Ne întrebăm dacă viceprimarul de ramură Victor Chironda este parte la aceste ilegalități? Trece cu vederea intenționat aceste lucruri sau este o indicație a lui Ion Ceban contra căreia el nu poate merge?’’, a întrebat Roman Roșca.

Fracțiunea PAS din CMC a contestat la Cancelaria de Stat decizia privind scoaterea la licitație a terenului respectiv și a propus elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru zona dată, delimitarea și înregistrarea bunurilor imobile din zonă, fiecare în dependență de zona de valorificare: școli, grădinițe, case de locuit etc., evaluarea la preț de piață, conform prevederilor legale a zonelor cu potențial de valorificare economică, identificarea resurselor financiare pentru dezvoltarea infrastructurii sociale și scoaterea la licitație a terenurilor cu potențial de valorificare economică.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Petru 15.09.2020 17:26

Iata ca Ivan Ceban a inceput sa fure. Cineva a crezut ca Ceban va lucra cinstit,nu va fura ? L-a pus pe Chiroanda vice,el fura banii se duc la Ceban.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

11.01.2021 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul pas, Maia San...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md