19:05:14 19.08.2019
 
Stiri

Condamnat penal, dar neclintit din fotoliul de primar

Anticorupție 13.04.2014 10:18 Vizualizări2751 Autor: Galina Munteanu
Condamnat penal, dar neclintit din fotoliul de primar

Nu a scăpat bine de un dosar că s-a ales cu altul. Primarul orașului Șoldănești, Alexandru Tinică, va compărea din nou în fața instanței, dar își continuă nestingherit activitatea

Deși nu a trecut niciun an de când primarul de Șoldănești, Alexandru Tinică, a fost condamnat penal pentru abuz de putere și pentru alte încălcări la patru ani de închisoare cu suspendare condiționată pe o perioadă de probă de trei ani, la începutul acestui an, Tinică s-a mai pricopsit cu un dosar penal. Și în această cauză penală primarul de Șoldănești este învinuit de abuz de putere.

Cu toate acestea, Alexandru Tinică rămâne neclintit din fotoliul de primar, chiar dacă procurorii au cerut de mai multe ori instanței de judecată ca acesta să fie suspendat provizoriu din funcție pe durata examinării cauzei. „Am cerut, dar instanța a respins solicitarea noastră. Nu putem face nimic, deși credem cu certitudine că acesta ar putea influența mersul anchetei”, ne-a spus procurorul raionului Șoldănești, Vladimir Erhan.

Prejudiciu de peste o sută de mii de lei

În acest dosar, primarul de Șoldănești este învinuit că, împreună cu managerul-șef al ÎM „Regia Apă Șoldănești” și contabilul-șef al întreprinderii, a dispus demontarea fostei cazangerii. Mai mult, în lipsa unui evaluator licențiat și fără a organiza o licitație, aceștia ar fi înstrăinat bunurile instituției, prejudiciind astfel întreprinderea cu peste o sută de mii de lei. „Dosarul se află deja pe masa magistraților, iar prima ședință de judecată în acest dosar urmează să aibă loc la sfârșitul acestei luni”, susține Erhan.

Dacă magistrații îi vor găsi vinovați pe cei trei, aceștia riscă până la zece ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții de la doi la cinci ani.

Acesta nu este singurul păcat al primarului Alexandru Tinică. Acum aproape un an, acesta, dar și managerul Întreprinderii „Piața-Șoldănești”, Adrian Pălăduță, au fost găsiți vinovați de abuz de putere care s-a soldat cu urmări grave pentru interesele publice și încălcarea drepturilor mai multor persoane fizice și juridice. Inițial, ultimul s-a ales cu trei ani de închisoare, iar Alexandru Tinică a fost condamnat la patru ani de privațiune de libertate cu termen de probă de trei ani.

„Asta nicidecum nu înseamnă că dumnealui nu este vinovat. Pur și simplu, instanța a ajuns la concluzia că nu este oportun să-i fie aplicată pedeapsă penală. Dar el a fost recunoscut vinovat de infracțiunea imputată”, susține procurorul raionului Șoldănești.

Au scăpat basma curată

Recent, Curtea de Apel Bălți a schimbat pedeapsa pe numele celor doi. Astfel, Alexandru Tinică a fost achitat, iar Adrian Pălăduță a fost eliberat de după gratii și a fost amendat cu zece mii de lei. „Sigur că vom contesta această decizie și vom solicita pedeapsa cerută inițial, adică până la șapte ani de închisoare pentru primarul orașului Șoldănești și până la cinci ani de închisoare pentru Adrian Pălăduță”, ne dă asigurări procurorul Vladimir Erhan.

În acest dosar, primarul oraşului Şoldăneşti, împreună cu administratorul pieţei din localitate, prin abuz de serviciu, refuzau să elibereze autorizații de funcționare în piață, prejudiciind bugetul local cu peste 200 de mii lei. Mai mult, Alexandru Tinică a fost găsit vinovat și de faptul că l-a concediat pe managerul Întreprinderii „Șoldănești-Service”, Valentin Sofroni. Deși existau două decizii ale instanțelor de judecată care prevedeau restabilirea acestuia în funcție, Alexandru Tinică refuza să le execute.

Primarul nu a fost de găsit pentru a comenta învinuirile aduse de procurori. Anterior, acesta a spus că îşi exercită funcţiile de serviciu „în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

I-a amenințat cu un pistol pe auditorii Curții de Conturi

Acum un an, primarul Alexandru Tinică a fost și în atenția Curții de Conturi (CC). Angajații instituției au fost amenințați cu un pistol de Alexandru Tinică, atunci când au fost în regiune pentru a efectua auditul bugetelor şi gestionării patrimoniului public în cadrul autorităților publice locale din raion.
Deși incidentul a avut loc în primăvara anului trecut, a fost dezvăluit abia în vară de președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, în cadrul unei ședințe în care a fost prezentat raportul privind auditul bugetului raionului Rezina.

Urechean s-a arătat mulțumit de faptul că autoritățile locale din Rezina au conlucrat cu auditorii și i-au lăsat să-și facă meseria în comparație cu funcționarii publici din Șoldănești. „Aici auditorii au lucrat în liniște, nu ca la Șoldănești unde primarul i-a amenințat cu pistolul când au venit. Parcă a băut „ozverin” (preparat care provoacă agresivitate – n.r.) acest primar”, a declarat Urechean.

„Consideră că el este legea”

Chiar și după un an de la prezentarea raportului Curții de Conturi, situația în Primăria Șoldănești pare să nu se fi schimbat prea mult, susține șeful Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Tudor Golub.

„Încă atunci, în vara anului trecut, am trimis o solicitare primăriei privind înlăturarea defecțiunilor semnalate de auditorii CC. Deși răspunsul urma să-l primim încă în septembrie 2013, niciun răspuns nu a venit până acum o lună și ceva. Între timp, am depus și o cerere la poliția raională. Și știți ce a fost cu acea cerere? A fost ruptă, asta ni s-a spus. Domnul Tinică și-a schimbat pălăria și se simte protejat. La Primăria Șoldănești este un haos total”, afirmă Tudor Golub.

Declarațiile lui Golub sunt susținute și de către șeful adjunct al OT Orhei, responsabil de raionul Șoldănești, Lora Grosu. „Domnul Tinică nu este interesat să lucreze legal, acesta consideră că el este legea. Ne este foarte greu să lucrăm cu el”, zice Lora Grosu. Cât privește răspunsul primit la OT Orhei al Cancelariei de Stat, Grosu susține că acesta a fost unul mai mult de răzbunare. „Ne-a spus că raportul nu este ceva serios, iar auditorii au fost trimiși special pentru a-l denigra și că, de fapt, a fost o reglare de conturi”, conchide Lora Grosu.

Cinci dosare penale

Auditorii Curții de Conturi au depistat numeroase încălcări în gestionarea bugetelor autorităților publice locale din Șoldănești pentru anii 2011-2012.

Nereguli la primăria condusă de Alexandru Tinică au fost depistate la sfârșitul anului trecut și de către Inspecția Financiară din cadrul Ministerului de Finanțe.

Potrivit actului întocmit de controlori, aici finanţele publice sunt utilizate ineficient şi netransparent, iar conflictele de interese sunt la ele acasă. Încălcări grave au fost depistate și în evidența contabilă, iar un șir de facturi și alte documente importante lipsesc ori au fost întocmite incorect. Și gestionarea patrimoniului public la Șoldănești este defectuoasă, susțin controlorii.

Numele lui Alexandru Tinică figurează în cel puțin cinci dosare penale inițiate în ultimii ani.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md