23:11:45 17.06.2024
Stiri

Concurs INTERNAȚIONAL: Se caută cele mai frumoase SATE din R. Moldova în care turiștii vor avea ce descoperi. Ce condiții trebuie să îndeplinească localitățile pentru a participa în Programul Upgrade

Actualitate 25.04.2023 12:38 Vizualizări4520 Autor: Ziarul National
Concurs INTERNAȚIONAL: Se caută cele mai frumoase SATE din R. Moldova în care turiștii vor avea ce descoperi. Ce condiții trebuie să îndeplinească localitățile pentru a participa în Programul Upgrade


Ministerul Culturii a anunțat startul selecției naționale a satelor turistice care aspiră la titlul de „Best Tourism Villages” în cadrul competiției internaționale, aflate la a III-a ediție, care este organizată de către Organizația Mondială a Turismului (OMT) sub egida ONU.

Este vorba despre o inițiativă care își propune să promoveze turismul ca instrument de dezvoltare rurală, prin intermediul căreia sunt identificate anual exemple remarcabile de destinații rurale.

Această inițiativă oferă oportunitatea unică pentru R. Moldova de a face parte din rețeaua satelor turistice la nivel mondial, or arhitectura rurală, tradițiile și ospitalitatea comunităților locale pot genera beneficii de dezvoltare economică și socială, fiind apreciate la nivel internațional.

Republica Moldova va transmite către OMT, în urma depunerii candidaturilor și evaluării, cel mult opt propuneri de sate turistice, care vor concura cu alte destinații rurale din întreaga lume.

Pentru a fi eligibil, satul trebuie să aibă o densitate scăzută a populației și cel mult 15 000 de locuitori, conform ultimului recensământ, să fie localizat într-un peisaj cu o prezență importantă a activităților tradiționale și să împărtășească valorile, precum și stilul de viață al comunității.

Ministerul Culturii subliniază că, în procesul de evaluare, vor fi punctate criterii precum resursele culturale și naturale, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitate economică, socială și de mediu, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanța și prioritizarea turismului, infrastructură și conectivitate, sănătate, siguranță și securitate, materiale de prezentare (video, imagini).

Destinațiile rurale din partea Republicii Moldova, care vor participa în cadrul competiției mondiale vor avea șansa de a fi desemnate „Best Tourism Villages” sau de a fi incluse în Programul Upgrade, prin care vor beneficia de suport din partea OMT și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate identificate ca mai puțin dezvoltate în urma evaluării.

Satele recunoscute ca „Best Tourism Villages”, precum și cele selectate pentru a participa în Programul Upgrade, vor deveni membre ale unei rețele care facilitează schimbul de informații, experiențe și de bune practici. Rețeaua include, de asemenea, experți, parteneri publici și privați din domeniul promovării turismului pentru dezvoltare rurală. Destinațiile rurale incluse în rețea pot fi considerate studii de caz în documentele de politici ale OMT, în recomandări, la evenimente pentru dezvoltarea rurală și turism.

Formularul completat cu propuneri trebuie trimis către Ministerul Culturii, la adresa valentin.ceban@mc.gov.md, până la data de 11 iunie 2023, ora 23:59.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md