07:32:18 13.07.2020
 
Stiri

CNOS respinge acuzațiile aduse de Asociația Sportivilor și Antrenorilor, afirmând că o asemenea organizație „NU există”

Sport 26.07.2019 20:37 Vizualizări1749 Autor: Ziarul National
CNOS respinge acuzațiile aduse de Asociația Sportivilor și Antrenorilor, afirmând că o asemenea organizație „NU există”


Informația din scrisoarea Asociației Sportivilor și Antrenorilor, care a ajuns și pe adresele redacțiilor din R. Moldova, ar fi falsă și ar conține „atacuri și învinuiri nejustificate” la adresa Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS).

Mai mult, CNOS afirmă că a verificat la Agenția Servicii Publice și o asemenea asociație nu există.

CITIȚI și DOC // Contractul de vânzare-cumpărare, semnat între CNOS și o firmă de construcții, pentru terenul de MILIOANE din vecinătatea Ambasadei SUA, CRITICAT de comunitatea sportivă: „Comitetul NU a avut dreptul să vândă acel teren”

Într-o reacție la scrisoarea respectivă, CNOS răspunde „calomniilor” lansate.

Vedeți mai jos răspunsul CNOS la scrisoarea menționată:

CNOS califică informația difuzată în mass-media cu referință la activitatea sa ca fiind falsă și conținând informații neverificate și mincinoase. Considerăm că scopul urmărit de autorii materialui este de a defaima și denigra imaginea instituției, angajaților acesteia, sportivilor și antrenorilor moldoveni.

Or, caracterul fals al informațiilor, cât și anonimatul după care seascund inițiatorii acestuiatac mediatic nu vorbesc decât despre scopurile obscure și, probabil, meschine ale acestora.

Subliniem, că în ultima perioadă CNOS a fost ținta unor atacuri și învinuiri nejustificate din partea unor persoane rău intenționate, iar de data aceasta și din partea unei organizațiii anonime. De altfel, conform informației parvenite de la Agenția Servicii Publice nicio asociație publică cu demunirea „Asociație a sportivilor și antrenorilor” în Republica Moldova nu este înregistrată și, respectiv, nu există. La fel, nu cunoaștem cine sunt membrii așa-numitei „Asociații a sportivilor și antrenorilor”, care au înaintat adresarea către autoritățile naționale și au omis să se identifice.

Respectăm dreptul fundamental la informare, care este inerent unei societăți democratice, dar în același timp ne exprimăm regretul că au fost difuzate și preluate informații, care nu corespund adevărului, sunt calomnioase și aduc grave prejudicii imaginii CNOS și Mișcării Olimpice. La fel, regretăm că unele mijloace mass- media au neglijat unul dintre principiile esențiale ale presei libere, și anume principiul verificării informației difuzate.

Reiterăm că CNOS este o asociație obștească, care funcționează în temeiul Statutului propriu, elaborat în conformitate cu prevederile Cartei Olimpice a Comitetului Internațional Olimpic și legislației Republicii Moldova în vigoare și dispune de suficientă experiență și mijloace de soluționare a problemelor în mod transparent, onest și corect încazurile când asemenea probleme apar în viața sportivă a țării.

Publicarea așa-numitei „adresări”, pe lângă faptul că provine de la un grup de personae anonime, conține o serie de calomnii și învinuiri false aduse la adresa CNOS și, respectiv, considerăm necesar de a introduce o anumită claritate.

În materialul sus-menționat se menționează (urmează citat):

„comisioanele ilegale la primirea burselor olimpice, cumpărarea echipamentului sportiv la prețuri ridicate, soluționarea problemelor sportive prin scheme de mită, sustragerea fondurilor publice, vânzarea acreditărilor la competițiile internaționale, inclusiv la Jocurile Olimpice, afaceri de familie, standarde duble la utilizarea bugetului de stat și a fondurilor CIO”.

În acest sens, CNOS comunică faptul că Bursele Olimpice sunt acordate sportivilor moldoveni de către Programul Comitetului Internațional Olimpic „Solidaritatea Olimpică” și nu de către CNOS. Bursele Olimpice sunt achitate sportivilor în temeiul contractelor tripartite, încheiate între CIO, CNOS și sportivii moldoveni, în conformitate cu prevederile contractuale.

La fel, CNOS comunică că a achiziționat echipamente sportive pentru membrii Lotului Național Olimpic și antrenorii acestora prin intermediul procedurilor transparente de achiziții publice, lucru care poate fi verificat prin consultarea paginii oficiale a instituției de Achiziții Publice. Pentru exemplificare, ultimele achiziții de echipament au fost efectuate la următoarele prețuri: costum sportiv (colecția anului 2019 Joma) - 771 lei (cu TVA inclus), încălțăminte sportivă - 650 lei (cu TVA inclus).

De asemenea, comunicăm că ne este greu să înțelegem și să interpretăm afirmația relativă “soluționării problemelor sportive prin scheme de mită ”. Vă informăm că sportivii sau antrenorii, de regulă, sunt membri aiunei Federații Naționale de profil, în cadrul căreia își realizează drepturile și își soluționează ”problemele sportive”. În acest sens, facem apel către sportivi și antrenori, dar și către autorii anonimi,în cazul în care dețin asemenea informații să ne comunice și să se adreseze imediat către organele de drept competente, în scopul identificării schemelor de mită și a personelor culpabile de asemenea infracțiuni.

Referitor la acuzația de „sustragere a fondurilor publice ” vă comunicăm că o apreciem drept una calomnioasă, or CNOS raportează cu regularitate Autoritatea Publică Centrală despre utilizarea bugetelor alocate.

La fel de calomnioasă este și afirmația referitoare la „vânzarea acreditărilor ”. CNOS asigură distribuirea acreditărilor la evenimentele olimpice în strictă conformitate cu procedurile CIO și a COJO.

Din nou constatăm că autorii anonimi ai materialului publicat încearcă să manipuleze cu așa-zisele „afaceri de familie”. CNOS declară că, urmare a unor petiții de asemenea anonime, în mai multe rânduri a fost subiect de examinare a organelor competente ale statului, urmare a cărora nu s-au stabilit încălcări.

Cu privire la afirmația despre „standarde duble la utilizarea bugetului de stat”, vă comunicăm că CNOS are un singur standard de distribuire a fondurilor de care dispune – meritele sportivilor și ale antrenorilor.

Afirmația precum că „în această organizație se gândesc mai mult la îmbogățire personală, decât la nevoile sportivilor și antrenorilor” reprezintădeclarații ofensatoare și denigratoare la adresa conducerii și angajaților CNOS. Apropo, se menționează în continuare numele campionului european la lupte Victor Ciobanu. Apreciem înalt rezultatele remarcabile ale sportivului Victor Ciobanu la Campionatul European și la Jocurile Europene și vă informăm că grație eforturilor comune ale CNOS și aleantrenorului Mihai Cucu, suntem la etapa soluționării problemei locative a sportivului Victor Ciobanu. De fapt, vă informăm că CNOS nu are asemenea obligații față de sportivi, dar, încearcă în măsura posibilităților să faciliteze soluționarea problemelor cotidiene ale sportivilor.

Cu privire la insinuările referitoare la înstrăinarea frauduloasă a lotului de teren din str. A. Mateevici, comunicăm că lotul înstrăinat a constituit proprietatea privată a CNOS. Terenul dat a fost înstrăinat în temeiul Deciziei Comitetului Executiv. Rezultatul tranzancției a fost raportat și aprobat de către Adunarea Generală a CNOS din 20 decembrie 2018. Referitor la prețul de înstrăinare și cel de piață, vă asigurăm că terenul a fost înstrăinat la cel mai bun preț de piață la momentul tranzacției și că la CNOS nu au parvenit oferte de 2 mln Euro, care de altfel, cu siguranță, nu ar fi fost trecute cu vederea.

De asemenea, vă comunicăm că valoarea de 200 000 de lei a fost atribuită pentru amenajarea și menținerea Muzeului Olimpic prin Decizia Comitetului Executiv și a urmărit scopul păstrării corespunzătoare a artributelor sportive în spațiul renovat al Casei Olimpice. Această sumă reprezintă o investiție mult prea mică pentru perpetuarea patrimoniului olimpic național.

Referitor la calitățile personale ale președintelui Nicolae Juravschi, nu considerăm necesar a le comenta, deoarece cei care îl cunosc pot să se expună la acest capitol.

Cu adevărat ne raliem la îndemnul autorilor anonimi ai așa-zisei „adresări” de a ajuta sportul moldovenesc, dar prin reflectarea corectă a situației din sport, atenționarea problemelor concrete și identificarea soluțiilor.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md