Cinci reprezentanți ai MIPE de la București, instituție care a gestionat proiecte în valoare de 97,6 miliarde de euro oferiți României de către UE, vizită la Chișinău pentru a consilia Guvernul R. Moldova în atragerea investițiilor europene
Cinci angajați ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) de la București vor efectua, în perioada 4 – 8 noiembrie curent, o vizită la Chișinău pentru a oferi Guvernului R. Moldova expertiză în ceea ce privește atragerea și implementarea proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană.
Din delegația de la București vor face parte Nicolae Toderaș și Daniel Popa, consilieri superiori la MIPE, Adelina Vrâncianu și Cosmin Feodorov, manageri publici la MIPE, precum și Valeriu Leapciu, consilier la același minister.
Reprezentanții MIPE vor face un transfer de expertiză către R. Moldova, identificând, de asemenea, împreună cu colegii de la Chișinău, finanțări pentru implementarea de proiecte strategice în stânga Prutului, a declarat Răzvan Popescu, subsecretar de stat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul unei discuții purtate săptămâna trecută cu un grup de jurnaliști și funcționari publici din R. Moldova, care au participat la Programul de formare profesională „Valori românești în domeniul afacerilor europene”, organizat la București de Institutul Diplomatic Român (IDR) în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Guvernul României.
De asemenea, Răzvan Popescu a anunțat pregătirea unei Declarații comune de colaborare între Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene de la București și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, care urmează să fie semnată în viitorul apropiat de către miniștrii Adrian Câciu și Andrei Spînu.
Mihaela Răducan, reprezentanta Direcției Generale Programare și Coordonare Sistem de la MIPE, a declarat că România a beneficiat, în perioada anilor 2007 – 2024, de 97,6 miliarde de euro din partea Uniunii Europene și a contribuit la bugetul comunitar cu 31,5 miliarde. Acest lucru înseamnă că aderarea României la UE i-a adus beneficii nete de 66,1 de miliarde de euro din partea Bruxelles-ului.
În România, fondurile europene structurale și de investiții, acordate pentru proiecte de infrastructură, mediu, dezvoltarea capacităților de administrare, sănătate etc., au generat o creștere a Produsului Intern Brut de 4,7%, o sporire a exporturilor cu 1,4%, iar a importurilor – cu 1%, creșterea productivității muncii cu 25%, precum și scăderea ratei relative a sărăciei cu 8,3%, față de anul 2013.
În prezent, România implementează 16 programe finanțate de UE, dintre care opt sunt gestionate de către cele opt agenții de dezvoltare regională de peste Prut.
Una dintre practicile României, deocamdată unică în UE, care poate fi preluată de către autoritățile de la Chișinău, este platforma Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene oportunitati-ue.gov.ro, prin intermediul căreia cei care au idei de proiecte își pot găsi parteneri și finanțări.
„România este beneficiar net al fondurilor europene”, a arătat, la eveniment, Nicolae Toderaș, consilier superior la MIPE, originar din R. Moldova. Potrivit lui, și Chișinăul, care a deschis negocierile de aderare la UE în acest an, va beneficia de fonduri europene consistente, pe măsura reformelor implementate.
Valeriu Saharneanu // La urne! Avem război de agresiune hibridă, nu alegeri
„ATAC” la adresa alegătorilor din R. Moldova: Poliția îi îndeamnă să raporteze orice tentativă de a-i corupe. SMS-ul trimis de oamenii legii tuturor cetățenilor
Inteligența artificială descoperă ceva neașteptat într-o operă pictată de Rafael