03:18:11 13.06.2024
Stiri

China a înconjurat Taiwanul. Pregătește invazia cu nave, avioane de război, rachete și soldați

Actualitate 23.05.2024 09:28 Vizualizări1309 Autor: Ziarul National
China a înconjurat Taiwanul. Pregătește invazia cu nave, avioane de război, rachete și soldați


China a lansat joi manevre militare „în jurul” Taiwanului, la trei zile după învestirea noului președinte taiwanez, Lai Ching-te, a raportat agenția oficială de presă Xinhua.

Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze, a declarat că aceste exerciții reprezintă o „pedeapsă severă pentru actele separatiste ale forțelor independentiste din Taiwan” și un „avertisment sever împotriva ingerinței și provocării forțelor externe”.

Exercițiile se desfășoară în Strâmtoarea Taiwan, la nord, sud și est de insula Taiwan, precum și în zonele din jurul insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu și Dongyin, scrie Newsweek.

Aceste manevre, programate pentru două zile, au început la ora 07:45 (miercuri, 23:45) și implică armata, marina, forțele aeriene și unitatea de rachete, conform lui Li Xi.

Scopul exercițiilor este de a „testa capacitățile reale de luptă comună ale forțelor comandamentului" prin „patrule de pregătire a luptei mare-aer, preluarea controlului asupra întregului câmp de luptă și lovituri de precizie asupra unor ținte-cheie", a precizat Xinhua.

Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului președinte taiwanez drept o „afirmare a independenței Taiwanului" și l-a amenințat cu „represalii".

Taiwanul, autonom din 1949, este considerat de Beijing ca parte a teritoriului său, iar folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său nu este exclusă.

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a condamnat ferm aceste manevre, calificându-le drept „provocări și acțiuni iraționale” care dăunează păcii și stabilității regionale. Taiwanul a desfășurat forțe maritime, aeriene și terestre pentru a răspunde și a apăra libertatea, democrația și suveranitatea insulei.


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md