00:02:58 29.03.2024
Stiri

Cetățenii care și-au administrat vaccinul rusesc Sputnik V nu vor putea intra în Ucraina: Anunțul Serviciului de frontieră al statului vecin

Actualitate 10.06.2021 14:58 Vizualizări4678 Autor: Ziarul National
Cetățenii care și-au administrat vaccinul rusesc Sputnik V nu vor putea intra în Ucraina: Anunțul Serviciului de frontieră al statului vecin


Ucraina nu le va permite cetăţenilor străini imunizaţi cu vaccinul rusesc Sputnik V să intre pe teritoriul său, dacă aceştia nu vor prezenta şi un test negativ pentru noul tip de coronavirus, a anunţat serviciul de frontieră ucrainean.

Actualele reguli pentru trecerea frontierei ucrainene necesită un rezultat negativ la un test de COVID-19 sau un document care să dovedească faptul că persoana a fost imunizată cu un vaccin aprobat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„În ultimele două zile, au existat cetăţeni străini care au încercat să intre din alte ţări pe la puncte vamale situate de-a lungul frontierei de stat a Ucrainei şi care aveau documente de imunizare cu vaccinul Sputnik V. Subliniem că un asemenea document nu oferă dreptul de a intra în Ucraina, în condiţiile în care acest vaccin nu figurează pe lista OMS", a informat Serviciul de frontieră într-un comunicat, citat de Reuters.

Informația a fost confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău. Astfel, cetățenii Republicii Moldova, posesori a unui certificat național de vaccinare cu un ser aprobat de OMS, pot călători în Ucraina, fără să stea în autoizolare.

Menționăm că circa 70 de mii de cetățeni ai R. Moldova, inclusiv 30 de mii din regiunea transnistreană, au fost vaccinați cu Sputnik V.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a început în prima parte a lunii martie analizarea serului Sputnik V, o procedură necesară înainte de autorizarea unui vaccin în Uniunea Europeană. Această procedură a durat între două şi patru luni pentru cele patru vaccinuri aprobate până în prezent în UE.

Autorizarea vaccinului Sputnik V este o chestiune care a stârnit multe polemici: Autorităţile de la Moscova s-au declarat de mai multe ori agasate de lentoarea EMA, sugerând că UE ar putea să blocheze din motive de rivalitate geopolitică omologarea serului rusesc.

Cât despre avizul OMS, Rusia speră într-o validare „în următoarele două luni”.

Menționăm că Ucraina este cea de-a doua țară cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoaștere reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare. Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale României, Turciei, Cehiei, Greciei, Poloniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei. Recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății, a fost anunțată până acum de Bulgaria și Regatul Spaniei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md