20:45:14 18.04.2019
 
Stiri

Cei de la IMAS susțin că au fost ȘANTAJAȚI și amenințați de către unii reprezentanți ai societății civile: „Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale”

Social 16.12.2017 11:28 Vizualizări2318 Autor: Ziarul National
Cei de la IMAS susțin că au fost ȘANTAJAȚI și amenințați de către unii reprezentanți ai societății civile: „Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale”

După ce Barometrul socio-politic, realizat de IMAS, a relevat că cetățenii R. Moldova nu ar avea încredere în reprezentanții societății civile, pentru că ONG-urile ar fi influențate de anumite forțe politice și ar fi folosite „pentru a spăla bani”, reprezentanții companiei susțin că au fost șantajați și amenințați. Aceste amenințări, potrivit directorului IMAS, Doru Petruți, ar fi venit din partea unor reprezentanți ai societății civile din R. Moldova. Totuși, acesta nu a spus exact despre cine este vorba.

„[Imas] s-a confruntat periodic, în toți acești ani, cu amenințări și presiuni la adresa activității noastre. Atunci când lucrurile au depășit anumite limite, am adoptat o poziție publică față de aceste situații. În august 2010, eu și compania pe care o conduc am fost amenințați de către un oficial de rang înalt. Și atunci, ca și acum, am semnalat imediat despre lucrurile care se petrec. Uneori, lucrăm sub o anumită presiune exercitată de beneficiarii studiilor sau interpuși ai acestora. Și o să vă dau un astfel de exemplu negativ: nu cu mult timp în urmă, am fost nevoiți inclusiv să semnalăm unui donator extern presiunile care se exercitau asupra noastră de către un ONG din R. Moldova (care avea și rolul de beneficiar), presiuni prin care se încerca modificarea concluziilor unui studiu ce evalua activitatea acelui ONG”, a declarat Petruți, potrivit unui comunicat postat pe pagina companiei.

Petruți precizează că tema percepțiilor privind societatea civilă nu este nouă. „Aceiași indicatori precum cei incluși în sondajele din iulie și decembrie 2017 au fost incluși într-un studiu național din 2010, iar comanditarul acelui sondaj a fost un ONG din R. Moldova. Curios este faptul că atunci nimeni nu și-a manifestat nemulțumirea de faptul că sunt măsurate percepții privind activitatea societății civile. Și nici în următorii ani nu au fost astfel de plângeri, deși studiile de acest tip au continuat. Încrederea în acest sector de activitate este măsurată inclusiv de Barometrul Opiniei Publice de foarte mulți ani. Și mai mulți indicatori au fost incluși într-un alt studiu realizat în 2017 la comanda Promo-LEX”.

Directorul IMAS îndeamnă reprezentanții societății civile să nu se ascundă „în spatele unor acțiuni de gherilă ce au la bază șantaj și amenințări cu scrisori de denigrare privind activitatea companiei”.

„Nu mai încercați să ne cenzurați activitatea, pentru că ați văzut că nu plecăm nicăieri, în ciuda celor 17 ani de activitate presărați cu presiuni. Nu ne mai propuneți diverse târguri sau beneficii colaterale pentru că ele vor fi întotdeauna refuzate. Nu ne mai chemați la întâlniri de mediere și licitații fictive pentru că ați observat că [imas] nu răspunde unor astfel de invitații. Să știți că înțelegem și știm tot ce ați pregătit la adresa noastră; cu riscul de a pierde anumiți clienți ce ar putea fi impresionați de astfel de demersuri murdare, compania [imas] va merge mai departe, așa cum de altfel o face de 17 ani pe această piață. Am trecut peste situații mult mai dure când politicieni cu greutate ne-au amenințat că vom răspunde penal pentru activitatea noastră, că ne vor închide compania sau expulza din țară când vor veni ei la putere. [imas] condamnă toate aceste abordări care nu au nimic în legătură cu practicile democratice. Declarăm cu toată hotărârea că nu acceptăm nici un fel de ingerință în modul în care ne desfășurăm activitatea și în modul în care vom continua să ne onorăm contractele”, mai spune Doru Petruți.

Sursa citată a subliniat că R. Moldova are nevoie de o societate civilă activă și independentă, iar în acest sens a propus realizarea unui studiu național. „O bună soluție la această situație ar fi desfășurarea unui studiu național, în profunzime, privind percepția cetățenilor despre societatea civilă din țara noastră. Noi vă garantăm toată implicarea, transparența și calitatea necesară. Mai mult, veți avea parte inclusiv de o contribuție din partea noastră la finanțarea acestui amplu studiu. O să vă rugăm doar să vă asumați paternitatea acestui produs sociologic, iar rezultatele lui să fie aduse la cunoștința întregii societăți, așa cum vor fi ele reliefate de către participanții la studiu”, a conchis Petruți.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Adevarul 16.12.2017 12:27

Și normal că vor începe cu amenințările după ce ați demonstrat că fac sondaje în interesul unor partide politice cu abateri foarte mari.

Pumnal 16.12.2017 12:40

Acum vedem ca cineva este foarte fustrat de adevar, nu exclud ca stia sunt fugari cu partide stradale.

Mihail 16.12.2017 13:23

Nici acele sondaje nu va ridica încrederea! Ceea ce se face, se face foarte urit. Sondajele nu-s nici pe aproape de realitate

Dragos 16.12.2017 13:26

Vai, vai! Petruti, Petruti esti un mincinos fara pereche. Esti holopul Mafiei pd-raste ce stai de an buni cu botul la ugerul matroanei de G-Bordel-C. Toate sondajele tale, slugosule puturos, sunt zombaje in favoarea bufonului Oculteie Plahoit. Toate zombajele imas-siste au avut un singur scop: gonflarea gastii criminale, adica al Poghibalei Democrizate. Toate sondajele de uz intern al pd-rastiei arata ca plahotniukkaria zbu-Ciumata indezirabila e la nivelul talpii. Asa ca, tovarase Petruti acre esti o gloaba troiana, nota unu cu indulgenta si cu scuipaturile de rigoare!

Andrei 16.12.2017 15:23

Problema este ca in Moldova nu prea avem societate civila. Majoritatea ONG-rilor le vedem doar cind acestea se implica in politica. Sunt mai degraba filiale de partide.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

15.04.2019 09:29 Nicolae Negru Dodon ca rău mai mic

12.04.2019 09:16 Nicolae Negru De ce Sandu și Năstase fac jocul lui ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md