18:09:57 19.05.2025
Stiri

Ce spunea Grigore Vieru despre Vlad Pohilă, omagiat la BNRM: „De ce mi-e drag Vlad Pohilă? Pentru ca scrie în general puțin. Concis și clar. Și astfel reușesc să-l citesc…”

Actualitate 09.04.2023 11:26 Vizualizări1718
Ce spunea Grigore Vieru despre Vlad Pohilă, omagiat la BNRM: „De ce mi-e drag Vlad Pohilă? Pentru ca scrie în general puțin. Concis și clar. Și astfel reușesc să-l citesc…” Nicolae Roibu
Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), în colaborare cu Academia de Științe, a organizat la sfârșitul acestei săptămâni un eveniment omagial „Vlad Pohilă, mare cărturar și spirit enciclopedic – 70 de ani de la naștere”.

În debutul manifestării, scriitoarea și jurnalista Luminița Dumbrăveanu, moderatoarea evenimentului, a amintit cuvintele de apreciere față de regretatul lingvist și scriitor ale lui Grigore Vieru : ,,De ce mi-e drag Vlad Pohilă? Pentru ca scrie în general puțin. Concis și clar. Și astfel reușesc să-l citesc …”. , iar academicianul Mihai Cimpoi și-a amintit despre faptul cum a colaborat cu el la Dicționarul Enciclopedic Eminescu, constatând, între altele, că ,,Vlad Pohilă este Geniul Limbii Romane”, transmite Moldpres.

Despre viața și activitatea regretatului scriitor și ziarist au mai vorbit președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu, vicepreședintele AȘM, Victor Moraru, scriitorul Vladimir Beșleagă, ziaristele Rodica Iuncu și Larisa Turea ș.a.

În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția cu genericul „Vlad Pohilă – model de conștiință, rezistență umană și intelectuală”, care cuprinde circa 150 de documente sistematizate în 4 compartimente: „Vlad Pohilă, omul din altarul cărții”; „Vlad Pohilă – lingvist, publicist, traducător, redactor”; „Două decenii de activitate la Calendarul Național al BNRM”; „Referințe critice și aprecieri”.

Expoziția va fi deschisă până pe 30 aprilie, precizează Moldpres.

De numele lui Vlad Pohilă (6 aprilie 1953 - 14 mai 2020) sunt legate evenimente cu adevărat istorice: readucerea acasă a Alfabetului Latin, prin revista GLASUL tipărită clandestin în Țările Baltice (15-02-1989); „Scrisoarea celor 66…”; elaborarea legislației lingvistice din August 1989; tipărirea primului ghid practic de revenire a populației Moldovei sovietizate la scrierea cu litere latine; editarea primelor dicționare ortografice, explicative, enciclopedice în limba română; traducerea în premieră pentru tot spațiul românesc a Protocolului adițional secret Molotov-Ribbentrop și multe alte fapte importante în istoria recentă a R. Moldova.
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte