Ce prevede politica bugetar-fiscală, aprobată după discuții aprinse de către Parlament


Impozitul pe venit la sursa de plată pentru persoanele fizice va fi de 12%, TVA-ul a fost majorat la 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici din domeniul HoReCa (hotele, restaurante și cafenele), iar valoarea mărfurilor aduse în republică fără a fi supuse TVA și accizelor va scădea de la 300 la 200 de euro.
Schimbările în politica bugetar-fiscală au fost aprobate astăzi de Parlament, după discuții aprinse între opoziție și guvernare.
Totodată, plata aplicată asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător a fost majorată cu 20%.
Decizia Parlamentului se mai referă la modificarea condiției de utilizare a scutirii personale de 24 000 de lei prin introducerea unui grad de progresivitate în sistemul de impozitare a persoanelor fizice, astfel încât de scutirea personală să beneficieze doar persoanele fizice care au venituri mai mici de 360 de mii de lei anual.
De asemenea, va fi modificat tratamentul fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă și menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit și primele de asigurări sociale.
Noua politică bugetar-fiscală a fost criticată de deputații democrați, în special de Andrian Candu, potrivit căruia aceasta „nu va crea locuri de muncă, condiții pentru investiturii străini și nicio perspectivă de dezvoltare”.
În replică, deputatul PPDA, Alexand Slusari a întrebat de ce fosta guvernare a redus TVA-ul pentru HoReCa, dar nu pentru producătorii autohtoni, ca acest lucru să fie resimțit de cetățeanul simplu atunci când procură produse. Slusari spune că majorarea la 20% a TVA-ului pentru sectorul HoReCa nu este „o tragedie”.








































































