04:25:23 02.07.2022
Stiri

Ce boală este VARIOLA maimuței, raportată tot mai des la nivel mondial? ANSP dă asigurări că în R. Moldova nu a fost înregistrat niciun caz

Actualitate 23.05.2022 19:09 Vizualizări2113 Autor: Ziarul National
Ce boală este VARIOLA maimuței, raportată tot mai des la nivel mondial? ANSP dă asigurări că în R. Moldova nu a fost înregistrat niciun caz


În Republica Moldova nu au fost înregistrate până acum cazuri sau suspiciune de îmbolnăvire cu variola maimuței.

Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care monitorizează situația epidemiologică privind cazurile de variolă a maimuței, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Variola maimuței este o boală cauzată de un virus și este numită astfel deoarece a fost identificată pentru prima dată în anul 1958, în colonii de maimuțe ținute pentru cercetare. La om a fost detectată în 1970. Variola maimuței se întâlnește, în mod obișnuit, în Africa Centrală și de Vest, unde există păduri tropicale și unde trăiesc de obicei animalele care pot fi purtătoare de virus.

Variola maimuței nu este considerată a fi foarte contagioasă. Ea se poate răspândi de la animale infectate la oameni și de la o persoană care are simptome la alta prin contact fizic apropiat. Erupția cutanată, fluidele corporale și crustele sunt deosebit de infecțioase, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. La fel, pot fi infecțioase și leziunile la nivelul cavității bucale, ceea ce înseamnă că virusul se poate răspândi prin salivă.

Simptomele variolei maimuței de obicei sunt febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și erupție cutanată sau leziuni. Leziunile pot fi plate sau ușor înălțate, umplute cu lichid limpede sau gălbui. Erupția se concentrează pe față, palme și pe tălpi, dar poate apărea și la nivelul cavității bucale, pe organe genitale și ochi. În cele mai multe cazuri, simptomele variolei maimuței au dispărut de la sine în câteva săptămâni.

OMS anunță că deocamdată nu există tratament specific pentru variola maimuței și că nu este clar dacă persoanele care nu prezintă simptome pot răspândi boala.

În baza recomandărilor OMS, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun și folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool.

Totodată, este necesar ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să consulte medicul și să fie izolată, iar cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală.

Menționăm că, pe 21 mai curent, erau 92 de cazuri confirmate de laborator și 28 de cazuri suspectate de variola maimuței, raportate la OMS din 12 state membre care nu sunt endemice pentru virusul variolei maimuței. Studiile sunt în curs de desfășurare pentru a determina sursa de infecție a fiecărui caz identificat.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ChrisHooft 23.05.2022 19:16

viperSoack 25.05.2022 17:21

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md