02:04:07 22.01.2018
Stiri

Cazul lui Andrei Brăguță, decedat la închisoare: Încă 13 polițiști, pe banca acuzaților

Social 09.01.2018 15:42 Vizualizări992 Autor: Ziarul National
Cazul lui Andrei Brăguță, decedat la închisoare: Încă 13 polițiști, pe banca acuzaților

Treisprezece polițiști, angajați ai Izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, sunt acuzaţi de tratament inuman aplicat lui Andrei Brăguță, tânărul de 32 de ani care a decedat în luna august 2017 în închisoare, după ce a fost bătut crunt de colegii de celulă, cu acordul tacit al gardienilor.

Procuratura Generală anunță că a expediat în judecată cauza penală pe numele celor 13 polițiști, după ce acum două luni i-a deferit justiției pe alți trei inspectori din cadrul aceluiași izolator și pe patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa.

Potrivit procurorilor, după ce a fost maltratat de cei patru colegi de celulă, Andrei Brăguță a fost plasat a doua zi într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână, de pe 17 până pe 23 august 2017, a fost deţinut „în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor”.

„Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experitiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii.


Polițiștii riscă de la trei până la opt ani închisoare sau amendă de la 67 500 până la 80 de mii de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.

Cazul lui Andrei Brăguţă a fost mediatizat pe larg în presă, după ce a fost reţinut pe 15 august 2017, pentru încălcări în traficul rutier. Deși tatăl tânărului le-a spus din start oamenilor legii că el este bolnav psihic, Brăguță nu a fost internat la spital. Pe 26 august, acesta a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Ulterior, oamenii legii au făcut publice imagini video din izolator, unde se vede că Andrei Brăguță este bătut cu bestialitate, iar polițiștii nu întreprind nimic. În timp ce oamenii legii susțin că acesta ar fi murit din cauza unei pneumonii, rudele acuză că tânărul a fost ucis în bătaie.

Procurorii susțin că investighează și acţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!

timofei 09.01.2018 15:55

pacat ca din cauza unui drogat care trebuia sa fie la psihiatrie acuma u de suferit mai multe familii, insa, e si vina politistilor desigur...

Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Parlamentul va reuși, în 2018, să modifice art. 13 din Constituție, astfel încât limba ROMÂNĂ să devină oficială în R. Moldova?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2017. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md