08:41:46 26.03.2023
Stiri

Cazimir Țino // Problema identitară în R. Moldova: Considerații lingvistice (I)

Actualitate 11.01.2023 08:59 Vizualizări3567 Autor: Cazimir Țino
Cazimir Țino // Problema identitară în R. Moldova: Considerații lingvistice (I)


Sine ira et studio

Anul acesta, 2023, ar fi bine să fie unul al clarificărilor și al separării apelor pentru Republica Moldova. Destul a stat într-o zonă gri, destul a balansat, real sau doar formal, între Est și Vest, destul a fugit după doi iepuri, dar nu a prins niciunul. Iar războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a făcut decât să grăbească și să acutizeze necesitatea Chișinăului de a se hotărî odată, clar și răspicat, cine este și încotro vrea să meargă. Dar aici, în stânga Prutului, întrebarea „cine suntem noi?” este și cea care devoalează cea mai profundă criză a societății din ultimii 33 de ani: criza identitară. Îndrăznesc să afirm că aceasta este „mama” tuturor celorlalte crize, în sensul că degeaba cele mai bine intenționate guverne ar încerca să cârpească problemele cotidiene – altminteri reale, de multe ori foarte dureroase - nu se va întâmpla nimic bun și temeinic pe termen lung, dacă însăși baza conceptuală a existenței statului rămâne neclară și neclarificată.

Problema lingvistică, în R. M., este determinantă pentru chestiunea identității (și a autoidentificării). Prostia asta cu „limba de stat” (ca și când ar exista și o „limbă de mers”) sau „limba noastră”, ori „limba maternă” este una de care râd și curcile. „Limba moldovenească” este o mare gogomănie, din punct de vedere științific (lingvistic și istoric). Oare limba băștinașilor de aici nu are și ea dreptul la un nume corect? Evident, neprietenii noștri de la Răsărit au interes de a menține aceste falsuri istorice. Întrucât, odată ce s-ar recunoaște nu doar de către Curtea Constituțională sau de către Academia de Științe, dar și în Constituție corectitudinea și adevărul incontestabil al sintagmei „limbă română”, atunci următoarea concluzie logică s-ar impune de la sine: dacă suntem, majoritatea, cetățeni vorbitori de limbă română, înseamnă că suntem români, etnic vorbind. Și dacă suntem români (tocmai pentru că suntem moldoveni!), înseamnă că și statul pe care l-am preluat de la sovietici (mă refere aici la defuncta RSS Moldovenească), anume Republica Moldova de astăzi, este un stat românesc. Dar atunci, de ce avem, ca români, două state românești și nu doar unul, mai mare și mai puternic, cum de altminteri a mai și fost? Cei care ne vor dezbinați („divide et impera!”) știu clar sau măcar intuiesc că, odată cu ștergerea prostiei ăsteia cu limba „moldovenească”, ar începe foarte rapid un proces important și necesar de clarificare identitară. După care ar fi doar o chestiune de timp... Și, tot la capitolul lingvistic: deși există, la nivel statal, o singură limbă oficială, iar Legea 3 465 din 01.09.1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești (!) a fost declarată picată în desuetudine (de către Curtea Constituțională, la 04.06.2018), totuși în realitate există încă un bilingvism nociv, care face din limba rusă o a doua limbă oficială de facto. În sfârșit, în Autonomia Găgăuză, pe lângă limba română (limbă oficială a statului), respectiv găgăuză (limba maternă a etniei găgăuze, majoritară în autonomie), mai este oficială și limba rusă. De ce? Contribuie rusa la păstrarea, cultivarea și dezvoltarea limbii găgăuze, respectiv la prezervarea culturală a găgăuzilor? Iată de ce, în domeniul lingvistic, actuala putere (Parlament, Guvern și Președinție) și care fuge toată vremea la București pentru fel și fel de ajutoare (ceea ce este firesc) trebuie să ia câteva decizii necesare și curajoase:

    -Votarea în Parlament a modificării art. 13 al. 1), în sensul aducerii în concordanță cu Hotărârea nr. 36 din 05.12.2013 a Curții Constituționale. De asemenea, modificarea art. 13 al. 2), în sensul suprimării sintagmei „limbii ruse” din text. Nemaifiind nici limbă oficială, nici limbă „de comunicare interetnică”, rusa trebuie așezată pe același nivel cu celelalte limbi ale minorităților etnice din țară (ucraineană, găgăuză, romă, bulgară etc.) – altfel s-ar perpetua o discriminare între limba rusă și orice altă limbă minoritară și nu ar fi drept!

    -Votarea în Parlament a abrogării Legii 3 465 din 01.09.1989 (lege a unei țări care nu mai există: RSSM), respectiv adoptarea unei noi legi a folosirii limbilor minorităților etnice din R. Moldova, care să aducă la zi, la standarde europene, cadrul legal al unei dezvoltări depline și armonioase a limbilor minorităților, inclusiv minoritatea rusă.

    -Votarea în Parlament a modificării art. 3 al. 1) în sensul înlocuirii sintagmei „limbă moldovenească” cu sintagma „limbă română” și suprimarea sintagmei „limbă rusă”; respectiv modificarea art. 3 al. 2) în același sens de mai sus, din Legea nr. 344 din 23.12.1994 privind Statutul juridic special al Găgăuziei. Acestea, tocmai pentru salvarea și dezvoltarea limbii și culturii găgăuze, rusificate astăzi într-o mare măsură. Conform art. 27 al. 2) din această lege, modificarea și/sau completarea ei se poate face cu votul a trei cincimi din numărul deputaților de la Chișinău. Actualul partid la conducere, PAS, are cei 61 de deputați necesari!

Să ne înțelegem limpede: orice minoritate etnică, lingvistică, culturală sau religioasă are dreptul de a-și dezvolta liber propria identitate. Mai mult, orice stat democratic are obligația de a asigura premisele unei astfel de dezvoltări: cadrul juridic normativ, sprijin financiar, educație în limbile minoritare, acces la mass-media etc. Există și standarde internaționale în materie, care trebuie respectate de orice stat civilizat. Există și reglementări europene pe care Republica Moldova, în drumul ei către integrare, trebuie să și le aproprie. Există și o legislație românească în materie, care poate fi luată ca model sau sursă de inspirație (aceasta este o legislație foarte liberală și permisivă cu drepturile minoritarilor). Ceea ce nu mai este în regulă, însă, este duplicitatea, ipocrizia și fariseismul care de mult prea multe ori au guvernat realitățile relațiilor interetnice din R. Moldova: există o singură limbă oficială, dar nu este clar cum se numește: ori îi pocim numele, ori i-l evităm.

Deși există o singură limbă oficială, mai toate documentele de stat, acte, registre, formulare etc. sunt traduse și în rusă (chiar dacă ruși sunt doar 4,1% din locuitori!). Mai mult, în foarte multe locuri de muncă, angajarea este condiționată și de cunoașterea limbii ruse! De ce nu și a limbii papuașe? În viața de zi cu zi, sunt nenumărate situațiile când la un banal magazin sau service auto, sau chiar în subdiviziuni ale instituțiilor de stat, dacă vorbești în română, ți se răspunde în rusă. Mă întreb și vă întreb: este normal, legal, civilizat? Legat de Autonomia Găgăuză: rostul formării acesteia, pe lângă oficializarea coloanei a V-a rusă în R. Moldova, a fost și acela de a ocroti și dezvolta minoritatea găgăuză, inclusiv din punct de vedere lingvistic. Cum este aceasta ocrotită, când sunt atâția etnici găgăuzi care nu mai știu limba lor, în schimb vorbesc rusa? Adică nici limba strămoșilor lor, nici limba oficială a statului. Ci una a fostului(?) ocupant de prin marginea Europei și nordul Asiei. Și exemplele ar putea continua, obositor de multe.

Iată de ce clarificarea, limpezirea apelor, rearanjarea reperelor naționale pe temeiuri solide și drepte, toate acestea sunt mai mult decât necesare. Și vor duce, printre altele, și la renunțarea unei duplicități păguboase, costisitoare financiar și condamnabile moral. Adică, la vindecarea societății de tarele mentalității sovietice. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


BUREBISTA 11.01.2023 10:55

Je vous tire mon chapeau! Un articol excelent ce surprinde nuanțele fine ale situației din societatea RM.

Gurin 11.01.2023 11:56

O problemă vitală,care e necesar de rezolvat, cît mai urgent? Bravo domnule Cazimir Țino, ați citit Dorința la mii de Basarabeni,de bună credință, să se facă Dreptate , Adevărul Istoric să triumfe?

Miticu Mitica 12.01.2023 08:40

La iesirea din URSS in declaratia de independenta s-a vorbit clar de limba româna si acesta este documentul fondator al noului stat RM si in baza acestuia a fost readus de CC la cererea lui Ghimpu parca si decis ca articolul din din constitutie care spune despre limba moldoveneasca este aniconstitutional. Pana la iesirea din URSS nimeni nu isi punea intrebarea limbii de stat deoarece aceasta era rusa. Secole au lucrat rusii la epurarea etnica a românilor prin deportari, infometari, lichidari dar si marginalizari. Ideologic au raspandit prin razboi neconventional al massmediei si aparatului de propaganda limba moldoveneasca. In tot aceasta vreme va rog sa va imaginati cate resurse uriase au investit in asta, fara ca românii (sin România) sa fi putut sa faca ceva pana la caderea URSS, iar dupa la Bucuresti a fost instituit regimul sovietic al lui Iliescu, cel care a primit sprijinul Rusiei pt organizarea "revolutiei". Atunci moldovenii au facut podul de flori si au cerut majoritar unire. Ion Iliescu si mizeriile rosii care il inconjurau au intors spatele acestei miscari, la cererea lui Gorbi. Mare dezamagire istorica, dupa cea si mai mare cand guvernul României a abandonat Moldova URSSului fara nici macar un singur glont tras. Oamenii s-au adaptat . Si daca li s-a cerut sa vorbeasca moldoveneasca si nu româna, iar s-au adaptat pentru ca un afront ar fi insemnat nu doar marginalizare sau dat afara de la servici ba chiar si deportari si executari sumare. In tot acest rastimp, noi ne-am adaptat iar românii de dincolo, usor au uitat ca exista români dincolo de Prut. Trupa FSNista a lui Ion Iliescu a guvernat in România decenii intregi. Iar mai tarziu cand PSDul a facut tranzitia de la FSN, un segment important de FSNisti sovieticii inca erau puternici in PSD. Pana de curand a existat acest segment care nu este mort intru totul. Dragnea insasi este vehiculul Rusiei dar si AUR si UDMR dar si unii parlamentari ai minoritatilor. De la Basescu incoace care a redeschis agenda Moldovei in Ro, adica de la inlaturarea de la putere a PSD, incepe lumea sa vada ce se mai intampla pe la fratii din Moldova. Asadar, revenind la limba noastra, oamenii simpli s-au adaptat propagandei limbii moldovenesti a Kremlinului cu forta si in lipsa unei inteligentii care a fost lichidata dar si sub presiunea aparatului de propaganda, desi asa cum spune declaratia de independenta mai susii tarii stiau clar despre ce limba este vorba. Din pacate, mai tarziu, limba moldoveneasca a fost vehiculul politicienilor neo-sovieitici care erau majoritari si care au perpetrat-o in continuare ceva decenii. România nu a participat in nici un fel din aceasta privinta acolo unde rusii au investit si au distrus un secol. Dar usor, oamenii au inteles exact despre pacaleala cu limba moldoveneasca si astazi mai exista doar in sanul (unor) minoritatilor nationale din teama sa nu devina din dominatori, dominati. Ultimul recensamand foarte prost realizat a scos la iveala multe nereguli, dar si o masa importanta si compacte de "vorbitori de limba româna" semn ca propaganda ruseasca continua dar nu prea mai avea putere. De foarta putina vreme repet, România investeste in scoli de limba româna, dar nu faca nimic in fata aparatului de masmedia de propaganda rusesc, dar românii se plang si acuza moldovenii ca "joaca la 2 capete". Atata timp cat românii nu castiga acest razboi informational , nu au decat sa se boceasca ca fetitele, pentru ca la razboi esista castigator si pierzator. Astazi, dupa multe lupte ale oamenilor politici moldoveni, dar si al numarului de cetatenii acordate de România numarul vorbitorilor de limba romana ar trebui sa fie destul de mare. In tot cazul doar numarul celor care au devenit cetateni români, cei care sunt in asteptare si cei care o vor cere trebuie sa fie la 1,5 milioane adica la jumatatea populatiei. Nici un referendum serios nu poate justifica mai putin pentru ca la intrebarea aveti cetatenia româna, ati depus cerere sau intentionati sa o faceti vine pereche ca acei oameni vorbesc limba româna pt ca se identifica ca cetateni români. Dar de fapt teoretic doar 7 % rusi, 7 ucraineinei , 2-3 gagauji si 2-3 alte minoritati pot justifica clar ca daca vorbesc limba româna pot sa o numeasca altcumva, adica cam 20%. Dar varianta optimista este ca si foarte multi minoritari recunosc ca vb lb ro. Asadar in nici un caz acum un referendum nu poate iesi sub 80 % vorbitori de limba româna. Mai departe asa cum am vazut mai sus cam cel putin 50% sunt de luat in calcul ca a fi cetateni români in mod oficial. Dar din pacate multi dintre ei nu mai sunt in RM si nu prea voteaza. Ei sunt cam acei ce ies in sondajele de opinie pt unire ... in jur de 51-52%. Acum vorbind dpv al legii RM este un stat SUVERAN, unitar si indivizibil pe hartie. Pentru a exista unire, trebuie intai referendum si mai apoi un plebiscit serios de aproximativ 60% care sa nu permita loc specultiilor Rusiei si coloanei a 5-a din Moldova precum ca au fost manipulate cifrele. Iar daca puterea incape pe mainile Rusiei putei sa fiti siguri ca ei se pricep sa scada sondajul la 30%. Asadar, tuturor celor ce va doriti unire, atunci asta inseamna sa luptati neincetat si puternic pentru asta. Iar asta costa bani, iar Rusia nu se smiocaraie ca fetitele cand vine vorba de bagat resurse !!! Pentru Rusia iesire la Gurile Dunarii prin Ucraina sau RM (gaguzia) este obiectivul geostrategic nr 1 pentru ca cine are iesire la gurile Dunarii, domina balcanii , iar cei ce domina balcanii cotroleaza Europa. Pe de alta parte Rusia fara Ucraina si mai ales Crimeea si litoralul ucrainian, devine o putere ASIATICA oarecare pierzandu-si odata cu Ucraina valenta europeana. La razboi ca la razboi !!! Bocitorii sa stea acasa !!!Iar rasboi inseamna bani

BUREBISTA 12.01.2023 11:21

Gata uăi @miticu am priceput. Totul la calicia numită RâMa înseamnă cerșeală și preacurvie. Adică românilor dacă nu săriți cu banul noi avem varianta csi șî tari ni mai placi. Băi n-aveți decât să alegeți ce vreți, asta se pare că nu reușiți nicum să înțelegeți. Nu puteți încerca să șantajați ori lae ori bălae, voi trebuie să ALEGEȚI. Și alegerea vă aparține. Dacă mai vreți să mai vorbiți românește, să fiți liberi și să vă puteți dezvolta împreună cu cei de un neam și o limbă cu voi, vă ajutăm și vă sprijinim să ajungeți acolo unde suntem și noi, adică acasă în România. Dacă nu vreți vă dorim cccp plăcut băieți și fetițe, cetățeni ai RM ce-a mai „dezvoltată țară” din Europa! (scuze am vrut să scriu csi dar așa mi-a ieșit)

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md