23:19:28 23.04.2024
Stiri

Câteva MITURI despre nodulii la sâni şi cancerul de sân

Știri 05.05.2017 10:04 Vizualizări2105 Autor: Ziarul National


Câteva MITURI despre nodulii la sâni şi cancerul de sân Sursa: csid.ro

Există multe mituri despre nodulii la sâni. Sunt câteva lucruri pe care orice femeie este bine să le cunoască: autopalparea este necesară, dar nu suficientă.

Ea dă doar primele indicii despre prezenţa unui nodul la sân, însă prezentarea la medic este apoi absolut necesară.

De asemenea, în timpul consultului ginecologic de rutină, este bine ca medicul să examineze şi sănii femeii. Şi mai este ceva important: până în 40 de ani, trebuie efectuată o ecografie mamară pe an, iar după această vârstă, se recomandă o mamografie anuală de evaluare.

Şi acum, iată unele dintre cele mai frecvente mituri:

1. Dacă am descoperit un nodul la sân, înseamnă 100% că am cancer.
Nu orice nodul este malign. Însă orice formaţiune nodulară descoperită prin autopalpare trebuie să vă trimită la medic pentru investigaţii suplimentare şi pentru a vedea exact despre ce este vorba. Autodiagnosticarea sau automedicaţia nu sunt absolut deloc recomandate nici în aceste cazuri.

2. Dacă nici o femeie din familie nu a avut cancer de sân, atunci nu o să am nici eu.
Este adevărat că predispoziţia genetică reprezintă un factor de risc important, dar numai 10% dintre cele care dezvoltă cancer de sân au o rudă diagnosticată cu aceeaşi boală. În cazul în care în familie există rude apropiate diagnosticate cu cancer de sân, este bine să începi investigaţiile constante cu 10 ani înainte de vârsta pe care o avea ruda respectivă când a fost diagnosticată.

3. Dacă nodulul descoperit mă doare, înseamnă că nu poate fi vorba despre cancer.
Este bine de luat în calcul că nu putem vorbi despre lucruri certe în aceste cazuri. Da, în cele mai multe dintre ele, în cazul în care vorbim despre un nodul malign, acesta nu doare. Dar prezenţa durerii nu trebuie sub nicio formă să întârzie prezentarea la medicul specialist pentru evaluare.

4. Mamografia provoacă răspândirea cancerului, deci nu fac această procedură, chiar dacă îmi este indicată.
Chiar dacă mamografia este o procedură ce presupune iradiere uşoară, beneficiile efectuării unei astfel de proceduri sunt mult mai mari comparativ cu neajunsurile ei. Mamografia poate depista cancerul în stadiu incipient şi, în plus, aparatele din ultima vreme sunt din ce în ce mai performante, presupunând o iradiere din ce în ce mai nesemnificativă.

5. Dacă am până în 40 de ani, nu trebuie să îmi fac probleme pentru cancerul la sân şi nici să fac investigaţii.
Din păcate, din ce în ce mai des, cancerul de sân afectează femei din ce în ce mai tinere. Aşa că acest criteriu al vârstei nu mai este un motiv pentru a sta liniştite. E adevărat că până la 40 de ani nu este recomandată mamografia, dacă nu există semne evidente care să o recomande, însă este bine ca o ecografie mamară să fie efectuată anual la un medic specialist.


6. Dacă mi s-a descoperit un nodul benign, asta nu înseamnă că trebuie să îmi fac control periodic, o dată ce nu este nicio problemă cu acel nodul.
Chiar dacă este benign, nodulul trebuie ţinut sub control prin prezentarea regulată la medicul specialist. Din păcate, există şi cazuri în care nodulii benigni s-au malignizat ulterior, aşa că nu e bine să laşi să treacă prea mult timp între două controale.

7. Cancerul la sân nu se manifestă decât prin apariţia nodulilor.
Acest lucru este adevărat într-o măsură destul de mare. Însă există şi alte manifestări vizibile ale cancerului de sân. Acestea includ inflamaţii ale sânului, retragerea mamelonului, descuamarea mamelonului şi scurgeri diverse din acesta. Aşa că, în mod normal, de fiecare dată când observaţi ceva anormal în aspectul sânilor, ar fi bine să discutaţi aceste lucruri cu un medic specialist.

8. Folosirea deodorantelor duce la apariţia cancerului la sân.
Deşi există voci care susţin acest lucru, niciun studiu nu a putut stabili o legătură între apariţia cancerului la sân şi folosirea unui tip sau altul de antiperspirante.

9. Femeile cu sănii mai mici sunt ferite de cancer la sân.
Nu există nicio legătură între mărimea sânilor şi apariţia bolii. Este adevărat că la femeile cu sâni mai mari atât examinarea ecografică, cât şi cea prin mamografie sau RMN pot fi mai dificile decât la femeile cu sănii mici, din pricina unui strat de ţesut adipos mai consistent.

Sursa: csid.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md