07:31:28 17.06.2024
Stiri

Cât costă vacanța în GRECIA, în 2024. Prețurile pentru o masă la tavernă au crescut

Actualitate 24.05.2024 08:00 Vizualizări4692 Autor: ZiarulNational
Cât costă vacanța în GRECIA, în 2024. Prețurile pentru o masă la tavernă au crescut


Mulți turiști din toată lumea preferă vacanțele în Grecia, pentru plajele de vis, nisipul fin, apă turcoaz și mâncarea delicioasă. Printre ei se află și moldovenii. Anul acesta, cei care vor merge în insulele elene nu vor simţi prea mult creşterile de preţuri decât la unele taverne. Conform unei analize recente, multe produse alimentare sunt mai ieftine acolo, decât la noi. Este vorba de carne, atât cea de vită, cât și cea de pui, la fel și ouăle sau orezul.

„În urmă cu patru sau cinci ani, prețurile în România și Bulgaria erau mult mai mici față de Grecia, însă vedem că, în acest moment, prețurile sunt echilibrate, nu mai sunt atât de multe diferențe între supermarketurile din România și cele din Grecia”, a precizat la Antena 3 Dan Drăgan, reprezentant Forum Grecia.

Sezonul estival a început deja în Grecia, cu un număr record de turişti, iar trendul va fi menţinut şi în plin sezon. De altfel, zeci de milioane de străini ajung aici în fiecare an. Dintre ei, peste un milion sunt români

Ei bine, anul acesta toți turiștii se vor lovi de scumpirile din taverne. O salată grecească costă 8 euro, caracatița în jur de 15 euro, iar o cafea sau o băutură răcoritoare, 2 euro.

Grecii spun că marea problemă, care a și dus la scumpirea mâncării la restaurant, o reprezintă lipsa unui lanț de aprovizionare compact, aproape automatizat, ca în centrul Europei.

În Grecia, producția este fragmentată și accesul la fermieri este un proces complicat care îl împovărează atât pe bucătar cât și pe client, pentru că totul se reflectă în prețuri.

„Dacă e să hotărâm să servim un pește, acesta va fi 30-40 de euro poate și 60 de euro, în funcție de tipul de pește ales”, a declarat Cosmin Vasile, managerul unei agenții de turism.

„În ultimii ani, am văzut că aici, în Grecia, tavernele au scumpit prețurile cu 5-10%, asta înseamnă că de produs s-au adăugat 50 de cenți, un euro. Dacă acum 4 ani o bere era 2,5 euro, acum o găsim în majoritatea tavernelor la 5 euro. Un cuplu mănâncă cu 15 euro de persoană. Dacă acum câțiva ani dădeau 20-25 de euro, acum scot din buzunare 30 de euro”, a mai spus Dan Drăgan.

În acest context, turiștii cu bugete mai mici sunt sfătuiți să meargă la restaurantele unde mănâncă localnicii sau să cumpere mâncare din supermarket.

„Foarte mulți turiști aleg să călătorească în Grecia pe varianta de self catering. Turiștii au posibilitatea, în special, la micul dejun să își pregăteasca mâncarea, o mâncare simplă, într-o bucătărie mică, dar utilată”, mai spune Cosmin Vasile.

Grecia este al treilea cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel mondial, datorită climei și poziției geografice. Tocmai de aceea, turiștii vor găsi acolo prețuri mai mici la acest aliment, dar și la alte produse cum ar fi peștele sau portocalele.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 693 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md