04:31:30 17.09.2024
Stiri

Care este cel mai eficient TRATAMENT pentru alergia la AMBROZIE. „Ne-a adus astm și multă suferință”

Actualitate 05.09.2024 15:21 Vizualizări572 Autor: ZiarulNational
Care este cel mai eficient TRATAMENT pentru alergia la AMBROZIE. „Ne-a adus astm și multă suferință”


Numărul persoanelor alergice la ambrozie este în creștere în ultimii ani, iar boala dă uneori complicații de temut. Află în continuare care sunt schemele de tratament pentru alergia la ambrozie și ce variantă este mai eficientă.

În august 2019, când i-au apărut primele simptome de alergie, Cristina Bejan nu știa nimic despre ambrozie sau despre cum se manifestă o alergie. Primele semne la ea au fost nasul înfundat care curgea ca un robinet și dureri de cap chinuitoare. „Dimineață mai ales, mă simțeam ca după o beție zdravănă. Aveam dureri de cap zi de zi, amețeală și o stare de oboseală ciudată, care nu-mi trecea indiferent cât dormeam”, își amintește femeia de 41 de ani.

Un an mai târziu, într-o dimineață de august, Matei Constantin (7 ani) s-a trezit cu nasul înfundat și ochii roșii. Strănuta în salve, nasul îi curgea, iar ochii îi dădeau mâncărimi foarte supărătoare. În plină pandemie fiind, părinții s-au gândit mai întâi la COVID-19. I-au făcut un test, dar a fost negativ. A doua zi, încă unul – negativ și acela.

„Trebuie să fie o răceală, ne-am gândit noi, așa că i-am dat ibuprofen și un spray pentru nas înfundat. A trecut o zi, apoi două, apoi o săptămână și răceala asta nu mai trecea. Noaptea mai ales, abia putea să respire. Se ridica în fund de câteva ori pe noapte și îl ajutam să-și sufle nasul, dar tot nu-și găsea locul în pat. Se foia până dimineața și toată ziua era obosit și el, dar și noi pe lângă el. Cred că cel mai mare chin pentru el au fost mâncărimile de ochi. Tot timpul se freca la ochi și nu i-am dat nimic atunci, pentru că nu știam ce. De la o zi la alta, am tot sperat că-i trece”, a povestit Oana, mama lui Matei, transmite smartliving.ro.


Cum se pune diagnosticul de alergie la ambrozie

„Răceala” lui Matei nu a trecut, așa că părinții au apelat la medicul de familie, care a intuit foarte bine diagnosticul de alergie și i-a dat o trimitere către alergologie. Aici, după o discuție cu specialistul, au urmat testele cutanate de tip prick test. Acestea se efectuează prin aplicarea pe pielea antebrațului a unor mici picături de extracte purificate de alergeni și introducerea lor în piele printr-o înțepare ușoară.

„Doctorul alergolog l-a testat pe Matei la patru alergeni. I-a pus pe braț patru picături și l-a zgâriat pe piele cu un fel de ac. Apoi, ne-a spus să mergem pe hol 10 minute, ca să vedem dacă apare vreo reacție pe piele în timpul acesta. La două dintre picături a făcut o inflamație atât de urâtă, încât a început să plângă de durere și mâncărime. Nu știa să descrie exact ce simte, dar voia să se scarpine și m-a rugat să-l spăl pe braț, că îl doare tare”, povestește Oana.

Nu au trecut nici cinci minute de la testare când au fost nevoiți să revină în cabinet. Doctorul l-a spălat cu apă rece, i-a aplicat o cremă și Matei s-a liniștit în câteva minute. Pe piele erau formate clar două pete roșii, cât buricul unui deget. Alergenii la care a reacționat Matei au fost polenul de ambrozie și praful de casă (acarienii).

„La ambrozie m-am gândit că ar putea fi alergic. Eram chiar în sezonul de înflorire a buruienii. La praful de casă nu mă așteptam, pentru că trebuia să aibă simptome și până atunci – iarna și primăvara-, dar el a fost bine până în august”, detaliază mama băiatului.

Cât durează sezonul ambroziei

În mod obișnuit, perioada de înflorire a ambroziei debutează la jumătatea lunii iulie și se încheie la sfârșitul lunii septembrie, însă temperaturile crescute din lunile de toamnă pot să prelungească sezonul ambroziei.

„Polenul ambroziei poate fi prezent în aer până la sfârșitul lunii octombrie. Se consideră că, atâta timp cât temperatura nu scade constant sub 10 grade Celsius, ambrozia continuă să polenizeze. Factorii climatici influențează, așadar, durata sezonului de polenuri, iar aceștia pot să varieze de la un an la altul. Dacă avem o toamnă lungă, atunci și sezonul de ambrozie se prelungește”, potrivit specialistului alergolog.

Schema de tratament pentru alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie poate fi tratată prin două abordări: simptomatic și etiopatogenic. Prima dintre ele are ca scop atenuarea simptomelor supărătoare și este tratamentul de primă intenție al celor care suferă de alergie la ambrozie.

Medicamentele precum antihistaminicele orale, picăturile oftalmice sau diferitele spray-uri nazale pot doar să reducă intensitatea rinitei/conjunctivitei alergice. Tratamentul etiologic, în schimb, poate atenua mai eficient reacția alergică, astfel încât organismul să nu mai reacționeze împotriva polenului de ambrozie. Le detaliem în continuare împreună cu medicul alergolog Rareș Simu.

Tratamentul simptomatic

Ca în orice afecțiune, și pentru alergia la ambrozie există o abordare progresivă, în trepte, a tratamentului simptomatic. Cu cât manifestările sunt mai severe, cu atât sunt mai complexe terapiile.

Indiferent de tipul de tratament recomandat împotriva alergie la ambrozie, este foarte importantă administrarea lui cât mai precoce, chiar de la debutul sezonului de polenuri. În caz contrar, simptomele evoluează și devin mai greu de controlat.

Medicamentele antihistaminice sunt prima treaptă de tratament pentru alergia la ambrozie. Acestea funcționează prin blocarea unei substanțe numite histamină eliberată în organism ca răspuns de apărare la pătrunderea în organism a unui potențial agresor. În alergii, histamina este secretată de sistemul imunitar într-o cantitate foarte mare și declanșează reacțiile inflamatorii care duc la apariția simptomelor specifice.

Sunt disponibile mai multe tipuri de medicamente antihistaminice și „nu există unul mai bun decât altul. Eficiența lor este variabilă de la o persoană la alta. Unii pacienți reacționează mai bine la un anume antihistaminic, iar alții, la altul. În general, se urmărește reacția”, detaliază dr. Simu.

Pentru mâncărimile oculare date de conjunctivita care apare frecvent în alergia la ambrozie se pot administra picături oftalmice cu antihistaminice. Acestea reduc inflamația conjunctivei produsă de polen și atenuează disconfortul ocular.

Corticosteroizii, o altă opțiune de tratament pentru alergia la ambrozie

Când un singur antihistaminic nu este suficient pentru atenuarea simptomelor, se asociază un alt antihistaminic sau chiar mai multe, până la patru. Dacă nici această asociere nu este suficientă, se trece la treapta următoare de tratament, în care, pe lângă antihistaminice, se adaugă corticosteroizi topici, cu administrare nazală.

„Corticosteroizii au efect antiinflamator asupra mucoasei nazale. Aceștia sunt disponibili sub formă de spray și se administrează câte un puf în fiecare nară, o dată sau de două ori pe zi, în funcție de vârstă și/sau de severitatea rinitei. Este bine de știut că efectul corticosteroizilor nu poate fi imediat. Desfundarea nasului nu are loc după unul-două pufuri. Efectul antiinflamator se instalează după două-trei zile, dar se menține constant. Nu va fi nevoie să creștem doza”, detaliază dr. Simu.

Când nici această combinație terapeutică nu este eficientă în atenuarea simptomelor alergiei, se recomandă corticoterapie sistemică. Medicamentele pe bază de cortizon se administrează, în acest caz, pe cale orală sau injectabil, în funcție de gravitatea simptomelor. Administrarea sistemică a corticosteroizilor este indicată doar în alergiile severe și numai pe termen scurt, din cauza riscului mai mare de efecte adverse.

„Corticosteroizii pot fi prescriși și copiilor, dar este de preferat forma topică. Preparatele administrate la nivelul nasului sunt concepute astfel încât absorbția sistemică să fie cât mai mică și efectele adverse ale cortizonului să fie minime. Condiția este ca aceste tratamente să fie administrate pe durata și în dozele corecte, prescrise de medic. Tratamentele sistemice le pot afecta creșterea și dezvoltarea”, potrivit specialistului.

Tratamentul etiopatogenic: desensibilizarea la ambrozie

Cea mai eficientă soluție terapeutică pentru alergia la ambrozie este imunoterapia alergen-specifică, mai cunoscută ca tratament de desensibilizare sau vaccinare alergenică. Prin administrarea unor doze progresiv crescânde din alergen, organismul se obișnuiește cu acesta și reacțiile inflamatorii scad în intensitate sau chiar dispar. Nu vorbim despre vindecare, fiindcă testele alergice vor rămâne în continuare pozitive, dar boala alergică se atenuează sau intră în remisiune.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2024 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia Sfântă crimina...

13.09.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Secăreanu, cu musca ...

09.09.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine și cum îi „tort...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md