05:06:09 29.01.2023
Stiri

JENANT // Candu, întrebat în Parlamentul European cum va lupta cu „oligarhul Plahotniuc” care îi este naș

Politică 17.11.2015 09:30 Vizualizări3865 Autor: Ziarul National
JENANT // Candu, întrebat în Parlamentul European cum va lupta cu „oligarhul Plahotniuc” care îi este naș


R. Moldova este o dezamăgire pentru Uniunea Europeană, au declarat ieri mai mulți oficiali în cadrul reuniunii Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, la care participă și președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

Andrian Candu a fost întrebat direct cum va lupta cu oligarhul Plahotniuc și dacă va face alianță cu comuniștii, transmite „Radio Chișinău”.

Dezamăgirea și pierderea credibilității caracterizează situația actuală din Republica Moldova, o țară prea mică pentru a fi dominată de oligarhi, a subliniat în discursul său raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.

„Sperăm că, după mai multe amânări și confuzie, Republica Moldova să revină și să reia munca pentru a încheia acțiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune și nu vrem să o vedem îndreptându-se și mai mult în această direcție. Mă tem că de aici veți pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aș vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influența oligarhilor în procesul politic? Și a doua întrebare: vedeți o posibilă șansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliției proeuropene și de o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european?”, a întrebat Petras Austrevicius.

Situația politică, socială și economică este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chișinău a dat dovadă de iresponsabilitate, a atenționat și președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea. El a subliniat că UE a creat premise și i-a oferit Chișinăului o fereastră de oportunitate care, însă, în prezent pare închisă, mai scrie sursa citată.

În cadrul reuniunii comisiei, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a mai fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din Republica Moldova, în special cu cităm: „oligarhul Plahotniuc, finanțatorul PD”, de ce a demis propriul Guvern și dacă va face alianță cu Partidul Comuniștilor?

„Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare - cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia dvs., Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou Guvern? Și al doiea lucru - aș vrea să comentați asupra rolului oligarhilor în politică și în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dvs.?”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

Andrian Candu a declarat că există suficiente forțe europene pentru a forma un guvern proeuropean la Chișinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea președintelui Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md