10:26:16 26.02.2024
Stiri

JENANT // Candu, întrebat în Parlamentul European cum va lupta cu „oligarhul Plahotniuc” care îi este naș

Politică 17.11.2015 09:30 Vizualizări4029 Autor: Ziarul National
JENANT // Candu, întrebat în Parlamentul European cum va lupta cu „oligarhul Plahotniuc” care îi este naș


R. Moldova este o dezamăgire pentru Uniunea Europeană, au declarat ieri mai mulți oficiali în cadrul reuniunii Comisiei afaceri externe a Parlamentului European, la care participă și președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

Andrian Candu a fost întrebat direct cum va lupta cu oligarhul Plahotniuc și dacă va face alianță cu comuniștii, transmite „Radio Chișinău”.

Dezamăgirea și pierderea credibilității caracterizează situația actuală din Republica Moldova, o țară prea mică pentru a fi dominată de oligarhi, a subliniat în discursul său raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.

„Sperăm că, după mai multe amânări și confuzie, Republica Moldova să revină și să reia munca pentru a încheia acțiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune și nu vrem să o vedem îndreptându-se și mai mult în această direcție. Mă tem că de aici veți pleca cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Aș vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influența oligarhilor în procesul politic? Și a doua întrebare: vedeți o posibilă șansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliției proeuropene și de o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european?”, a întrebat Petras Austrevicius.

Situația politică, socială și economică este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chișinău a dat dovadă de iresponsabilitate, a atenționat și președintele delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea. El a subliniat că UE a creat premise și i-a oferit Chișinăului o fereastră de oportunitate care, însă, în prezent pare închisă, mai scrie sursa citată.

În cadrul reuniunii comisiei, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a mai fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din Republica Moldova, în special cu cităm: „oligarhul Plahotniuc, finanțatorul PD”, de ce a demis propriul Guvern și dacă va face alianță cu Partidul Comuniștilor?

„Moldova a reușit contraperformanța ca într-un an să rateze poziția bună pe care o avea și să ajungă într-un impas politic. Am și eu o întrebare - cum răspundeți apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia dvs., Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor într-un nou Guvern? Și al doiea lucru - aș vrea să comentați asupra rolului oligarhilor în politică și în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dvs.?”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

Andrian Candu a declarat că există suficiente forțe europene pentru a forma un guvern proeuropean la Chișinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea președintelui Republicii Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, în contextul împlinirii unui an de la ratificarea de către Parlamentul European a Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md