08:11:20 26.03.2023
Stiri

Campanie de promovare a lecturii, lansată de către Parlament: „Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte”

Actualitate 06.02.2023 14:56 Vizualizări434 Autor: Ziarul National
Campanie de promovare a lecturii, lansată de către Parlament: „Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte” Literatura de azi


R. Moldova va marca, pentru prima dată oficial, Ziua Națională a Lecturii, instituită anul trecut și care va fi sărbătorită anual pe 14 februarie, ziua de naștere a poetului Grigore Vieru.

Cu această ocazie, Parlamentul va desfășura o campanie de promovare a lecturii, cu participarea deputaților, funcționarilor și vizitatorilor instituției.

Astfel, pe parcursul lunii februarie, Biblioteca Parlamentului își va deschide ușile pentru vizitatorii instituției, care vor fi informați despre fondul de carte din bibliotecă și vor discuta cu deputații despre cărți și lectură.

„O societate cu un nivel înalt de sănătate intelectuală este una în care cărțile au un loc de cinste. Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura însă construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți”, a menționat parlamentara Angela Munteanu-Pojoga, autoarea inițiativei de a institui Ziua Națională a Lecturii.

Deputata a îndemnat cadrele didactice să organizeze diverse activități de promovare și încurajare a lecturii, la care să participe copii și tineri.

Totodată, din 14 februarie, Muzeul Parlamentului va găzdui o expoziție tematică de cărți și monografii semnate de deputați, foști deputați și funcționari ai Parlamentului. Volumele vor fi selectate din colecția de carte a Bibliotecii Parlamentului, precum și din colecțiile personale ale deputaților și funcționarilor.

De asemenea, de Ziua Națională a Lecturii, la Parlament va fi organizată dezbaterea publică „Cum să facem ca Republica Moldova să pună mâna pe carte”, în cadrul căreia deputați și oameni de cultură vor discuta despre modalitățile de promovare a lecturii în statul nostru.

Doritorii de a vizita clădirea Parlamentului și de a participa la activitățile organizate se pot programa AICI.

Ziua Națională a Lecturii este marcată oficial pentru prima dată în acest an în Republica Moldova, după ce Parlamentul a adoptat, pe 31 martie 2022, un proiect de hotărâre prin care se instituie Ziua Națională a Lecturii pe data de 14 februarie, de ziua de naștere a marelui poet Grigore Vieru.

Hotărârea Parlamentului prevedere organizarea activităților culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. De asemenea, autoritățile, dar și instituțiile cu atribuții în domeniul culturii și educației vor acorda sprijin logistic și financiar bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, pentru organizarea evenimentelor de promovare a lecturii. Același document recomandă Consiliului Audiovizualului, furnizorilor și distribuitorilor de servicii media să producă, difuzeze sau redifuzeze emisiuni de promovare și încurajare a lecturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md