BACALAUREAT // Ce s-a căutat pe DEX online în timpul simulărilor la Română şi ce şmecherie a făcut platforma
Cele mai căutate cuvinte în DEX online, luni, înaintea şi în timpul simulărilor evaluării naţionale din România şi Bacalaureatului susţinute de elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au fost „pretutindeni/pretutindeni”, „a zări/zărit”.
Observând încă de anul trecut că cele mai căutate cuvinte au legătură cu subiectele de la simulări, platforma a înlocuit definiţiile.
„Anul trecut, am observat că lumea a căutat frenetic pe dexonline răspunsuri la o întrebare din examenul de simulare pentru examenele naţionale de la clasa a VIII-a. În mod curios, căutările au venit în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui.
Lăsăm la o parte stupizenia unor oameni de a trişa la un examen de antrenament. Anul trecut am observat tardiv autofurarea căciulii, dar anul acesta am apucat să ne organizăm niţel”, şi-au explicat decizia administratorii dexonline.blogspot.ro.
Prin urmare, administratorii site-ului au înlocuit definiţiile. Astfel, explicaţia pentru „pretutindenea, pretutindeni” a fost „pururi”, iar la „a zări, zărit” explicaţia era „a zori, zorit”, explicaţii fără legătură cu înţelesul corect al termenilor.
„Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur şi simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detaşau clar. Iar statisticile confirmă că nu ne-am pregătit degeaba. Pentru pretutindeni/ pretutindenea şi a zări/ zărit, căutările au fost distribuite astfel:
- de la 8:00 la 8.59 au fost 9 căutări
- de la 9.00 la 9.59 au fost 143 de căutări
- de la 10.00 la 10.59 au fost 171 căutări
- de la 11.00 la 11.59 au fost 989 căutări”, spun administratorii DEX online.
În mod interesant, în topul căutărilor a mai fost un termen, „felonie”. Înainte de ora 9.00 dimineaţa administratorii platformei au observat o creştere a interesului pentru acest cuvânt, care a avut 35 de căutări.
„Am presupus că este şi el parte din subiecte, aşa că i-am «deturnat» şi lui definiţiile. Între 9.00 şi 12.00, cuvântul a mai adunat 335 de căutări”, mai spun administratorii site-ului.
În acest caz, definiţia a fost schimbată astfel încât termenul să pară sinonim cu „aroganţă”, „fală”, „fudulie”.
Însă s-a dovedit că aceste căutări nu aveau legătură cu probele susţinute luni, ci cu un text publicat de Andrei Pleşu pe blogul său, luni dimineaţă. În postare se regăsea acest termen. „Nefericită coincidenţă”, notează sursa citată.
Rămâne de văzut în câte lucrări se vor regăsi explicaţiile eronate postate intenţionat pe DEX luni.
Amintim că peste 450.000 de elevii ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a au început, luni, simularea Evaluării Naţionale, respectiv a Bacalaureatului, cu proba scrisă la limba şi literatură română.
Sursa: ziare.com
Zeci de școli din R. Moldova, renovate energetic cu sprijinul Băncii Mondiale: Investiții de aproape 55 de milioane de dolari
Declarația liderilor din România, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie și ai UE, după întâlnirea cu Maia Sandu: „Mai mulți prieteni ai R. Moldova s-au reunit la aceeași masă pentru a discuta despre pacea și stabilitatea statului nostru”
PSRM și Dodon vor să EXCLUDĂ diaspora din procesul decizional din R. Moldova? „Votul în afara republicii e o problema care va fi analizată minuțios și noi, socialiștii, vom veni cu propuneri în timpul apropiat”