04:28:56 18.07.2024
Stiri

Cum au transformat americanii testele de BAC într-o afacere de milioane

Social 01.09.2014 16:09 Vizualizări6347 Autor: Tatiana Scutaru


Cum au transformat americanii testele de BAC într-o afacere de milioane Sursa: www.lewisu.edu

Dacă la francezi Bacalaureatul este un ritual de trecere pentru tineri, iar la britanici e pur și simplu o opțiune, pentru americani este o afacere. Și nu orice afacere: una de sute de milioane de dolari. Testele pe care liceeni din SUA le dau pentru a intra la colegiu sunt administrate de firme private și costă – la fel cum costă și diversele ghiduri și modele de teste pe care tinerii le cumpără pentru a se pregăti, scrie stirileprotv.ro.

SAT și ACT, concurență pe piata BAC-ului

În principiu, în Statele Unite nu există Bacalaureat. Există însă „college readiness assessment”, adică evaluarea pregătirii pentru facultate, care practic e același lucru. Ceea ce îi face însă pe americani unici este că au făcut din BAC un business. La ora actuală sunt două modele de „college readiness assessment” - SAT și ACT, ambele mult mai simple decât Bacalaureatul. SAT are trei probe, care durează 60-70 de minute fiecare. Prima este „Lectura” – echivalentul unui examen de limba română, fără componenta de literatură, „Matematica” se dă sub forma unui test-grilă. La final, proba de „Scris” constă într-un test-grilă și un eseu pe o temă dată.

test SAT matematica

ACT are 4 probe: la cea de „Engleză” liceenii trebuie să corecteze 5 pasaje cu greșeli de gramatică, dar și de ortografie. La „Matematică” se dă un test-grilă, iar la „Lectură” și „Raționament Științific”, elevii trebuie să răspundă la întrebări pe baza unor texte date – unul literar, celălalt – științific. În fine, există și un test optional de „Scris”, care constă într-un eseu.

Niciunul dintre aceste teste nu e obligatoriu – dar sunt cerute de majoritatea colegiilor americane la admitere. Și fiindcă ambele sunt create și administrate de companii private, costă: 51 de dolari SAT, 36.5 dolari ACT.

raspunsuri test SAT

Sumă nu pare mare, dar la aceasta se adaugă sute de dolari cheltuiți pe ghiduri, modele de teste și alte materiale ajutătoare. Anual, peste 3 milioane de tineri americani dau aceste examene și plătesc pentru ele (excepții se fac doar pentru cazurile sociale speciale). Nu e suficient însă să dai examenul, ai nevoie de o nota cât mai mare ca să intri la un colegiu bun. Și cum SAT și ACT pot fi date din nou, dacă elevul e nemulțumit de notă, și cheltuielile cresc.

Potrivit MarketWatch, SAT, care se dă încă din 1926, este la ora actuală o piață de 530 de milioane de dolari. Concurentul, ACT, a apărut mai târziu și încă nu se laudă cu un model de business la fel de bun ca SAT, dar în ultimii doi ani a strâns mai mulți candidați, deci nu e foarte departe nici din punct de vedere financiar.

Un curs SAT pregătitor care, teoretic, garantează un scor suficient de bun pentru admiterea la Universitatea Princeton, costă 1 000 de dolari, o oră de tutoriat cu un specialist în teste e 115 dolari, iar un CD cu teste ACT costă 32 de dolari. Și aceste teste le dau nu doar elevii din Statele Unite, ci și cei din restul lumii care se gândesc să intre la un colegiu din SUA, piața Bacalaureatului american depășește probabil un miliard de dolari.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md