14:59:39 12.04.2024
Stiri

Autoritățile R. Moldova, atente la inițiativa Bucureștiului, potrivit căreia Armata Română va putea interveni în afara teritoriului național pentru a apăra românii aflați în pericol: „România este un prieten devotat al Republicii Moldova”

Actualitate 03.04.2024 14:57 Vizualizări8104 Autor: Ziarul National
Autoritățile R. Moldova, atente la inițiativa Bucureștiului, potrivit căreia Armata Română va putea interveni în afara teritoriului național pentru a apăra românii aflați în pericol: „România este un prieten devotat al Republicii Moldova”


Autoritățile R. Moldova „vor urmări” inițiativa discutată în prezent la București, potrivit căreia Armata Română va putea interveni în afara teritoriului național pentru a apăra românii aflați în pericol.

Solicitat să comenteze proiectul supus dezbaterilor publice în România, având în vedere faptul că circa un milion de cetățeni ai R. Moldova sunt și cetățeni români, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a arătat că, din cauza războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei, statele europene, inclusiv România, își consolidează sistemul de apărare.

„Urmărim îndeaproape evoluțiile care sunt în spațiul regional cauzate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este foarte clar că pe continentul european este un trend general de consolidare a sectorului de apărare în Europa, inclusiv în țara vecină, România, care este un prieten devotat al Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău, Guvernul, vor urmări această inițiativă, care înțelegem că este în fază de proiect la această etapă, deci urmează pe interior consultări, discuții, iar noi le vom urmări”, a afirmat Daniel Vodă, după ședința de astăzi a Guvernului.

CITIȚI și Armata română, intervenții în afara României pentru a apăra românii aflați în pericol: „Noi, românii din R. Moldova, le putem privi ca pe o intenție de a ne veni în ajutor în cazul unui nou pericol de reocupare a Basarabiei de către Rusia”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău a adăugat că și R. Moldova construiește instituții reziliente „care să apere interesele cetățenilor în actualul mediu de securitate” și s-a arătat astăzi sigur că România va continua să sprijine R. Moldova pe toate dimensiunile.

„Autoritățile Republicii Moldova au comunicat de fiecare dată transparent cine sunt prietenii statului nostru. De fiecare dată, în acest rând de prieteni, România ocupă un loc special. Autoritățile române la fel au comentat exhaustiv că vor continua să sprijine Republica Moldova pe toate dimensiunile de dialog și de cooperare. Recentele sondaje de opinie publică arată că cetățenii Republicii Moldova, într-o majoritate covârșitoare, vorbesc despre acest lucru. Datele indică că peste două treimi din oameni califică relațiile moldo-române ca fiind la un nivel excelent. Și pe această dimensiune, la toate întrevederile oficiale care au loc, un lucru rămâne constant și neschimbat de fiecare dată: România sprijină necondiționat parcursul de integrare europeană al republicii noastre. Îmi face o deosebită plăcere și pe această cale să transmitem un mesaj de apreciere colegilor de la București pentru sprijinul consecvent și pentru susținerea Republicii Moldova sigure, prospere și europene”, a mai spus Daniel Vodă.

Amintim că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de la București a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind apărarea națională a României, care include conceptul de amenințări hibride și permite intervenții în afara teritoriului național.

„Președintele României poate dispune, la propunerea prim-ministrului, măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol în afară teritoriului național”, se arată în proiectul amintit.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md