Autoritățile găgăuze acuzate de ipocrizie: sprijină cooperarea cu UE, dar blochează integrarea europeană


În cadrul summit-ului UE–Moldova de la Chișinău, declarațiile conducătorilor Găgăuziei au stârnit controverse. Deși deputații Adunării Populare din Comrat au acceptat „necesitatea consolidării relațiilor cu UE în toate domeniile”, aceștia au subliniat că în Găgăuzia s-a votat împotriva integrării europene, informează corespondentul IPN din UTA Găgăuzia.
Prima declarație a fost făcută pe 3 iulie, cu o zi înainte de summit, când deputații Adunării Populare au recunoscut că evenimentul politic este „de importanță majoră pentru viitorul țării și interesele întregului popor”. Aceștia au evidențiat „necesitatea consolidării relațiilor cu Uniunea Europeană” și sprijinul crucial al acesteia în abordarea problemelor economice, politice și sociale, precum și în protejarea democrației.
Cu toate acestea, deputații au criticat abordarea conducerii Republicii Moldova față de ideea aderării la UE, susținând că aceasta nu a ținut cont de opinia locuitorilor autonomiei găgăuze și nu a implicat reprezentanții acesteia în procesul de consultare.
Adjunctul bașcanului Găgăuziei, Victor Petrov, s-a plâns că „niciun politician găgăuz nu a participat la summit”, iar găgăuzii „au fost pur și simplu ignorați”. Deputatul Vitali Gavrouc a numit declarațiile autorităților găgăuze drept „manipulatoare”, considerând că exploatează neîncrederea populației în instituțiile democratice ale UE și valorile unei lumi civilizate și libere.
Gavrouc a explicat că implicarea locuitorilor din regiune are loc prin proiectele sprijinite de UE. El și-a exprimat speranța că tineretul proeuropean din zonă, precum și cetățenii cu viziuni progresiste, se vor uni pentru a avea un impact notabil asupra opiniei publice.Deputatul a subliniat că participarea este esențială pentru a construi un viitor mai bun.













































































