Autoritățile din Găgăuzia acuză Chișinăul că „nu poate negocia cu Federația Rusă” și anunță că vor solicita „independent” „Rosselhodnadzor”-ului să anuleze restricțiile de import pentru fructele și legumele din autonomie. Vlah: „Avem experiență”


Autoritățile de la Comrat anunță că își vor „construi independent” relații cu Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse și vor solicita „Rosselhoznadzor”-ului, „în baza experienței anterioare”, să anuleze restricțiile impuse la importul de fructe și legume din Autonomia Găgăuză.
Decizia „Rosselhodnadzor”-ului de a interzice importul producției vegetale din R. Moldova, cu excepția celei din Transnistria, începând cu 15 august curent, a fost dezbătută astăzi, la o ședință a Comitetului Executiv al Găgăuziei.
„Conducerea R. Moldova trebuie să-și construiască diplomatic relațiile cu partenerii. În primul rând cu Federația Rusă. Și să poată negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul Executiv al Găgăuziei, vom contacta direct „Rosselhoznadzor”-ul, după exemplul altor ani, când au mai existat interdicții”, a declarat Andrei Dimitroglo, șeful Direcției responsabile de domeniul agroindustrial din cadrul Comitetului Executiv de la Comrat.
Dimitrioglo a adăugat că Găgăuzia exportă anual mii de tone de produse vegetale în Rusia, Ucraina și Belarus.
Bașcana Irina Vlah a reamrcat la aceeași ședință că Găgăuzia are „experiență bună” în acest sens și a îndemnat responsabilii să înceapă pregătirea documentelor pentru a le expedia la „Rosselhoznadzor”.
„Am avut o experiență bună. Ne-am adresat direct și am cerut ca o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre, să studieze situația, să efectueze teste și, deja la fața locului, să dea o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre. Studiați în totalitate întreaga situație și să pregătim un document pe care îl vom trimite pentru a invita o comisie la noi”, a spus Irina Vlah.
Amintim că „Rosselhodnadzor” a anunțat că importul de fructe și legume din raioanele de pe malul drept al Nistrului va fi interzis pe piața rusă începând cu data de 15 august curent, pe motiv că în mai multe loturi au fost depistate insecte dăunătoare.
„Am fost informați că au fost identificate brusc în legumele și fructele din R. Moldova insecte dăunătoare de către instituția abilitată din Rusia și este o inderdicție de import din R. Moldova al fructelor și legumelor. Cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă insecte, iar cele din raionul Dubăsari să fie fără probleme (raioane vecine - n.r.)?”, a întrebat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ședinței de Guvern care a avut loc pe 10 august.
Radu Musteață, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a adăugat că R. Moldova exportă în prezent fructe și legume în numeroase țări și nu a recepționat nicio notificare de la niciun alt stat privind depistarea de insecte dăunătoare în produsele noastre.
Menționăm că Federația Rusă impune embargo pentru fructele și legumele din R. Moldova la scurt timp după ce republica noastră a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE. Anterior, interdicții similare ar fost impuse de către Moscova după respingerea planului Kozak de federalizare a R. Moldova, dar și în preajma semnării Acordului de Asociere cu UE, în 2014.



























