20:42:31 19.07.2018
 
Stiri

ATENȚIONARE // Un proiect al Ministerului Justiției i-ar putea elibera de răspundere penală pe cei implicați în JAFUL bancar

Anticorupție 09.12.2017 15:00 Vizualizări2805 Autor: Ziarul National
ATENȚIONARE // Un proiect al Ministerului Justiției i-ar putea elibera de răspundere penală pe cei implicați în JAFUL bancar

Ministerul Justiției a propus, la 31 octombrie curent, spre consultări publice un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative cum ar fi Codul penal, Codul de procedură penală, Codul contravențional etc., care ar drept scop decriminalizarea unor infracțiuni economice, iar argumentul prezentat ar fi „îmbunătățirea climatului investițional” din R. Moldova.

Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova și Centrul „Expert-Grup” au analizat acest proiect și au făcut publică o notă de poziție în care arată că, dacă aceste inițiative vor fi aprobate”, cei implicați în jaful bancar ar putea să scape de răspundere penală, iar asemenea infracțiuni ar fi încurajate și de-acum încolo.

„Chiar dacă proiectul propune unele modificări care, fără îndoială, vor contribui la creșterea interesului pentru investitorii străini, totuși, printre seria de amendamente propuse au fost strecurate unele care par a nu avea nimic în comun cu atragerea de investiții străine sau îmbunătățirea climatului investițional.

În particular, proiectul propune un nou temei pentru liberarea de răspundere penală pentru o serie de infracțiuni specificate în Codul penal, inclusiv infracțiunile din domeniul creditării și administrării bancare, cele ce țin de piața valorilor mobiliare, încălcarea drepturilor acționarilor sau obstrucționării supravegherii bancare. Liberarea se va aplica, dacă infracțiunea a fost comisă pentru prima dată, persoana a reparat prejudiciul și a achitat în bugetul de stat dublul maximumului amenzii prevăzute de Codul penal pentru infracțiunea respectivă. În contextul recentelor delapidări care au avut loc în sectorul bancar și a fraudelor din sistemul de asigurări, constatăm că proiectul în versiunea propusă riscă să reducă considerabil din eforturile autorităților de investigare a acestora și să trimită semnale periculoase pentru viitor cu privire la acceptarea unor comportamente ilegale similare.”, se arată în nota celor două organizații neguvernamentale.

Potrivit experților din societatea civilă, proiectul propus spre consultare publică oferă facilități penale escrocilor implicați în fraude bancare sau obstrucționarea supravegherii bancare.

„Acest fapt este inacceptabil într-o societate cu un nivel înalt al fraudelor economice și în care din sistemul bancar au fost sustrase recent mai mult de 10% din produsul intern brut”, se arată în nota de poziție.

Centrul de Resurse Juridice din Moldova și „Expert-Grup” solicită autorităților să excludă din lista infracțiunilor propuse cărora le poate fi aplicată liberarea de răspundere penală sau o pedeapsă mai blândă, infracțiunile legate de mediul financiar-bancar, spălarea banilor și din domeniul concurenței.

„Adoptarea proiectului de lege în varianta propusă va submina și mai mult încrederea populației în guvernare, legitimitatea componenței actuale și interesele de facto ale deputaților și va releva carențele fundamentale ale sistemului de stat de drept din Republica Moldova”, arată experții.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.07.2018 09:25 Nicolae Negru Cine și de ce l-a împușcat pe Teo Țăranu

13.07.2018 09:26 Nicolae Negru Cine pune sare pe „rana” Rusiei și de...

09.07.2018 09:16 Nicolae Negru Plahotniuc strâns cu ușa, Dodon ascuns

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md