22:59:31 01.03.2024
Stiri

Atacul din 7 octombrie, planificat de ani buni cu ajutorul spionilor Hamas din Israel. Cum a fost îngenuncheat puternicul sistem de securitate israelian

Actualitate 05.12.2023 17:30 Vizualizări1200 Autor: Ziarul National
Atacul din 7 octombrie, planificat de ani buni cu ajutorul spionilor Hamas din Israel. Cum a fost îngenuncheat puternicul sistem de securitate israelian ft.com


Hamas a planificat atacul din 7 octombrie timp de ani de zile, întocmind hărţi detaliate cu ajutorul spionilor din interiorul Israelului, este concluzia la care a ajuns armata ţării, după ce a examinat cantităţi uriaşe de telefoane, carnete de notiţe şi documente confiscate de la luptători căzuţi pe câmpul de luptă şi în Gaza, relatează The Guardian.

Potrivit unei surse, Hamas a avut un informator în Israel care i-a furnizat planurile unei baze militare din apropierea Fâşiei Gaza. Astfel de detalii nu ar fi putut fi furnizate fără "cunoştinţe din interior", potrivit armatei israeliene, care a recuperat numeroase documente din ascunzătorile Hamas şi de la teroriştii neutralizaţi în timpul raidului.

Unele dintre acestea au fost prezentate presei luni. Majoritatea nu pot fi descrise prea precis pentru a nu compromite operaţiunile în curs. Cu toate acestea, a fost dezvăluit un plan, scris iniţial de mână, care detaliază modul de capturare a unui post de comandă al armatei israeliene de la graniţa cu Fâşia Gaza. Acesta enumeră, în detaliu, armele aflate la dispoziţia soldaţilor, precum şi aranjamentele de securitate precise, desenate de mână.

De asemenea, militanţii islamişti aveau asupra lor ghiduri de luare de ostatici şi carneţele cu fraze din arabă în ebraică, dintre care unul includea replica "Ridică mâinile şi depărtează-ţi picioarele".

Săptămâna trecută, The New York Times a relatat că oficialii israelieni au văzut un plan de luptă de 40 de pagini pentru un eventual atac al Hamas, dar l-au respins considerând că este prea dificil de realizat de Hamas. Avertismentele observatorilor din cadrul IDF, majoritatea femei, care au spus că luptătorii Hamas se pregăteau în mod deschis pentru un atac, au fost, de asemenea, ignorate.

Printre documentele recuperate se afla o hartă amănunţită a unei baze militare israeliene, probabil mai detaliată decât ar fi fost cerută chiar de către IDF. Compilarea unei astfel de hărţi ar fi putut fi făcută doar folosind "cunoştinţe din interior" - aproape sigur de la un spion Hamas - a declarat o sursă de informaţii israeliană.

Laptopurile şi carnetele cu scris de mână arată planurile Hamas de a viza locaţii militare şi puncte cheie din centrul Israelului, sugerând că gruparea sau unele elemente ale acesteia voiau să pătrundă zeci de kilometri în interiorul ţării odată ce luptătorii primeau ordinul de a sparge zidul care înconjoară Fâşia.

Cele mai recente dezvăluiri subliniază cât de puţin înţelegea puternicul sistem de securitate al Israelului capacităţile Hamas înainte de atac şi cât de multe semne sau indicii au fost ratate sau ignorate, notează The Guardian.

Detaliile şi amploarea informaţiilor găsite au determinat persoane din interior să ajungă la concluzia că Hamas a desfăşurat "ani de planificare" - un efort pe care IDF şi alte agenţii de informaţii israeliene pur şi simplu nu l-au luat în serios ca ameninţare.

Există detalii despre depozitele de arme şi ghiduri de producţie proprie pentru muniţiile disponibile.

La 7 octombrie, luptătorii Hamas aveau asupra lor telefoane mobile cu cartele SIM israeliene şi walkie-talkie, astfel încât aveau mai multe mijloace de comunicare. Printre obiectele recuperate se numără însă şi un emiţător radio cu baterie solară pentru a menţine contactul pentru o perioadă extinsă de timp în Israel.

Se estimează că aproximativ 3.000 de luptători Hamas au luat parte la atacul transfrontalier, iar aproximativ 1.500 au fost ucişi în faza iniţială a luptelor. Dar răspunsul militar israelian a fost atât de lent, încât, în unele cazuri, armata a avut nevoie de multe ore pentru a răspunde, în timp ce unii luptători Hamas au rămas în libertate zile întregi.

Deşi au existat semne de pregătire atentă din partea Hamas, a existat şi un element de ultim moment. Israelul crede că majoritatea luptătorilor Hamas nu au ştiut nimic înainte de atacul preconizat şi au fost informaţi despre plan doar în ultimul moment.

Multe dintre obiectele recuperate din maşinile folosite de Hamas sunt obiecte personale sau de familie. Armata israeliană a recuperat, de asemenea, o hartă a unei părţi din Gaza, plină de găuri de gloanţe, care a dezvăluit locaţii militare Hamas necunoscute anterior.

Jurnaliştilor le-a fost prezentată luni o gamă largă de documente şi alte obiecte recuperate de la Hamas, în plus faţă de cele câteva care au fost făcute deja publice. Reporterilor li s-a cerut să nu descrie prea precis materialele suplimentare - omiţând informaţii precum locaţiile - din motive de securitate operaţională, precizează The Guardian.

Alte documente par să demonstreze că Hamas îşi făcuse un obiectiv foarte important din luarea de ostatici. Unul dintre acestea este descris de către IDF ca fiind o "listă de verificare a modului de luare a unui ostatic" şi recomandă ca zonele de detenţie să fie apărate cu explozibili-capcană. De asemenea, aceasta le spune luptătorilor să "îi ucidă pe cei care provoacă probleme şi pe oricine încearcă să scape", ordinele de a ucide fiind date de comandantul companiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md