22:30:15 26.04.2024
Stiri

Astenia de primăvară, o boală șireată

Reportaj 28.02.2016 17:00 Vizualizări1681 Autor: Ziarul National


Astenia de primăvară, o boală șireată poza simbol

SURPRIZĂ: Ascunsă printre semnele primăverii, ne atacă subtil

Astenia de primăvară poate fi definită ca o senzaţie de oboseală şi slăbiciune fizică, apărută la trecerea dintre anotimpuri. În cazurile puternice de astenie, neplăcerile se pot transforma chiar în depresie în absența tratamentului necesar. „Ieșirea din hibernare” poate fi problematică, dar cu informațiile necesare, vei învinge simptomele asteniei.

Cauzele asteniei de primăvară

Femeile sunt mai predispuse la astenie decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Aceasta este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.

Simptomele principale

Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la problemele musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete.

Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere. Astenia poate cauza și probleme legate de alimentație, de la bulimie până la diminuarea puternică a poftei de mâncare și poate influența și somnul.

Prevenire și tratament


Dacă este ignorată, astenia de primăvară se poate transforma în depresie, motiv pentru care prevenirea ei este soluția cea mai bună. Tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere coincid și fac parte și dintr-un stil de viață sănătos.


Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia. Combină cele două soluții și fă cât mai multă mișcare în aer liber pentru a grăbi trecerea la o stare mai bună de spirit.

Alimentația corectă poate fi arma secretă pentru depășirea asteniei. Mănâncă fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Cafeaua accentuează uneori simptomele, dar o poți înlocui cu ceai verde, iar hidratarea corectă, cu mai multe lichide decât bei de obicei, grăbește recuperarea.

Dacă nu faci față asteniei cu schimbările sănătoase în stilul tău de viață, poți apela și la suplimente alimentare, care conțin cât mai multe vitamine și minerale. În același timp, încearcă să eviți mâncărurile grase, prăjite și cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, în special dulciurile bogate în zahăr și produsele alimentare care conțin făină albă.

Sursa: Eva.ro


COMBATERE

Dietă bogată în legume şi fructe

Primăvara încep să apară din ce în ce mai multe fructe şi legume proaspete, iar noi putem să profităm de acest prilej pentru a ne detoxifica organismul, pentru a-l hidrata şi hrăni corespunzător după o iarnă lungă. Puteți consuma verdeţuri de toate felurile (ştevie, spanac, urzici, leurdă, salată verde, ceapă verde, pătrunjel, mărar, lăptucă, roşii, castraveţi etc.). E recomandabil în salate, pentru că proaspete sunt pline de vitamine şi minerale, în mâncăruri sau în smoothie-uri.

Suplimente de vitamine

Pentru a vă revitaminiza şi mineraliza organismul, trebuie să acordați o atenţie sporită la consumarea de alimente bogate în vitamina C, magneziu, fier. De asemenea, se recomandă consumul cât mai frecvent de banane, caise, smochine, curmale,miez de nucă, migdale și alune.

Remedii naturiste

Infuzie din cătină sau fenicul

Fructe de cătină consumate ca atare sau sub formă de infuzie - faceți un decoct din 5 g de fructe la 100 ml de apă. Se recomandă câte 2-3 căni pe zi, timp de o lună. De asemenea, fructele de fenicul sub formă de infuzie - o linguriță și jumătate de fructe la 250 ml de apă. Consumați câte două căni pe zi.

Suc de plante verzi

Folosiți atât rădăcinile, cât și planta întreagă sub formă de suc de cicoare - 50-250 ml de suc pe zi sau suc din frunze proaspete de creson, lăptucă, păpădie, fumăriță în părți egale. Beți câte 60-120 ml de suc pe zi.

Macerat de gențiană

Aveți nevoie de 10 g de rădăcină pisată de genţiană, 500 ml de apă. Amestecați rădăcina de genţiană cu apa şi puneți-o la macerat pentru 24 de ore. Strecurați şi beți câte o ceaşcă, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.

Vin cu semințe de mărar

Puneți la macerat 100 g de semințe de mărar într-un litru de vin roșu natural, timp de 8-10 zile. Filtrați lichidul și beți după fiecare masă câte un pahar.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Varza murată - o masă gustoasă și o sursă ideală de sănătate

Un produs ce-ar trebui să ocupe un loc de cinste la masă. Pe lângă gustul de care parcă nu te mai saturi, are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Conține fibre alimentare, minerale, vitaminele A, B12 C și E, zinc, potasiu, acid lactic; are efect hepatoprotector și luptă împotriva cancerului. Ajută la îmbunătățirea digestiei și detoxifică intestinele datorită fibrelor și mineralelor pe care le conține; combate constipația. Prin procesul de fermentație se descarcă probiotice, compuși esențiali pentru flora colonului, deci pentru întreaga digestie. Anumiți compuși scad nivelul colesterolului rău, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare și a aterosclerozei. Efectele sale revitalizante și remineralizante cresc rezistența organismului la infecții. Are un conținut scăzut în calorii, de aceea este ideală în curele de slăbire. Dacă este consumată aproape zilnic, varza murată crește apetitul sexual și prelungește erecția.

Seminţele de in şi de susan te ajută să slăbeşti

Un studiu recent publicat în „American Journal of Epidemiology” oferă noi informaţii despre anumite substanţe din compoziţia seminţelor de in şi a celor de susan, denumite lignani, care au un rol esenţial în procesul de slăbire.

Studiul arată că femeile care au o dietă bogată în lignani reuşesc să îşi menţină mai uşor greutatea corporală şi se îngraşă mai greu, în comparaţie cu femeile care nu au în dietă aceste substanţe. Seminţele de in şi de susan sunt bogate în lignani, dar aceste substanţe se găsesc în cantităţi mai mici şi în alte alimente, precum cerealele integrale, nuci, fructe, legume, cafea, ceai şi vin. Încă un motiv pentru a consuma seminţe de in şi de susan - acestea au proprietăţi hidratante şi nutritive pentru ten şi păr.

Pagină realizată de Maria Boroda


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md