16:37:19 20.04.2024
Stiri

ARGUMENTE // Moldovenismul - sminteală națională a basarabenilor: „Adevărul adevăr rămâne!”

Actualitate 19.08.2020 10:38 Vizualizări9049 Autor: Ziarul National
ARGUMENTE // Moldovenismul - sminteală națională a basarabenilor: „Adevărul adevăr rămâne!”
Nicolae Robu de la Strășeni


Eu, Nicolae, moldoveanul din neamul românesc, mă adresez tuturor fraţilor mei moldoveni, căzuţi în sminteala comunistă, precum că moldovenii nu-s români, cu următorul îndemn:

Măi fraţilor, nimeni pe pământ nu-şi alege părinţii şi neamul. Cum ţi i-a dat Dumnezeu, aşa îi ai şi trebuie să-i respecţi ca pe un dar al lui Dumnezeu.

Ca să-ţi recunoşti părinţii şi neamul, trebuie să-ţi cunoşti strămoşii, precum evreii din Biblie îi cunosc pe toţi de la Avraam încoace. Pe strămoşi să-i asculţi şi după ei să mergi.

Strămoşul nostru după potop este nepotul lui Noe – TIRAS, de la care au provenit TRACII, nume pierdut cu timpul. Iar de la Traian încoace tracii au început să se numească cu numele învingătorilor: ROMANUS, adică urmaşi ai romanilor, astăzi ROMÂNI. Acest nume l-au folosit cu peste o mie de ani până la formarea statului Moldova.

Şi primul stat liber al românilor, creat în 1290 de către voievodul Basarasb-I în Câmpia Dunării, l-au numit cu numele neamului – Ţara Românească sau în limba străinilor – Valahia.

Al doilea stat românesc, creat la 1342 de către Dragoş, o slugă românească a ungurilor, a fost numit, însă, nu după numele neamului, dar arbitrar – după numele râului Moldova, unde şi-a făcut capitala Baia. Numele de moldoveni ni se trage de la această ţară, dar nu e nume de neam, ci de baştină, precum străşeneni, basarabeni etc.

Numele de neam, de români, l-au păstrat toţi strămoşii moldovenilor, de aceea şi Ţării Româneşti îi spuneau Muntenia, ca să arate că şi ei sunt români.

Cel mai venerat domnitor moldovean, Ştefan cel Mare, se socotea român, având mamă din Oltenia, pe Oltea, iar ţara sa o numea în documente a doua Ţară românească – Oltro Vlahia şi Moldo - Vlahia. Ştefan cel Mare e socotit astăzi şi precursorul Unirii, deoarece a purtat 11 lupte cu vărul său din Muntenia, Radu cel Frumos, pentru unire contra turcilor. Ba chiar şi s-a căsătorit cu fiica lui, Maria Voichiţa, pentru a se uni.

Strămoşul nostru moldovean, cronicarul Miron Costin, în cartea: „De neamul moldovenilor”, ne învăţa în veacul al XVII-lea că şi muntenii, şi ardelenii, şi moldovenii un neam sunt, că de la Râm se trag, din Dacia Traiană.

Un alt strămoş moldovean, folosoful şi domnitorul Dimitrie Cantemir, în cartea „Descrierea Moldovei”, ne învăţa în veacul al XVIII-lea că şi cei din Muntenia, şi cei din Transilvania, şi cei din Moldova, un neam sunt, pentru că vorbesc cu toţii o limbă, au aceleaşi obiceiuri, dansuri şi port.

Strămoşii noştri moldoveni Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri, Bogdan Petriceicu Haşdeu ş.a., la 1859, ajutaţi de munteanul Nicolae Bălcescu ş.a., au format statul nou ROMÂNIA.

Prin acea Mică Unire a Moldovei cu Muntenia, ei au salvat ce a mai rămas din Moldova după răpirea Bucovinei şi Basarabiei de către Austria şi Rusia. Astfel, ROMÂNIA a devenit patria comună a moldovenilor şi muntenilor, numită, la propunerea moldovenilor, cu numele neamului – ROMÂNIA, iar primul domn al României a fost ales moldoveanul Cuza - Vodă.

Strămoşul nostru, cel mai iubit poet, moldoveanul Mihai Eminescu, intuind sminteala noastră de astăzi, ce se năştea în Basarabia stăpânită de ruşi, a lăsat testament o frază: „Suntem români şi punctum!”.

Un alt strămoş, drag moldovenilor, Alexei Mateevici, văzând sminteala basarabenilor după 106 ani de ocupaţie rusească, ne-a lăsat poiezia „Limba noastră” şi o frază testamentară: „Nu există două limbi, moldovenească şi română, ci doar una – limba română şi să nu mai vorbim degeaba!”.

Strămoşii noştri moldoveni din Sfatul Ţării al Basarabiei, cu o sută de ani în urmă, despărţindu-se de Rusia, au recunoscut că sunt şi ei de neam românesc şi s-au unit cu Patria-Mamă România în 1918. Astfel au întregit vechea Moldovă a lui Ştefan cel Mare, dezbinată de Austria şi Rusia, realizând Marea Unire a românilor.

Iar voi, fraţilor moldoveni de astăzi, pe care strămoşi îi ascultaţi? Pe cei pe care vi i-a dat Dumnezeu sau pe ocupanţii străini ca Stalin şi Kotovski, care în 1924 au inventat în Transnistria „naţiunea moldovenească” şi „limba moldovenească” pentru a ne despărţi de neam şi ţară?

Pe cine ascultaţi voi? Pe Eminescu şi Ştefan cel Mare sau pe Voronin, Lupu şi Dodon, care au făcut din Eminescu şi Ştefan cel Mare nişte idoli ai statului separatist Moldova, creat de Kotovski, acoperindu-i cu flori şi scuipând în testamentul lor?

Treziţi-vă, fraţilor! Recunoaşteţi-vă Neamul, darul lui Dumnezeu, ca să nu se împlinească pedeapsa: „Nemulţămitorului i se ia darul”.

Uniţi-vă cu neamul pentru a vă salva, precum au făcut strămoşii!

Text semnat de Nicolae Robu, fost președinte al raionului Strășeni


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md