04:56:12 18.05.2021
 
Stiri

Ţara în care se DOARME cel mai puţin

Știri 12.05.2016 07:30 Vizualizări1748 Autor: Ziarul National


Ţara în care se DOARME cel mai puţin

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au realizat un nou studiou, care a analizat tiparele de somn cu ajutorul unei aplicaţii utilizate de zece mii de persoane din 20 de ţări.

Cercetătorii au găsit diferenţe de la cultură la cultură, dar în medie femeile din întreaga lume dorm cu aproximativ 30 de minute mai mult decât bărbaţii, potrivit csid.ro.

Potrivit studiului, ora de culcare şi cea de trezire sunt determinate în principal de vârstă.

Deşi copiii se culcă devreme şi se trezesc devreme, tiparele de somn se modifică semnificativ în perioada adolescenţei. Mulţi tineri se culcă foarte târziu şi pot dormi până la prânz, dacă le este permis. De asemenea, pe perioada de maturitate, tiparele de somn se schimbă din nou, iar orele de culcare şi de trezire devin tot mai mici.

Pe lângă aceste elemente comune, spaţiul geografic şi naţionalitatea au influenţat rezultatele studiului. Cercetătorii au limitat ţările analizate la un număr de 20: Statele Unite al Americii, Australia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Spania, Olanda, Danemarca, Germania, Belgia, China, Japonia, Brazilia, Elveţia, Singapore, Hong Kong, Italia, Finlanda, Noua Zeelandă şi Emiratele Arabe.

Rezultatele confirmă într-o mare măsură normele fiecărei culturi. Japonezii tind să se trezească foarte devreme şi să se culce la ore târzii. Americanii au a patra cea mai mică oră de culcare (după Belgia, Austria şi Noua Zeelandă) şi se trezesc cel mai devreme. Francezii rivalizează cu spaniolii pentru cele mai târzii ore de somn.

Deşi ora la care răsare şi apune soarele are un rol important în acest studiu, acesta este mai mic decât rolul pe care îl juca pe vremea strămoşilor noştri.

Studiul le-a oferit cercetătorilor o mai bună înţelegere a modului în care presiunea culturală poate modifica ritmul biologic.

„Efectele societăţii asupra tiparelor de somn nu pot fi cuantificate cu exactitate”, se precizează în studiul publicat în revista „Science Advances”. Studiul a arătat că privarea de somn este afectată în special de ora la care oamenii se culcă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine va ridica mănuș...

14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md