APEL PUBLIC: ZECI de ONG-uri solicită examinarea cauzei lui Vlad Filat în ședință DESCHISĂ
Circa 30 de organizații neguvernamentale din R. Moldova au semnat o declaratie prin care cer judecarea cauzei ex-premierului Vlad Filat în ședință publică.
Potrivit semnatarilor documentului, examinarea acestei cauze în mod public este deosebit de importantă pentru a spori încrederea societăţii în justiţie, a clarifica situaţia cu privire la furtul miliardului şi a asigura dreptul la un proces echitabil al persoanelor acuzate în acest dosar.
„Caracterul public al ședințelor de judecată este o garanție procesuală esențială a dreptului la un proces echitabil al inculpatului, protejând părțile aflate în litigiu de înfăptuirea justiției în secret, fără un control din partea publicului și, respectiv, de exercițiul abuziv al puterii de stat. În același timp, dreptul la audiere publică este un instrument de asigurare a încrederii publicului în actul de justiție și reprezintă un important mijloc de menținere a încrederii în instanțele judecătorești”, se precizează în document.
De asemenea, potrivit autorilor apelului public, „caracterul public al ședințelor de judecată asigură controlul public asupra puterii judiciare și previne eventualele abuzuri, precum și asigură accesul la informații de interes public celor interesați. Principiul publicității procesului este garantat de Constituția Republicii Moldova, Codul de procedură penală și Legea privind organizarea judecătorească”.
„Câteva capete de acuzare pe numele fostului premier Vlad Filat, învinuit de acte de corupție de proporţii și fraudele în sistemul bancar, au fost expediate în instanța de judecată la sfârșitul lunii decembrie 2015. Se pare că dosarul include informații cu privire la una din cele mai mari fraude din istoria R. Moldova. Cu toate acestea, ședințele de judecată în această cauză au fost declarate închise”, mai precizează autorii apelului public.
De precizat că Vlad Filat, dar și avocatul acestuia, au cerut de nenumărate ori ca ședințele să fie publice și s-au plâns de lipsa motivelor pentru examinarea cauzei cu uşile închise.
„Din informațiile transmise în public nu este clară motivația și insistența procuraturii pe examinarea cauzei în ședințe închise. Recent, şi domnul Filat a transmis mai multe mesaje care denotă dorința acestuia de a beneficia de dreptul la judecarea în mod public a cauzei sale. Având în vedere finalizarea urmăririi penale, rezonanţa cauzei, gravitatea acuzaţiilor, precum şi speculaţiile cu privire la caracterul orchestrat al procedurilor, examinarea publică a cauzei este crucială”, mai susțin semnatarii apelului public.
Potrivit acestora, informațiile de acest gen sunt de interes public și nu trebuie ascunse, iar examinarea în continuare a cauzei în ședințe închise doar va alimenta suspiciunea cu privire la inechitatea procedurilor şi politizarea soluţiei.
„Considerăm că protecţia martorilor nu poate servi drept justificare suficientă pentru examinarea acestei cauze penale cu uşile închise. Chemăm judecătorii care examinează cauza să reevalueze argumentele ce țin de examinarea cauzei în ședință închisă şi, eventual, să revadă decizia luată. În cazul în care argumentele pentru examinarea cauzei în ședințe închise sunt convingătoare, acestea urmează a fi explicate public şi analizată posibilitatea examinării publice a cel puţin unei părţi a procesului de judecată”, conchide sursa citată.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”