02:33:35 05.03.2021
 
Stiri

APEL către Parlament care se referă la ALEGERILE prezidențiale: Vrem DEZBATERI publice

Politică 09.06.2016 14:27 Vizualizări1597 Autor: Galina Munteanu
APEL către Parlament care se referă la ALEGERILE prezidențiale: Vrem DEZBATERI publice


Peste 20 de organizații ale societății civile au semnat un Apel privind lipsa de transparență în procesul de adoptare a modificărilor și completărilor la Codul Electoral care se referă la alegerile președintelui R. Moldova.

Organizaţiile semnatare solicită conducerii Parlamentului să organizeze o dezbatere publică a proiectului în care să fie prezentată opinia autorilor proiectului, poziţia şi avizul Comisiei de la Veneţia, precum şi să fie auzită şi ascultată poziţia organizaţiilor societăţii civile.

Organizaţiile semnatare menţionează că, pe parcursul procesului de elaborare şi adoptare în prima lectură a proiectului de lege menţionat, nu a fost organizată nicio dezbatere şi nicio consultare publică. La fel, organizaţiile semnatare atrag atenţia că autorităţile publice, în speţă Parlamentul, au obligaţia de a consulta cetăţenii, asociaţiile de profil, alte părţi interesate în privinţa proiectelor de acte normative, administrative care pot avea impact social, asupra modului de viaţă şi drepturilor omului. Din punctul de vedere al semnatarilor, restabilirea dreptului cetăţenilor de a-şi alege direct preşedintele este viciată prin lipsa de transparenţă în procesul de adoptare a legislaţiei prin care acest drept va fi realizat în practică.

Mai mult decât atât, sursa citată menţionează că textul proiectului de lege este imperfect şi urmează a fi completat cu prevederi care să clarifice şi să reglementeze unele aspecte.

Potrivit oranizațiilor semnatare, lipsa unor reglementări clare poate vicia procesul de alegere a preşedintelui şi pot servi drept motiv pentru numeroase acuzații cu caracter politic între diverşi actori sau concurenţi electorali. „Mai grav, lipsa unor reglementări explicite poate favoriza finanţarea netrasparentă a campaniei de colectare a semnăturilor sau utilizarea campaniei de colectare a semnăturilor drept parte a campaniei de agitaţie electorală mascată”, se precizează în Apel.

În context, organizaţiile semnatare solicită conducerii Parlamentului sau grupului de lucru care a elaborat proiectul de lege să organizeze o dezbatere publică a proiectului în care să fie prezentată opinia autorilor proiectului, poziţia şi avizul Comisiei de la Veneţia, precum şi să fie auzită şi ascultată poziţia organizaţiilor societăţii civile, partidelor politice extraparlamentare cu privire la proiectul de lege menţionat. Organizaţiile semnatare îşi anunţă deschiderea de a facilita procesul de dezbatere publică a respectivului proiect de lege.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

slava 09.06.2016 15:35

Tocmai nu s-a auzit demult nimic de la presupusa societate civila si ONG-urile noastre "independente. Le-a mai dat Nastase niste bani ceva? ori s-au trezit ei asa din capul lor sa fie impotriva? - cred ca e prima...

Danu 09.06.2016 16:59

Nastase nu mai are bani, daca sa urmarim conferintele lui de presa incepind din 2015 cinde iesea cu 20 de oameni in jurul lui si aceia de ieri cind ia iesit de unu singur , a citit de pe foaie s-a ridicat si a plecat. Nus bani , nui miere - vorba americanului :D

subiectul 90 09.06.2016 19:15

Auziti bre marlanilor? Cine in plm este ales de popor? Cine e alesul oamenilor parlamentarul sau un boshetar care pretinde la titulatura de reprezentant al societatii civile? Mai taiati-va avantul bai legumelor ca prea importanti va credeti.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

23.02.2021 08:19 Ziarul National APELUL lui Alecu Reniță pentru Maia S...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md