12:59:27 03.12.2021
Stiri

ANTICORUPȚIE: O judecătoare reținută ieri - cu diplomă falsă, alte două l-au condamnat pe Filat, iar celelalte - cu donații generoase în ultimul an

Anticorupție 24.10.2018 16:39 Vizualizări9134 Autor: Ziarul National
ANTICORUPȚIE: O judecătoare reținută ieri - cu diplomă falsă, alte două l-au condamnat pe Filat, iar celelalte - cu donații generoase în ultimul an Anticoruptie.md


Judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău, reținute marți pentru acte de corupție, au ajuns în vizorul presei după ce au emis sentințe în dosare de rezonanță. Despre una dintre ele Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că și-ar fi făcut studiile la o instituție inexistentă. De partea cealaltă, magistratele de la Judecătoria Chișinău, reținute și ele, au beneficiat în ultimul an de donații în mărime de mii de euro.

Anticorupție.md scoate la iveală, într-un material publicat astăzi, averea și „păcatele” judecătoarelor bănuite de corupție.

În 2012, o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice a scos la iveală că judecătoarea Liubovi Brînza de la Curtea de Apel a obţinut diplomă de studii de la o academie-fantomă - „Omega Lux“ din Bucureşti. Potrivit carnetului de note din dosarul personal, la care fac trimitere autorii investigaţiei, magistrata de la Judecătoria sectorului Centru al Capitalei a studiat doi ani la Bucureşti, din 1993 până în 1995. Într-un răspuns oficial al Ministerului Educaţiei de peste Prut, adresat Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (actualul CNA - n.r.) se arată că academia respectivă „nu este şi nici nu a fost instituţie de învăţământ superior autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată". Totodată, datele de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului din România relevă că Academia „Omega Lux“ avea ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul, respectiv, nu era o instituţie de învăţământ. Procurorii au dispus însă neînceperea urmăririi penale, iar CSM a decis că nu există motive pentru ca judecătoarea să fie sancţionată.

La 16 mai 2014, Colegiul de Evaluare a Performanţelor Judecătorilor i-a acordat magistratei calificativul „foarte bine“. Mai mult, Colegiul a constatat că Liuba Brânză are o reputaţie ireproşabilă. Acum câţiva ani, la o şedinţă a Colegiului Disciplinar al CSM, magistrata a fost acuzată că a primit indicaţii prin telefon. Totodată, Colegiul a pus în discuţii şi faptul că Liubei Brânză i-ar fi fost distribuite anumite dosare spre examinare prin altă metodă decât cea aleatorie, prevăzută de lege. Acum trei ani, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au propus-o pe Liuba Brânză la funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău. Decizia a fost luată în pofida faptului că, anterior, CSM a respins candidatura ei motivând, între altele, prin faptul că magistrata a fost în centrul unui scandal mediatic privind diploma de studii pe care a obţinut-o de la o instituţie inexistentă. Președintele Nicolae Timofti a acceptat candidatura. În decembrie 2017, un complet de judecată condus de Liubovi Brînza, a menținut sentința magistraților Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, care l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare pe omul de afaceri Veaceslav Platon, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Galina Moscalciuc
de la Curtea de Apel a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare. Şedinţele s-au desfăşurat cu uşile închise, deşi societatea civilă a cerut în repetate rânduri examinarea publică a cazului. Totodată, în decembrie 2013, ea l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia. Totodată, magistrata a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care sunt amplasate televiziunile sale. Tot Moscalciuc a fost vizată și de fosta ministră a Educației, Maia Sandu, care a acuzat-o că ar fi emis o hotărâre prin care i-a interzis să îl concedieze pe un director de școală profesională, ajuns la pensie.

A treia judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău reținută, Ludmila Ouș, a făcut parte din completul de judecători care în noiembrie 2016 au hotărât să mențină condamnarea fostului premier, Vlad Filat.

Ce averi au declarat aceste magistrate și ce cadouri declară judecătoarele de la Judecătoria Chișinău, aflați AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Vasile Stroiu 24.10.2018 19:15

Acestea sunt primele rezultate pozitive ale presiunilor economice a UE asupra Republicii Moldova. Acuma cel mai împortant este o voință politică consecventă pentru a schimba sistemul justiției în unul just

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md