05:55:33 24.04.2024
Stiri

„Angajament ferm al Chișinăului de a evita escaladarea tensiunilor” la Nistru: Ambasadorul Rogovei de la Kiev, responsabil de dosarul transnistrean, discuții cu vicepremierul Serebrian și liderul separatist Krasnoselski, după care pleacă la Bruxelles

Actualitate 19.02.2024 14:34 Vizualizări1491 Autor: Ziarul National
„Angajament ferm al Chișinăului de a evita escaladarea tensiunilor” la Nistru: Ambasadorul Rogovei de la Kiev, responsabil de dosarul transnistrean, discuții cu vicepremierul Serebrian și liderul separatist Krasnoselski, după care pleacă la Bruxelles


Chișinăul reiterează „angajamentul ferm de a evita escaladarea tensiunilor” între cele două maluri ale Nistrului și se pronunță pentru găsirea soluțiilor la toate problemele „exclusiv pe cale pașnică”.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a transmis astăzi, în cadrul discuțiilor avute cu Ambasadorul cu misiuni speciale de la Kiev, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rogovei, că Guvernul moldovean nu va renunța la acțiunile menite să contribuie la aducerea graduală a regiunii transnistrene în câmpul constituțional al Republicii Moldova.

Cei doi oficiali au abordat mai multe teme privind ultimele evoluții din dosarul transnistrean și pașii pe care Chișinăul intenționează să-i întreprindă în viitorul apropiat pe domeniul reintegrării republicii.

CITIȚI și OFICIAL ucrainean, declarații la Chișinău: „Nu vom permite implicarea celor din stânga Nistrului în războiul dus de Rusia în Ucraina, deși se încearcă. Vom face tot posibilul să neutralizăm orice încercare de a provoca diversiuni la graniță”

Biroul Politici de Reintegrare transmite că, după întrevederea cu vicepremierul Serebrian, Ambasadorul Rogovei s-a deplasat la Tiraspol, unde va discuta cu liderul separatist al regiunii, Vadim Krasnoselski. Marți, pe 20 februarie, oficialul de la Kiev va pleca Bruxelles, unde va avea o rundă de discuții cu mai mulți demnitari din cadrul instituțiilor europene, inclusiv cu dna Dorota Suliga, reprezentantul special al UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din Transnistria, care în 1990 a decis să fie autoproclamată „republica moldovenească nistreană”. Aceștia s-ar arăta „îngrijorați de presiunea economică pusă de Chișinău” pe regiune. Data și locul congresului vor fi stabilite de pretinsul consiliu suprem de la Tiraspol.

Unele voci din spațiul public au avansat ideea că la acest eveniment i s-ar putea solicita Federației Ruse să includă în componența sa această regiune separatistă a R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md