ANCHETĂ // Dosare SUSPECTE pe mâna unor procurori cu AVERI DUBIOASE


Un agent economic cu renume în R. Moldova, dar și în afara statului, a ajuns ținta unor răfuieli și acuză procurorii de presiuni
Compania „Ritlabs”, care activează în domeniul tehnologiilor informaționale (IT) și este creatoarea programului de poștă „The Bat”, unicul brand din domeniul IT din R. Moldova cunoscut și vândut în 97 de țări ale lumii, se plânge că este supusă încontinuu presiunilor din partea organelor de anchetă.
În ultima perioadă, atât fondatorii companiei, cât și membrii familiei acestora s-au ales cu dosare penale, iar motivele sunt de-a dreptul penibile. Procurorii care gestionează aceste cauze nu au o reputație prea bună, iar averile pe care le-au dobândit în ultimii ani stârnesc mai multe semne de întrebare, ținând cont de faptul că declară legal doar veniturile modeste din salariu.
În toamna anului trecut, oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru escrocherie în cadrul căreia fondatorii companiei „Ritlabs” sunt învinuiți că nu au depus în fondul social câte 1 620 de lei, atunci când au înregistrat compania, în anul 1998. Respectiv, în următorii ani, Maxim Masiutin și Ștefan Tanurcov nu ar fi avut dreptul să ridice dividende din activitatea firmei.
Percheziții nemotivate?
În septembrie 2015, în casele familiilor Masiutin și Tanurcov, precum și la sediul firmei au fost efectuate percheziții, care au fost autorizate de procurorul Ion Roșca, de la Procuratura sectorului Buiucani.
Oamenii legii au ridicat dispozitivele hard-disk de la toate computerele, motivând că vor extrage informațiile legate de plățile la fondul social. După cinci luni, experții Ministerului Afacerilor Interne spun că nu au finalizat expertiza dispozitivelor hard-disk.
„Noi am prezentat dovezi că banii la fondul social au fost achitați. Am prezentat certificate bancare, chitanțe, extrasul de la Camera Înregistrării de Stat. Nu au fost luate în calcul. Legea spune că percheziția urmează să fie efectuată doar în cazul în care toate celelalte măsuri de obținere a informațiilor au fost epuizate, dar procurorul a autorizat perchezițiile, ceea ce dovedește faptul aplicării presiunilor asupra noastră”, afirmă Maxim Masiutin, directorul „Ritlabs”.
Compania a avut mai mult timp și conturile blocate, la cererea procurorilor, lucru care a îngreunat activitatea firmei. Prin decizie judecătorească, interdicția a fost ridicată.
Dosar clasat
În primăvara anului trecut, și soțiile lui Maxim Masiutin și Stefan Tanurcov s-au ales cu dosar penal. Omul de afaceri spune că nu existau motive și probe pertinente pentru pornirea urmăririi penale, dar procurorul Igor Demciucin, tot de la Procuratura sectorului Buiucani, a semnat, la 16 iulie 2015, ordonanța de punere sub învinuire.
După luni de zile în care nu au avut loc careva cercetări, dosarul a fost clasat. „Acest lucru a fost tăinuit. Soția s-a adresat la Procuratura Generală, iar pe 17 februarie curent a primit răspuns că dosarul a fost clasat la 28 decembrie 2015”, precizează Maxim Masiutin.
Procurorul cu averi nejustificate
Procurorii Igor Demciucin și Ion Roșca activează în Procuratura sectorului Buiucani din 2010 și, respectiv, 2012. Ambii își întrețin familiile numai din salariile modeste de procuror, dar au reușit în ultimii ani să-și achiziționeze mai multe bunuri valoroase, după cum atestă declarațiile de avere pe care le-au depus la Comisia Națională de Integritate (CNI).
Deși a câștigat în 2014 numai 81 de mii de lei și mai puțin de 80 de mii de lei în 2013, procurorul Ion Roșca și-a cumpărat un lot de patru ari de teren și o casă de 118 metri pătrați, evaluată la peste un milion de lei. Procurorul mai deține două apartamente de 83 și, respectiv, 148 de metri pătrați, contractele de investiții fiind semnate în 2010 și 2011.
Falsul din declarația de interese
În 2012, procurorul Ion Roșca a indicat în declarația de avere că ar fi ridicat dividende în mărime de peste 349 de mii de lei din activitatea companiei „Era Prim”, care deține o curățătorie chimică în centrul capitalei.
Chiar dacă Ion Roșca avea o cotă-parte în capitalul social al firmei în timp ce deținea funcția de procuror, compania nu a fost indicată în declarația de interes personal depusă la CNI. În anii următori, firma nu a mai apărut în declarațiile de avere ale procurorului.
Ion Roșca nu a indicat nici faptul că ar fi donat sau vândut cota-parte din „Era Prim”. În prezent, în actele de la Camera Înregistrării de Stat, Ion Roșca nu apare printre proprietarii firmei, dar se regăsește un oarecare Eugen Roșca, care ar putea fi în relații de rudenie cu procurorul.
Am încercat în repetate rânduri să-l găsim pe Ion Roșca pentru a afla cum a reușit să-și cumpere o casă de un milion de lei, având venituri lunare, în ultimii ani, de aproximativ șase mii de lei. Întâmplător sau nu, dar la începutul acestei luni, Ion Roșca a depus cerere de demisie din organele Procuraturii. La 11 februarie, cererea sa a fost examinată de Consiliul Superior al Procurorilor.
Mașină de 15 mii de lei
Procurorul Igor Demciucin a făcut două achiziții în 2014: și-a cumpărat un garaj și o mașină. În declarația de avere acesta indică prețuri de nimic pentru noile bunuri. Garajul l-ar fi costat pe procuror doar 37 de mii de lei și mașina – 15 mii de lei.
Este vorba de un autoturism de model „Toyota Camry”, produs în 2007. Pe piață, o astfel de mașină se vinde cu cel puțin șapte mii de euro. Chiar dacă par modeste, achizițiile de 52 de mii de lei indicate în acte ar reprezenta mai mult de jumătate din salariul procurorului pentru un an întreg de muncă. În 2014, Igor Demciucin a avut venituri de 82 de mii de lei.
Procurorul susține că sumele sunt reale. „Prețul garajului este indicat în certificatul de evaluare de la „Cadastru”. Eu chiar am plătit mai puțin. Garajul stătea încuiat din 1985 și era într-o stare deplorabilă. Prețul mașinii este cel din contractul de vânzare-cumpărare”, a precizat Demciucin.
O altă mașină, de model „Nissan Qashqai”, anul producerii 2009, care la fel ar costa pe piață în jur de șapte mii de euro, procurorul a primit-o ca donație, iar peste câteva luni a vândut-o cu 30 de mii de lei.
„Mașina mi-a dat-o tatăl meu. El nu se plimba cu ea și mi-a făcut o donație”, a adăugat omul legii.
În 2013, Igor Demciucin a mai făcut o tranzacție bună. Și-a cumpărat un teren de nouă ari la un preț cadastral de o mie de lei. Tot atunci, procurorul a vândut un automobil de model „Honda Civic” cu zece mii de lei. Mașina nu a figurat în declarația precedentă de avere a funcționarului.
Învinuit de cârdășie cu escrocii
Numele lui Igor Demciucin a figurat anterior într-un scandal, după ce un cetățean american s-a plâns conducerii statului că procurorul ar acoperi o escrocherie. Într-o scrisoare adresată șefului statului, premierului și președintelui Parlamentului, Valeriu Tretiatcenco scria că o companie din R. Moldova i-a adus prejudicii de peste jumătate de milion de dolari, iar oamenii legii ar mușamaliza cazul.
În 2008, bărbatul ar fi cumpărat din America două mașini de marca „Lexus” și le-a trimis pentru vânzare la Chișinău. Agentul economic care s-a angajat să le vândă nu i-a mai întors nici banii, nici mașinile.
„Însușindu-și bani străini, el a comis o crimă economică, deoarece nu a repatriat mijloacele bănești. Adică, i-a tras pe sfoară pe toți. Falsificând actele, Musienco și-a găsit un complice în persoana procurorului Demciucin, care, nu fără recompense, probabil, îi acoperă escrocheria”, scria în acea scrisoare americanul Valeriu Tretiatcenco.
Respectivul dosar a fost clasat de Igor Demciucin, care a motivat că ar lipsi componenta crimei.
„Am acționat legal”
Cât ține de anchetarea soțiilor luiMaxim Masiutin și Stefan Tanurcov, procurorul spune că și-a făcut corect munca. Urmărirea penală a fost inițiată în baza unei plângeri și ar fi existat temei pentru investigații.
„Am acționat legal. În timpul cercetării și după audierea martorilor s-a constatat că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Acuzațiile de presiune le consider neîntemeiate”, a punctat Igor Demciucin.











































































