01:44:33 20.01.2021
 
Stiri

Anatol Țăranu: Bătălia mare, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, se va da între două opțiuni de civilizație diametral opuse - între europeniști și adepții "lumii ruse"

Actualitate 14.01.2021 17:21 Vizualizări3123 Autor: Ziarul National


Anatol Țăranu: Bătălia mare, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, se va da între două opțiuni de civilizație diametral opuse - între europeniști și adepții
O opinie despre viitoarele alegeri.

Începem cu o constatare. Cetățenii moldoveni cu identitate românească asumată (unioniștii), cei de acasă și cei din diasporă, care împreună constituie peste o treime din numărul total al alegătorilor, nu sunt reprezentați direct în forul legislativ suprem – Parlament. O situație de stupiditate politică crasă, care deformează procesul politic din R. Moldova și încontinuu alimentează sentimentele românofobe din societate.

Astăzi suntem în preajma alegerilor parlamentare anticipate. Bătălia electorală mare se va da între două opțiuni de civilizație diametral opuse – între europeniști și adepții așa-zisei „lumi ruse”. În această bătălie fiecare vot va conta. Victoria finală va fi determinată de capacitatea de mobilizare a segmentului său electoral de către fiecare din cele două partide geopolitice din R. Moldova.

Succesul fulminant a Maiei Sandu la ultimele prezidențiale a creat în tabăra europeniștilor predispoziția de participare în parlamentare într-un singur bloc electoral. La o analiză atentă se constată riscuri majore pentru strategia electorală a unui singur bloc. În condițiile când electoratul cu viziuni europeniste este divizat în două curente – unionist și adepții moldovenismului civic, există certitudinea că mesajul unității românești într-un singur bloc electoral va fi atenuat, fapt ce va genera inevitabil pierderi electorale pe flancul unionist.

Iar pe flancul opus al partidei europeniste, chiar și un mesaj românesc atenuat va provoca frustrări și, în consecință, pierderi electorale suplimentare. Nemaivorbind că un bloc electoral unic europenist va avea iar același rezultat: cetățenii cu opțiune românească de acasă și din diasporă nu vor avea reprezentare parlamentară asumată prin votul mesajului identitar românesc fără echivoc.

De aici concluzia despre necesitatea participării partidei europeniste la alegerile parlamentare anticipate prin organizarea forțelor în două coloane electorale, dintre care una pe o platformă ideologică distinct românească.

Doar în așa fel partida europenistă va fi capabilă să mobilizeze plenar tot segmentul său electoral, eterogen din punct de vedere ideologic, să formeze în viitorul parlament o majoritate parlamentară și un guvern a europenizării R. Moldova.

Punctul slab al acestui algoritm electoral rezidă în lipsa unui proiect de coeziune al flancului politic românesc, în lipsa căruia blocul electoral unionist nu poate să se constituie. În condițiile când celălalt flanc al partidei europeniste cu certitudine se va coagula în jurul partidului PAS, proiectul de unificarea a flancului românesc devine de importanță vitală pentru opțiunea europeană a R. Moldova.

Text semnat de analistul politic Anatol Țăranu
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Ba nu ! 15.01.2021 09:20

Dle Taranu, se va da lupta între civilizația europeană și necivilizata ”ruskii mir”.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md