16:15:51 20.04.2024
Stiri

Alexandr Slusari denunță o LOVITURĂ dură pentru producătorii autohtoni din partea Ministerului Economiei și cere DEMISIA ministrului Gaibu. „Domnule ministru, plecați mai repede”

Actualitate 24.01.2022 12:00 Vizualizări2262 Autor: Ziarul National
Alexandr Slusari denunță o LOVITURĂ dură pentru producătorii autohtoni din partea Ministerului Economiei și cere DEMISIA ministrului Gaibu. „Domnule ministru, plecați mai repede” bani.md


Fostul vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, cere demisia ministrului Economiei, Sergiu Gaibu. Acesta acuză ministerul Economiei că „luptă cu producătorii autohtoni” și, sub paravanul unui proiect, „a inițiat anularea normei legale, care prevede prezența obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% de produse agroalimentare autohtone”.

„Ministerul Economiei a inițiat anularea normei legale, care prevede prezența obligatorie pe rafturi a cel puțin 50% de produse agroalimentare autohtone. Acest lucru se întâmplă în situația când, pentru 11 luni ale anului 2021, avem cifră antirecord a deficitului balanței comerciale de 3,6 miliarde de dolari. Cu această sumă uriașă importul depășește exportul. Când industria alimentară nu a primit niciun bănuț de compensare la creșterea exponențială a tarifului la gaz, spre deosebire de țările UE și Ucraina. Am ajuns să vedem cum Ministerul Economiei se luptă cu producătorii autohtoni! De remarcat că ministerul probabil conștientizează că procedează urât și încearcă să anuleze facilitatea pentru ramura agroalimentară în formă foarte perfidă și camuflată la maximum. Totul se face sub paravanul unui proiect, care, conceptual, reabilitează legea Platformei „DA” cu plafonarea apetiturilor supermarketurilor și facilitarea accesului pe rafturi a producătorilor autohtoni”, a precizat Slusari într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Slusari, este vorba de acea lege nepromulgată de președinta Maia Sandu acum nouă luni, sub presiunea magnaților din comerț. „Iată acum Ministerul Economiei vine cu un proiect teoretic similar, întrucât nu poate ignora argumentul nostru, potrivit căruia limitarea intereselor magazinelor mari corespunde perfect Directivei Parlamentului European din 17 aprilie 2019 privind combaterea practicilor comerciale neloiale și nu contravine Acordului de Asociere, așa cum insista nu știu de ce doamna Sandu. Doar că există două probleme ascunse în cadrul acestui proces”.

Astfel, acesta subliniază că proiectul propus de Ministerul Economiei ar conține mai multe capcane.

„E vorba de formulări ambigue și, dacă rămâne în redacția propusă, atunci o să lase supermarketurilor o marjă largă de manevre pentru discriminarea continuă a furnizorilor agroalimentari. În plus, la final, prin ultima propoziția se propune abrogarea normei cu minimum 50% pentru producători autohtoni. Bravo, Ministerul Economiei! Probabil, modelul economic al guvernării este axat în continuare pe importuri și urmărește scopuri de scurtă durată, legate de încasări mai mari în buget de la import. Mare treabă că industria autohtonă agroalimentară falimentează sub presiunea businessului din alte țări, care este puternic susținut de statele lor. Că este riscul enorm ca zeci de mii de oameni să rămână șomeri și să suplinească în curând diaspora noastră. Nu înțeleg pentru ce R. Moldova are nevoie de așa ministru, care nu este capabil să privească cu doi pași înainte și nu are verticalitate pentru promovarea intereselor producătorilor autohtoni”, a adăugat Slusari.

Ministrul Sergiu Gaibu a dezmințit afirmațiile lui Slusari.

„Pe 16 noiembrie 2021, Ministerul Economiei a publicat anunțul privind inițierea procesului de elaborare a proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. Inițierea elaborării proiectului este dictată de solicitările parvenite din partea asociațiilor de profil (producători/procesatori, dar și a comercianților), privind eliminarea practicilor neloiale din comerțul interior. Astfel, Ministerul Economiei a inițiat transpunerea Directivei 2019/633 în cadrul normativ intern, care face parte din aquis-ul comunitar pe această dimensiune de interes.

Directiva se bazează pe dezideratul abordării inclusive și echidistante a subiectului ce ține de protecția participanților la comerțul interior împotriva practicilor comerciale neloiale. Ministerul Economiei a organizat platforme de dialog multiple între părțile interesate și a discutat toate propunerile parvenite din partea tuturor grupurilor de interes. Proiectul de lege este elaborat ținându-se cont de propunerile susținute de majoritatea agenților economici discutate și analizate pe larg, de acordurile internaționale la care R. Moldova face parte, principiile Organizației Mondiale a Comerțului, principiile de echidistanță și proporționalitate, prezervarea principiilor de piață și competiție liberă”, a declarat Gaibu pentru Unimedia.info.

Oficialul a subliniat că atât asociațiile de business, cât și Camera de Comerț și Industrie, dar și Ministerul Economiei recunosc importanța relațiilor economice internaționale, importanța asigurării parteneriatelor durabile cu țările vecine, țările UE și țările membre ale OMC.

„Este important ca R. Moldova să respecte angajamentele internaționale și să nu pună sub risc aceste relații, fără de care este imposibilă creșterea economică și socială a țării. Este incontestabil faptul că acele norme care contravin acordurilor internaționale, dar și bunelor practici trebuie să fie eliminate din cadrul normativ național. Drept consecință este imperativă eliminarea normei ce contravine Art. III (paragraful 4) din GATT (Acordul General pentru Tarife și Comerț) al OMC care stabilește: Produselor de pe teritoriul oricărei părți contractante importate pe teritoriul oricărei alte părți contractante li se va acorda un tratament nu mai puțin favorabil decât cel acordat produselor similare de origine națională în ceea ce privește toate legile, reglementările și cerințele care afectează vânzarea lor internă, oferirea spre vânzare, cumpărare, transport, distribuție sau utilizare….”, susține instituția.

De partea cealaltă, Slusari, crede că ministrul Gaibu premeditat se ascunde după angajamentele internaționale, ignorând realitatea economică în republică.

„În primul rând, domnul ministru vorbește semiadevărul, atunci când face trimitere la normele Organizației Mondiale de Comerț. Acordul de la Marakesh din 15 aprilie 1994 prevede un șir de derogări de la principiul nediscriminării importului. Se permite autorizarea țărilor în curs de dezvoltare de a promova măsuri de politică comercială cu caracter protecționist pentru apărarea economiei naționale, în special a industriei, de concurența puternică a țărilor dezvoltate. Se admit temporar restricții cantitative (sau alte măsuri netarifare cu efecte similare) în relațiile comerciale dintre părțile contractante la importul unor produse care ar periclita producția internă sau scopul dea a contribui la echilibrarea balanței de plăți. Oare nu avem noi problema cu balanța de plată cu anti record negativ de 3,6 miliarde de dolari? Oare nu este periclitată industria noastră alimentară, când în fiecare tonă de carne sau de lapte, importate din țările dezvoltate, ponderea subvențiilor de stat este aproximativ 40%?

Agricultura și industria alimentară asigură aproximativ 60% de locuri de muncă din republică, ținând cont și de gospodăriile țărănești individuale. Față de ei domnul ministru nu are angajamente? Față de satele noastre, unde ramura agroalimentară rămâne principalul pilon economic, nu aveți niște obligațiuni? Însă ministrul Economiei, în loc să demonstreze perseverență, verticalitate și patriotism și să folosească prevederile acordurilor internaționale în beneficiul producătorilor autohtoni, preferă să rămână la cheremul importatorilor. În loc să-i convingă alături de alți miniștri pe partenerii externi că măsurile temporare de protejare a unor sectoare ale economiei sunt vitale pentru supraviețuirea socială a R. Moldova, ministrul, în mod ultimativ, spune asociațiilor producătorilor că legea cu 50% va fi anulată și acest subiect nici nu se discută.

Domnule ministru, plecați mai repede! Sunt sigur că undeva în cadrul unei asociației importatorilor deja este pregătit un loc călduț pentru dumneavoastră”, a mai precizat Alexandr Slusari pe contul său de Facebook.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md