18:01:33 21.08.2019
 
Stiri

Adolescenta de la Suceava cu IQ de geniu. Se numără printre cei mai inteligenţi oameni din lume

Știri 28.01.2019 16:19 Vizualizări1205 Autor: Ziarul National
Adolescenta de la Suceava cu IQ de geniu. Se numără printre cei mai inteligenţi oameni din lume Sursa: adevarul.ro

O adolescentă din Suceava, în vârstă de 16 ani, are un IQ de geniu - peste 131. Miruna Elena Palaghean este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”. A învăţat să citească singură la vârsta de cinci ani, iar în clasa a IX-a a obţinut un punctaj aproape perfect la o simulare a BAC-ului american.

Miruna Elena Palaghean este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, una dintre cele mai bune şcoli din ţară. Ea duce o viaţă cât se poate de normală pentru o adolescentă de 16 ani. Participă la olimpiade şcolare, este îndrăgostită de matematică, informatică, fizică şi engleză. Îi place desenul în cărbune şi are auz muzical, însă nu este pasionată de muzică.

„Informatica este pe primul loc, cititul pe locul doi, engleza pe locul trei”, ne-a spus Liliana Palaghean, mama Mirunei.

Adolescenta vrea să urmeze cursurile unei universităţi de prestigiu din SUA şi pentru asta va trebui să dea BAC-ul american în clasa a XI-a. Părinţii Mirunei nu au emoţii, pentru că eleva a făcut o simulare a examenului în clasa a IX-a, când nu aprofundase încă disciplinele din liceu şi a obţinut un punctaj aproape perfect.

„În clasa a IX-a a făcut o simulare de BAC, ea nu avea făcută încă materia din liceu. A luat aproape punctajul maxim. La SAT 1, engleză – matematică a luat 760 de puncte din 800 posibile”, ne-a declarat mama Mirunei.

Eleva cu IQ de geniu este o provocare pentru părinţii ei. Cu greu i se poate potoli setea de cunoaştere. Este extrem de curioasă. Adoră să viziteze muzeele de ştiinţe. „Muzee în care dacă intram la ora de deschidere cu greu reuşeam să o scoatem la ora închiderii”, a completat Liliana Palaghean.

Părinţii Mirunei şi-au dat seama că fiica lor este supradotată de la o vârstă foarte fragedă. La doar trei ani, copila juca jocuri educative în limba engleză pe calculator. La cinci ani a învăţat să citească de una singură.


„Mergeam cu ea de mână prin oraş şi ne-am trezit pe la cinci ani şi ceva că ne citeşte denumirile magazinelor din oraş. Noi nu am învăţat-o să citească. De pe la trei ani a început să utilizeze singură calculatorul, juca jocuri educative în limba engleză. Învăţa culorile şi numerele. Are o memorie foarte bună. Nu trebuie să stea foarte mult să înveţe. Se plictiseşte la ore”, ne-a spus mama elevei.

„Este un copil de excepţie. Pot să confirm lucrul acesta fără nici cea mai mică reţinere”, ne-a declarat Daniela Dungeanu, directoarea Colegiului Naţional „Petru Rareş”.

Recent, Miruna a fost admisă în organizaţia elitistă „Mensa International”. Ea a fost testată la finele lui noiembrie 2018. Nivelul său de inteligenţă a fost stabilit printr-un test de 45 de întrebări la care a răspuns în 20 de minute. Elena are un IQ (Intelligence Quotient - coeficientul de inteligenţă) de 131, când media este între 90 şi 100. Statistic vorbind, testul poate fi soluţionat doar de doi la sută din populaţia lumii.

Mensa, este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie, în 1946, cu scopul de a identifica şi pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligenţă. Singurul criteriu de admitere în Mensa este obţinerea unui scor care îi plasează pe candidaţi în procentajul de două procente al populaţiei. „Altfel spus, calitatea de membru este deschisă tuturor celor care au un coeficient de inteligenţă (IQ) destul de ridicat pentru a se clasa între primii doi dintr-o sută, din punctul de vedere al inteligenţei.

Scopurile asociaţiei, exprimate prin Constituţia Mensa sunt: Să identifice şi să cultive inteligenţa în scopul umanităţii. Să încurajeze cercetarea în domeniul inteligenţei umane. Să ofere un climat intelectual şi social stimulativ pentru membrii săi”, se arată pe www.mensaromania.ro.

Cei care fac parte din organizaţie provin din toate domeniile şi păturile sociale: de la şoferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple, de la programatori şi oameni de ştiinţă la pompieri, de la oameni care trăiesc din ajutor social la multimilionari. În prezent, organizaţia numără 130.000 de membri în peste 100 de ţări ale lumii.

Sursa: adevarul.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md