13:52:17 03.10.2023
Stiri

A atras investiții de circa un sfert de MILIARD de lei în Durlești și are în continuare PLANURI mari. Primărița Eleonora Șaran, care a lăsat în spate o viață îndestulată în Irlanda, a povestit cum a reușit să implementeze sute de proiecte

Actualitate 18.03.2023 11:45 Vizualizări6449 Autor: Ziarul National
A atras investiții de circa un sfert de MILIARD de lei în Durlești și are în continuare PLANURI mari. Primărița Eleonora Șaran, care a lăsat în spate o viață îndestulată în Irlanda, a povestit cum a reușit să implementeze sute de proiecte


A dezvoltat o afacere de succes în Irlanda, dar a preferat să revină la baștină și să se implice în dezvoltarea comunității. Este vorba de primărița orășelului Durlești, Eleonora Șaran, care în aproape opt ani de mandat a atras investiții de circa un sfert de miliard de lei. Primărița continuă să printre cei mai activi aleși locali din R. Moldova și are în continuare planuri mari pentru a transforma orășelul Durlești în cea mai frumoasă și modernă localitate din R. Moldova.

După aproape opt ani în fruntea localității cu peste 25 000 de locuitori, Eleonora Șaran a trecut în revistă cele mai importante realizări. Întrebată dacă a meritat efortul respectiv, primărița a răspuns fără ezitare.

„Mi-am pus și eu de câteva ori această întrebare: răspunsul poate fi redat prin comparația cu „paharul de apă, plin pe jumătate”, depinde cum privești:

– dacă privești partea plină a paharului: vezi fapte bune și lucruri bune lăsate în urmă, vezi oameni ajutați și mulțumiți de ceea ce se construiește și se repară în localitate, proiecte de infrastructură la construcția drumurilor, construcția apeductelor și a colectoarelor de canalizare, iluminat stradal, reparația acoperișului Centrului de Sănătate și a fațadei Casei de Cultură și multe alte proiecte așteptate ani de zile.

–dacă privești partea goală a paharului: atunci poți găsi zilele de weekend petrecute la serviciu și nu cu familia, ziua de muncă 24/24 ore și 7 zile din 7, sunete în continuu la telefon, uneori oameni triști și supărați pe care trebuie exact ca un medic să-i tratezi și să-i ajuți într-o situație sau problemă”, a declarat aceasta într-un interviu pentru Tribuna.

Eleonora Șaran și-a amintit cum a ajuns în funcția de primar acum aproape opt ani. „Eu nu m-am gândit niciodată să devin primar. Eu am studiat și am absolvit ASEM, Facultatea „Contabilitate, Control și Audit” și mă vedeam mereu în business, însă încrederea Consiliului din anul 2011-2015, care m-a votat în funcția de viceprimar (până la plecarea peste hotare – activasem 3 ani în calitate de economist la Primărie), apoi încrederea locuitorilor în 2015, apoi repetat – în 2019, m-au adus în această funcție. Anume încrederea și aprecierea oamenilor merită tot efortul! Este foarte plăcut să-ți închei ziua de muncă când știi că ai ajutat pe cineva, ai finalizat un proiect, ai pornit altul, ai făcut tot ce-ți stă în puteri pentru a schimba în bine viața oamenilor”.

Înainte de a prelua Primăria Durlești, Eleonora a fost parte a diasporei din Irlanda.

„Am muncit 12 ani în Irlanda – o țară care mi-a oferit foarte multe oportunități și unde am fost răsplătită pe măsură pentru efortul depus. Studiile mele m-au ajutat mult și, din postura de manager, am reușit să contribui la dezvoltarea unei afaceri de succes – un restaurant, care se bucură de aprecierea conaționalilor noștri, dar și a irlandezilor. Însă, chiar dacă aveam o viață destul de frumoasă acolo, copiii alături, stabilitate financiară, visam să revin acasă, în R. Moldova. Aici îi lăsasem pe mămica și tăticul, iar dragostea, dorul și dorința de a avea grijă de ei, de a le fi alături, când au nevoie, m-au adus acasă. Cred că mă înțeleg toți cei care sunt plecați, care și-au lăsat aici familia, căci dorul de casă nu poate fi compensat cu nimic. Am revenit acasă cu dorința de a schimba lucrurile, proces la care muncesc și acum”, s-a destăinuit primărița.

Eleonora Șaran susține că în ultimii ani a implementat peste 100 de proiecte de infrastructură, iar aceste schimbări au fost sesizate nu doar de localnici, dar și de cei care vizitează sau sunt în trecere prin Durlești.

„Durleștenii beneficiază de pe urma acestor proiecte: 12 324 metri de apeduct; canalizare – 10 855 metri; iluminat stradal – 26 916 metri; 38 de străzi sau 31,5 km de drum; trotuare – 8 056 m.p. Mai mult, am reparat acoperișul Centrului de Sănătate, acoperișul și fațada Casei de Cultură. La fel, acum construim anexă pentru 6 clase, dar și sala sportivă la Liceului Teoretic „Hyperion”. Acestea ar fi cele mai relevante, dar desigur avem multe proiecte mici, dar importante pentru localitate. Muncim zi de zi ca să obținem noi finanțări pentru a transforma orășelul Durlești în cea mai frumoasă și modernă localitate.

În total, investițiile făcute în localitatea orașului Durlești în acești ani de mandat ar fi aproximativ cam 250 milioane de lei. Mă bucur că tot mai mulți oameni de afaceri privesc cu încredere orășelul Durlești din punctul de vedere al investițiilor, iar în același timp, tot mai mulți tineri își doresc să locuiască anume la noi. Ne dorim să păstrăm și să dezvoltăm zonele verzi ale orașului, să avem cât mai multe centre sportive și dezvoltare, să oferim durleștenilor toate condițiile pentru un trai decent, așa, ca în Europa”, a adăugat sursa citată.

În continuare, Eleonora Șaran caută soluții pentru soluționarea problemei ce ține de transportul public. „Una dintre cele mai mari probleme ține de transportul public. Dat fiind faptul că acesta este în gestiunea Direcția Transport Public mun. Chișinău – purtăm continuu discuții cu Direcția Transport din cadrul Primăriei Chișinău referitor la îmbunătățirea calității serviciilor de transport public pentru populație. Nemijlocit, ne dorim să suplinim cu 3 troleibuze – ruta 35; 2 troleibuze– ruta 33; cu 4 autobuze – ruta 11; cu 4 rutiere – ruta 1.

La fel, Durlești nu are un parc mare pentru agrement și odihnă. Consider că, cel mai confortabil și frumos loc în acest sens este fâșia forestieră din or. Durlești, care la moment este dată în arendă, însă am inițiat discuții cu „Moldsilva” și sper mult să găsim soluții și să reușim împreună să amenajăm acolo un parc, unde locuitorii să se poată plimba și relaxa.

Într-un oraș cu peste 25 000 de locuitori și cu 182 de străzi, sunt foarte-foarte multe de făcut și la fel ca într-o gospodărie –lucrul nu se sfârșește niciodată. Tot ce am realizat până acum am reușit cu sprijinul și implicarea decizională a oamenilor, cu sprijinul și implicarea echipei din executiv. Puterea sunt oamenii! De aceea, cât de harnic și priceput nu ai fi – de unul singur nu reușești, toate trebuie realizate împreună – cu oamenii, cu specialiști în domeniu”, a punctat primărița.

Sursa citată menționează că va candida pentru un nou mandat, deoarece cunoaște în detaliu ce trebuie de făcut și mai ales cum de făcut. „Sunt plenar implicată în realizarea mai multor proiecte, dar și lucrăm la multe altele noi, care în următorii patru ani vor fi resimțite pe deplin de locuitorii orașului. Mizez că durleștenii vor continua să aibă încredere în mine, așa cum au făcut-o în ultimii opt ani”, a conchis Eleonora Șaran.

Mai multe detașii AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md