09:57:20 26.11.2025
Stiri

5 ingrediente dezgustătoare pe care le găsim în mâncare

Sanatatea & Frumusetea 02.12.2013 18:07 Vizualizări1671
5 ingrediente dezgustătoare pe care le găsim în mâncare

Produsele din comerţ pot să ascundă ingrediente de-a dreptul dezgustătoare pe care nu le putem descifra atât de uşor. De aceea este important să citeşti lista ingredientelor de pe eticheta unui produs pe care vrei să-l cumperi, dar să cunoşti şi câteva secrete ale producătorilor.
Potrivit eva.ro, dintre cele mai dezgustătoare ingrediente pe care le putem găsi în alimente sunt:

1. Secreţiile unei insecte în jeleuri

Şelacul este o rășină naturală secretată de o insectă din regiunile tropicale pe care producătorii o folosesc în bomboanele cu jeleu. Ea se mai foloseşte şi pentru fabricarea lacurilor. Bomboanele din jeleu care sunt acoperite de un strat tare au în compoziţia lor şelacul.

2. Secreţii anale de castor în îngheţata de zmeură sau vanilie

Aroma de zmeură sau vanilie este potenţată de producători folosind castoreum, o combinaţie de secreţii anale şi urină de castor. Administraţia pentru Siguranţa Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA) din România a catalogat acest ingredient ca fiind aromă naturală. Într-un interviu oferit de celebrul bucătar Jamie Oliver în show-ul lui David Letterman acesta a avertizat că acest ingredient se regăseşte în îngheţata de vanilie, însă producătorii au negat acest zvon. Dar, dacă pe îngheţată scrie aromă naturală nu ai cum să-ţi dai seama din ce anume a fost extrasă această aromă.

3. Clei de peşte în bere

Cleiul de peşte este o gelatină produsă de vezica urinară a peştelui. El este adăugat în bere pentru a-i da aspectul de galben strălucitor.

4. Grăsime de oaie în guma de mestecat

Lanolina este o substanţă de culoare gălbuie, secretată de glandele sebacee din pielea oilor şi prezentă pe firele de lână ale animalului. Ea este folosită în industria cosmetică, însă se pare că şi producătorii de gumă de mestecat o folosesc pentru a face produsul mai moale.

5. Iaurturile roz sunt colorate cu extract obţinut din insecte

Unele iaurturi cu fructe de pădure au culoarea apetisantă datorită unei substanţe extrase din gogoşile unei insecte (coşenila) originare din Mexic. Acest colorant (carminul) este extras din insectele uscate şi procesat apoi pentru a-l folosi în industria alimentară. Dacă vrei să-l eviţi, trebuie să ocoleşti iaurturile care au pe lista de ingrediente cuvintele „carmin”, E120, „acidul carminic” sau „colorant coşenilă”.

Autor: Ziarul National
Stiri relevante
Top stiri
26.11.2025 08:20 231 Horoscopul zilei 26.11.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Curs valutar
1 MDL   1 EUR 19.81 1 USD 17.19 1 RON 3.89 1 RUB 0.22 1 UAH 0.41
Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte