Stiri
AUDIERI // Fostul procuror general răspunde la întrebările comisiei parlamentare create pentru investigarea cazului din Pădurea Domnească
Valeriu Zubco, fostul procuror general al R. Moldova, demis la aproape o lună după ce a participat la „vânătoarea domnească” unde a fost împușcat un tânăr, susține că nu a informat poliția după incident, fiindcă „procurorul este cea mai mare autoritate în raion”.
Raisa Lozinschi
Fostul procuror general al R. Moldova Valeriu Zubco a fost audiat la începutul lunii februarie curent cu ușile închise de către comisia parlamentară pentru investigarea incidentului produs în Rezervația „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012. După audierea acestuia, deputații din comisie au declarat public că Zubco „le-a dat lecții”, fără să ofere mai multe detalii. Ziarul NAȚIONAL a intrat în posesia înregistrărilor de la audierile comisiei și continuă să publice descifrarea în care este intervievat Zubco. În această parte, citiți cum fostul procuror general răspunde la întrebările deputaților și cum jonglează încercând să iasă din orice situație „nepătat”.
Două motive
Zubco afirmă că Ghenadie Sajin, cumnatul său, este cel care l-a informat despre faptul că Sorin Paciu a decedat la două zile după ce a fost împușcat la vânătoare. Totodată, acesta spune că nu a făcut public cazul din două motive: pentru a evita „presiunile” mediatice, politice și de imixtiune în înfăptuirea justiției „numai pentru faptul că au participat la vânătoarea respectivă X, Y și Z” și pentru a-și proteja copiii și soția. Mai mult, Zubco declară că poliția este cea care a tăinuit sute de cazuri în 2012, nu procuratura pe care a condus-o.
„După acest caz, eu am plecat pe 3 ianuarie în concediu. Cazul este foarte simplu, nu are nevoie de operațiuni de investigare complexe.
Da, în seara de 26 decembrie eu am fost la biserică cu soția pentru a-l petrece pe ultimul drum pe Sorin Paciu.
Anatol Zagorodnîi, președintele comisiei parlamentare: Dle Zubco, ați spus că au fost efectuate toate acțiunile procesuale (Zubco oftează – n.r.). Ați menționat că ați dispus dlui procuror de Fălești, Guriţanu, ca să dea dispoziții de investigare a cazului și că bănuit este un magistrat. Cum la o infracțiune care s-a produs prin împușcarea dvs. încercați să ne convingeți ca la fața locului să nu se prezinte experți criminaliști, ca în acea zi la fața locului să nu se ridice armele tuturor participanților și multe alte acțiuni procesuale? Am fost informați că cercetări la fața locului s-au făcut abia peste două zile, după ce a decedat Sorin Paciu, dosarul respectiv a fost intentat după ce a decedat persoana. Dvs. nu ați informat pe nimeni, deși trebuia (Zubco iarăși oftează – n.r.).
Zubco: Eu nu am dat indicații, eu am informat și procurorul a decis. Cercetarea la fața locului și ridicarea probelor dânșii o decid. Procurorul este independent în acțiunile lui. Locul unde s-a produs împușcătura a fost izolat la indicația lui Ion Lupu. Pe 25 și pe 26, 27, 29, 30 decembrie acolo au mai fost vânători, dar nu în acel loc exact. Eu știu toate persoanele care au participat.
Zagorodnîi: Nu a fost izolat, ne-a spus procurorul de Fălești.
Zubco: Experții au fost la fața locului. Eu deja nu eram acolo.
Zagorodnîi: Dvs. sunteți procuror general. Trebuia de îndată.
Zubco: S-au făcut cercetări sau nu, nu contează. Contează rezultatul final. Au fost criminaliști la fața locului, a fost stabilit unghiul, au fost ridicate hainele, au fost ridicate arme.
Zagorodnîi: Noi am făcut cercetări în teritoriu şi oamenii ne-au spus că de la Svistun au fost ridicate cartușele până și de acasă. Trebuia de la fața locului, nu de acasă.
Zubco: Eu lucrul ăsta nu-l cunosc, pentru că eu nu am studiat cauza penală.
Zagorodnîi: Noi vă spunem ce s-a întâmplat de fapt, nu ceea ce trebuia de făcut, așa cum ne spuneți dvs. Cercetările la fața locului ale criminaliștilor în ziua incidentului nu s-au făcut.
Valeriu Munteanu, deputat liberal: Dle Zubco, ați spus că, intrând în pădure, v-ați comportat ca un vânător. Până la ce moment v-ați comportat ca vânător și apoi ca procuror general?
Zubco (râde – n.r.): Până la momentul când am fost informat că a fost comisă această infracțiune și am considerat necesar de a informa procurorul raionului.
Munteanu: De ce nu v-ați comportat mai departe ca un vânător, lăsând ca acest lucru să fie făcut în ordine de lucru de cei de la „Moldsilva”?
Zubco: Așa a fost.
Munteanu: De la directorul „Moldsilva” până la responsabilii din cadrul rezervației ne-au spus că nu au întreprins nicio măsură pe direcția organelor de drept, pentru că noi am văzut cum a sunat procurorul general.
Zubco: Păi, corect.
Munteanu: Toată lumea s-a lăsat în nădejdea dvs., iar dvs. i-ați lipsit de acest drept de a anunța și ei.
Zubco: Nu. I-am luat telefonul sau i-am interzis cuiva? Eu eram obligat să informez și dacă am telefonat eu, nu mai era necesar s-o facă și alții. Dar cine vroia, putea să telefoneze.
Munteanu: Ei ne-au spus că de fiecare dată au sunat poliția. De data asta, nu. Și aici e marea problemă – dacă a știut sau nu poliția. Și există suspiciuni dacă ați făcut sau nu presiuni asupra procurorului raionului...
Zubco: Nicidecum. Care era necesitatea de a face presiuni? spuneți-mi, vă rog.
Munteanu: Eu vă întreb dacă ați făcut sau nu presiuni?
Zubco: Nici într-un caz. Dar nu era necesitate de a face careva presiuni. Toate înregistrările au fost făcute. Patru polițiști au fost la spital și au discutat cu Sorin Paciu înainte de a face intervenția chirurgicală. A discutat vicecomisarul.
Munteanu: Ați spus că la benzinăria din Fălești v-ați întâlnit cu Sajin şi cu Boris. Ați spus atât de familiar, să înțelegem că îl cunoașteți pe acest Boris?
Zubco: Păi că așa-i spuneau toți, Boris.
Munteanu: Nu-l cunoașteți?
Zubco: Eu... l-am văzut la vânătoare ca și mulți alții.
Munteanu: Ați văzut vreo persoană publică la înmormântare?
Zubco: Nu, eu la înmormântare nu am participat. Eu am fost la parastas, în ajun.
Munteanu: Dvs. ați anunțat până la 6 ianuarie pe cineva despre acest caz, persoane cu funcții de răspundere în stat?
Zubco: Eu nu am discutat cu nimeni. Nici cu președintele Parlamentului, nici cu alți deputați.
Munteanu: Dvs. sunteți și membru al CSM. În 26 decembrie, prin votul dvs., l-ați trimis în concediu pe Pleșca și l-ați lăsat interimar pe Creţu...
Zubco: La consiliu, nu-mi amintesc, fiindcă nu am participat până la sfârșit, de regulă când rămân la diverse probleme de concedii, nu particip. Eu nu-mi amintesc de așa ceva.
Alexandru Cimbriciuc, deputat PLDM: Dvs. dețineți două arme. Cu care vânați în ziua aceea?
Zubco: O singură armă de vânătoare dețin.
Cimbriciuc: Cealaltă e pistol?
Zubco: Chiar și acum vă arăt. E vorba de arma de vânătoare „Benelli”, ea este la mine. Este unica mea armă.
Cimbriciuc: Ați înregistrat-o pe 17 octombrie 2012, vedem...
Zubco: După cum e înregistrat în permisul de armă. Nu, a fost schimbat permisul, pentru că, inițial, era scrisă adresa veche de domiciliu. Anume atunci când am înregistrat și pistolul.
Cimbriciuc: Când ați fost prima dată la vânătoare?
Zubco: Nu-mi amintesc. A fost mai mult de doi ani în urmă.
Cimbriciuc: Prin 2010?
Zubco: Cred că așa. Dar ceea ce ține de a împușca, eu am făcut serviciul militar în trupele cu destinație specială ale trupelor de parașutiști. Așa că pentru mine chestia de a împușca nu este o problemă.
Cimbriciuc: Ați spus că ați fost la vânătoare în 2010, dar văd că sunteți membru al Asociației Vânătorilor din 2011.
Zubco: Păi eu nu-mi mai amintesc acum cu lux de amănunte când a fost, dar a fost exact în perioada respectivă.
Cimbriciuc: Dar ați știut că, la vânătoarea aceea, unii care au fost vânători cu arme au avut și antecedente penale?
Zubco: Dar ce, îi verific eu? Nu mă deranjează acest fapt.
Munteanu: Unul de la Nisporeni care a vânat atunci fusese anterior judecat. Și se vedea asta și pe fața lui...
Alexandru Petcov, deputat comunist: Dle Zubco, spuneţi-ne, vă rog, pe 24 decembrie ați făcut o ședință la PG. Ne interesează dacă ați discutat la acea ședință acest incident?
Zubco: 24 decembrie... (încearcă să-și amintească – n.r.). Am petrecut ședința operativă unde fiecare adjunct este repartizat regional. Pentru regiunea de nord este responsabil Eugen Rusu și îmi prezintă mie informația despre toate cazurile care s-au produs. Adică, nu eu prezint informația. Mie îmi prezintă informația. Dl Rusu nu mi-a prezentat informația despre cazul acesta.
Petcov: Spuneați că bănuiți un magistrat, dar nu le-ați spus colegilor...
Zubco: Ei trebuiau să-mi raporteze mie. Eu știam deja cazul.
Petcov: De pe data de 23 decembrie 2012 și până astăzi, 4 februarie 2013, de câte ori ați discutat cu Marian Lupu și Vlad Plahotniuc?
Zubco: Îîîî... Eu pe 9 m-am întors de la odihnă. Pe 10 ianuarie m-am întâlnit cu președintele Parlamentului, deja cazul era public, eu i-am raportat situația de la vânătoare și i-am spus că pentru a nu fi învinuit că mă implic în urmărirea penală sunt nevoit ori să mă autosuspendez, dar așa formă de autosuspendare nu există juridic, însă poate fi realizată prin prelungirea concediului. Sau eu îmi dau demisia. O decizie nu a fost luată la acel moment. Eu am înștiințat președintele Consiliului Superior al Procurorilor ca să convoace o ședință extraordinară. Ședința a fost convocată pe 14 ianuarie unde eu am informat membrii Consiliului despre cazul respectiv și s-a decis ca eu să-mi prelungesc concediul pentru a nu mă implica în efectuarea urmăririi penale. Ceea ce am făcut. Și, pe data de 18 ianuarie, văzând că acest caz este foarte discutat în presă, am decis să-mi prezint demisia. Pentru mine sunt importante două momente: de a nu fi politizată imaginea procuraturii și familia, deci copiii și soția. Cu domnul Plahotniuc nu am vorbit niciodată. Cam de ce trebuia să discut cu domnul Plahotniuc?
Petcov: Pe data de 28 decembrie, Parlamentul era încă în sesiune, nu ați considerat că ar fi bine ca Parlamentul, care este ierarhic superior procuraturii, să fie totuși informat?
Zubco: Procuratura este o instituție autonomă și independentă. Am decis așa, pentru că am știut din start că va exista presiune mediatică, politică, imixtiune în înfăptuirea justiției, ceea ce s-a demonstrat pe parcurs. Vreau să vă dau numai un exemplu: asistenta medicală care a primit bolnavul în secția de internare a fost audiată de patru ori de către colaboratorii MAI în gestiunea cărora nu era nicio cauză penală, a fost audiată de către reprezentatul SIS-ului care, la fel, nu avea niciun drept procesual s-o audieze, ci numai procurorul, ca martor. Iată de aceea am decis ca, până la momentul când nu vor fi efectuate toate măsurile procesual-penale pentru a demonstra cu certitudine persoana vinovată, să nu fie făcut public cazul.
Petcov: Dvs. ați avut un interes deosebit vizavi de ceea ce s-a întâmplat. Vreau să vă întreb de ce ați separat vânătorii și gonașii în două grupuri?
Zubco: De la mine s-a cerut să prezint permisul de vânător și permisul de portarmă. Le-am prezentat. Mi-au prezentat să semnez, eu am semnat. Mi-au spus: voi vă urcați în mașinile respective și mergeți în zona respectivă și vânați, voi mergeți dincolo și-i tot.
Deputat: Ați remarcat instructajul de calitate la care ați participat. Și odată ce vă cunoașteți atât de bine cu domnul Crețu, să ne spuneți dacă dumnealui a participat la acest instructaj.
Zubco: Da. Era pe loc. Toți erau pe loc, inclusiv gonașii.
Grigore Petrenco, deputat comunist: Ați spus că, până în 2009, vânătorile erau petrecute cu acordul președintelui țării, din 2009 – cu acordul premierului. A existat acest acord?
Răspunsul la această întrebare, dar și la multe altele le vom publica în ediția următoare a Ziarului NAȚIONAL.
Zubco: „Pentru mine, a împușca nu este o problemă”
Important
13.05.2013
12:45
3728


Valeriu Zubco, fostul procuror general al R. Moldova, demis la aproape o lună după ce a participat la „vânătoarea domnească” unde a fost împușcat un tânăr, susține că nu a informat poliția după incident, fiindcă „procurorul este cea mai mare autoritate în raion”.
Raisa Lozinschi
Fostul procuror general al R. Moldova Valeriu Zubco a fost audiat la începutul lunii februarie curent cu ușile închise de către comisia parlamentară pentru investigarea incidentului produs în Rezervația „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012. După audierea acestuia, deputații din comisie au declarat public că Zubco „le-a dat lecții”, fără să ofere mai multe detalii. Ziarul NAȚIONAL a intrat în posesia înregistrărilor de la audierile comisiei și continuă să publice descifrarea în care este intervievat Zubco. În această parte, citiți cum fostul procuror general răspunde la întrebările deputaților și cum jonglează încercând să iasă din orice situație „nepătat”.
Două motive
Zubco afirmă că Ghenadie Sajin, cumnatul său, este cel care l-a informat despre faptul că Sorin Paciu a decedat la două zile după ce a fost împușcat la vânătoare. Totodată, acesta spune că nu a făcut public cazul din două motive: pentru a evita „presiunile” mediatice, politice și de imixtiune în înfăptuirea justiției „numai pentru faptul că au participat la vânătoarea respectivă X, Y și Z” și pentru a-și proteja copiii și soția. Mai mult, Zubco declară că poliția este cea care a tăinuit sute de cazuri în 2012, nu procuratura pe care a condus-o.
„După acest caz, eu am plecat pe 3 ianuarie în concediu. Cazul este foarte simplu, nu are nevoie de operațiuni de investigare complexe.
Da, în seara de 26 decembrie eu am fost la biserică cu soția pentru a-l petrece pe ultimul drum pe Sorin Paciu.
Anatol Zagorodnîi, președintele comisiei parlamentare: Dle Zubco, ați spus că au fost efectuate toate acțiunile procesuale (Zubco oftează – n.r.). Ați menționat că ați dispus dlui procuror de Fălești, Guriţanu, ca să dea dispoziții de investigare a cazului și că bănuit este un magistrat. Cum la o infracțiune care s-a produs prin împușcarea dvs. încercați să ne convingeți ca la fața locului să nu se prezinte experți criminaliști, ca în acea zi la fața locului să nu se ridice armele tuturor participanților și multe alte acțiuni procesuale? Am fost informați că cercetări la fața locului s-au făcut abia peste două zile, după ce a decedat Sorin Paciu, dosarul respectiv a fost intentat după ce a decedat persoana. Dvs. nu ați informat pe nimeni, deși trebuia (Zubco iarăși oftează – n.r.).
Zubco: Eu nu am dat indicații, eu am informat și procurorul a decis. Cercetarea la fața locului și ridicarea probelor dânșii o decid. Procurorul este independent în acțiunile lui. Locul unde s-a produs împușcătura a fost izolat la indicația lui Ion Lupu. Pe 25 și pe 26, 27, 29, 30 decembrie acolo au mai fost vânători, dar nu în acel loc exact. Eu știu toate persoanele care au participat.
Zagorodnîi: Nu a fost izolat, ne-a spus procurorul de Fălești.
Zubco: Experții au fost la fața locului. Eu deja nu eram acolo.
Zagorodnîi: Dvs. sunteți procuror general. Trebuia de îndată.
Zubco: S-au făcut cercetări sau nu, nu contează. Contează rezultatul final. Au fost criminaliști la fața locului, a fost stabilit unghiul, au fost ridicate hainele, au fost ridicate arme.
Zagorodnîi: Noi am făcut cercetări în teritoriu şi oamenii ne-au spus că de la Svistun au fost ridicate cartușele până și de acasă. Trebuia de la fața locului, nu de acasă.
Zubco: Eu lucrul ăsta nu-l cunosc, pentru că eu nu am studiat cauza penală.
Zagorodnîi: Noi vă spunem ce s-a întâmplat de fapt, nu ceea ce trebuia de făcut, așa cum ne spuneți dvs. Cercetările la fața locului ale criminaliștilor în ziua incidentului nu s-au făcut.
Valeriu Munteanu, deputat liberal: Dle Zubco, ați spus că, intrând în pădure, v-ați comportat ca un vânător. Până la ce moment v-ați comportat ca vânător și apoi ca procuror general?
Zubco (râde – n.r.): Până la momentul când am fost informat că a fost comisă această infracțiune și am considerat necesar de a informa procurorul raionului.
Munteanu: De ce nu v-ați comportat mai departe ca un vânător, lăsând ca acest lucru să fie făcut în ordine de lucru de cei de la „Moldsilva”?
Zubco: Așa a fost.
Munteanu: De la directorul „Moldsilva” până la responsabilii din cadrul rezervației ne-au spus că nu au întreprins nicio măsură pe direcția organelor de drept, pentru că noi am văzut cum a sunat procurorul general.
Zubco: Păi, corect.
Munteanu: Toată lumea s-a lăsat în nădejdea dvs., iar dvs. i-ați lipsit de acest drept de a anunța și ei.
Zubco: Nu. I-am luat telefonul sau i-am interzis cuiva? Eu eram obligat să informez și dacă am telefonat eu, nu mai era necesar s-o facă și alții. Dar cine vroia, putea să telefoneze.
Munteanu: Ei ne-au spus că de fiecare dată au sunat poliția. De data asta, nu. Și aici e marea problemă – dacă a știut sau nu poliția. Și există suspiciuni dacă ați făcut sau nu presiuni asupra procurorului raionului...
Zubco: Nicidecum. Care era necesitatea de a face presiuni? spuneți-mi, vă rog.
Munteanu: Eu vă întreb dacă ați făcut sau nu presiuni?
Zubco: Nici într-un caz. Dar nu era necesitate de a face careva presiuni. Toate înregistrările au fost făcute. Patru polițiști au fost la spital și au discutat cu Sorin Paciu înainte de a face intervenția chirurgicală. A discutat vicecomisarul.
Munteanu: Ați spus că la benzinăria din Fălești v-ați întâlnit cu Sajin şi cu Boris. Ați spus atât de familiar, să înțelegem că îl cunoașteți pe acest Boris?
Zubco: Păi că așa-i spuneau toți, Boris.
Munteanu: Nu-l cunoașteți?
Zubco: Eu... l-am văzut la vânătoare ca și mulți alții.
Munteanu: Ați văzut vreo persoană publică la înmormântare?
Zubco: Nu, eu la înmormântare nu am participat. Eu am fost la parastas, în ajun.
Munteanu: Dvs. ați anunțat până la 6 ianuarie pe cineva despre acest caz, persoane cu funcții de răspundere în stat?
Zubco: Eu nu am discutat cu nimeni. Nici cu președintele Parlamentului, nici cu alți deputați.
Munteanu: Dvs. sunteți și membru al CSM. În 26 decembrie, prin votul dvs., l-ați trimis în concediu pe Pleșca și l-ați lăsat interimar pe Creţu...
Zubco: La consiliu, nu-mi amintesc, fiindcă nu am participat până la sfârșit, de regulă când rămân la diverse probleme de concedii, nu particip. Eu nu-mi amintesc de așa ceva.
Alexandru Cimbriciuc, deputat PLDM: Dvs. dețineți două arme. Cu care vânați în ziua aceea?
Zubco: O singură armă de vânătoare dețin.
Cimbriciuc: Cealaltă e pistol?
Zubco: Chiar și acum vă arăt. E vorba de arma de vânătoare „Benelli”, ea este la mine. Este unica mea armă.
Cimbriciuc: Ați înregistrat-o pe 17 octombrie 2012, vedem...
Zubco: După cum e înregistrat în permisul de armă. Nu, a fost schimbat permisul, pentru că, inițial, era scrisă adresa veche de domiciliu. Anume atunci când am înregistrat și pistolul.
Cimbriciuc: Când ați fost prima dată la vânătoare?
Zubco: Nu-mi amintesc. A fost mai mult de doi ani în urmă.
Cimbriciuc: Prin 2010?
Zubco: Cred că așa. Dar ceea ce ține de a împușca, eu am făcut serviciul militar în trupele cu destinație specială ale trupelor de parașutiști. Așa că pentru mine chestia de a împușca nu este o problemă.
Cimbriciuc: Ați spus că ați fost la vânătoare în 2010, dar văd că sunteți membru al Asociației Vânătorilor din 2011.
Zubco: Păi eu nu-mi mai amintesc acum cu lux de amănunte când a fost, dar a fost exact în perioada respectivă.
Cimbriciuc: Dar ați știut că, la vânătoarea aceea, unii care au fost vânători cu arme au avut și antecedente penale?
Zubco: Dar ce, îi verific eu? Nu mă deranjează acest fapt.
Munteanu: Unul de la Nisporeni care a vânat atunci fusese anterior judecat. Și se vedea asta și pe fața lui...
Alexandru Petcov, deputat comunist: Dle Zubco, spuneţi-ne, vă rog, pe 24 decembrie ați făcut o ședință la PG. Ne interesează dacă ați discutat la acea ședință acest incident?
Zubco: 24 decembrie... (încearcă să-și amintească – n.r.). Am petrecut ședința operativă unde fiecare adjunct este repartizat regional. Pentru regiunea de nord este responsabil Eugen Rusu și îmi prezintă mie informația despre toate cazurile care s-au produs. Adică, nu eu prezint informația. Mie îmi prezintă informația. Dl Rusu nu mi-a prezentat informația despre cazul acesta.
Petcov: Spuneați că bănuiți un magistrat, dar nu le-ați spus colegilor...
Zubco: Ei trebuiau să-mi raporteze mie. Eu știam deja cazul.
Petcov: De pe data de 23 decembrie 2012 și până astăzi, 4 februarie 2013, de câte ori ați discutat cu Marian Lupu și Vlad Plahotniuc?
Zubco: Îîîî... Eu pe 9 m-am întors de la odihnă. Pe 10 ianuarie m-am întâlnit cu președintele Parlamentului, deja cazul era public, eu i-am raportat situația de la vânătoare și i-am spus că pentru a nu fi învinuit că mă implic în urmărirea penală sunt nevoit ori să mă autosuspendez, dar așa formă de autosuspendare nu există juridic, însă poate fi realizată prin prelungirea concediului. Sau eu îmi dau demisia. O decizie nu a fost luată la acel moment. Eu am înștiințat președintele Consiliului Superior al Procurorilor ca să convoace o ședință extraordinară. Ședința a fost convocată pe 14 ianuarie unde eu am informat membrii Consiliului despre cazul respectiv și s-a decis ca eu să-mi prelungesc concediul pentru a nu mă implica în efectuarea urmăririi penale. Ceea ce am făcut. Și, pe data de 18 ianuarie, văzând că acest caz este foarte discutat în presă, am decis să-mi prezint demisia. Pentru mine sunt importante două momente: de a nu fi politizată imaginea procuraturii și familia, deci copiii și soția. Cu domnul Plahotniuc nu am vorbit niciodată. Cam de ce trebuia să discut cu domnul Plahotniuc?
Petcov: Pe data de 28 decembrie, Parlamentul era încă în sesiune, nu ați considerat că ar fi bine ca Parlamentul, care este ierarhic superior procuraturii, să fie totuși informat?
Zubco: Procuratura este o instituție autonomă și independentă. Am decis așa, pentru că am știut din start că va exista presiune mediatică, politică, imixtiune în înfăptuirea justiției, ceea ce s-a demonstrat pe parcurs. Vreau să vă dau numai un exemplu: asistenta medicală care a primit bolnavul în secția de internare a fost audiată de patru ori de către colaboratorii MAI în gestiunea cărora nu era nicio cauză penală, a fost audiată de către reprezentatul SIS-ului care, la fel, nu avea niciun drept procesual s-o audieze, ci numai procurorul, ca martor. Iată de aceea am decis ca, până la momentul când nu vor fi efectuate toate măsurile procesual-penale pentru a demonstra cu certitudine persoana vinovată, să nu fie făcut public cazul.
Petcov: Dvs. ați avut un interes deosebit vizavi de ceea ce s-a întâmplat. Vreau să vă întreb de ce ați separat vânătorii și gonașii în două grupuri?
Zubco: De la mine s-a cerut să prezint permisul de vânător și permisul de portarmă. Le-am prezentat. Mi-au prezentat să semnez, eu am semnat. Mi-au spus: voi vă urcați în mașinile respective și mergeți în zona respectivă și vânați, voi mergeți dincolo și-i tot.
Deputat: Ați remarcat instructajul de calitate la care ați participat. Și odată ce vă cunoașteți atât de bine cu domnul Crețu, să ne spuneți dacă dumnealui a participat la acest instructaj.
Zubco: Da. Era pe loc. Toți erau pe loc, inclusiv gonașii.
Grigore Petrenco, deputat comunist: Ați spus că, până în 2009, vânătorile erau petrecute cu acordul președintelui țării, din 2009 – cu acordul premierului. A existat acest acord?
Răspunsul la această întrebare, dar și la multe altele le vom publica în ediția următoare a Ziarului NAȚIONAL.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
14.02.2016
11:13
8306
Mașini „made in Moldova”? Ce face acest tânăr din Chișinău
10.07.2015
09:22
6309
METEO // Temperaturile SCAD considerabil. Cum va fi vremea în acest week-end
01.03.2015
21:37
6523
Zeci de persoane, inclusiv un deputat ucrainean, ARESTATE în timpul mitingului de la Moscova!
11.10.2014
11:02
7521
Prima grădină orășenească din Moldova. Ce nu ştiai despre Grădina Publică din centrul capitalei
05.10.2014
15:02
9533
DĂRUIRE // Paznicul pictor de la Hansca: În timp ce SUPRAVEGHEAZĂ noaptea instituţia, creează opere
23.09.2014
10:36
6380
Legea Lustrației în Ucraina // Iulia Timoșenko, printre cei AFECTAȚI, scrie presa de la Kiev
21.09.2014
14:02
17982
Iată Castelul de APĂ al Chișinăului
20.09.2014
19:59
6015
Iurie Leancă, ALĂTURI de Victor Ponta: „Vom reuși să scriem ISTORIA”
03.08.2014
11:26
53184
Detalii CURIOASE pe care NU le știai despre Cetatea Soroca
08.07.2014
16:57
5440
Încă o țără a ratificat Acordul de Asociere între R. Moldova și Uniunea Europeană
15.06.2014
17:22
5100
VIDEO // Moscova a venit cu o REACŢIE la declaraţiile făcute de un oficial ucrainean
25.05.2014
11:14
10165
Republica Moldova // Bătrâni adoptați
























Top stiri
04.05.2025
00:58
50
IDF cheamă rezerviști pentru posibile acțiuni extinse în Gaza împotriva Hamas
03.05.2025
22:50
214
Olimpiadele Republicane aduc împreună 249 de elevi talentați în limbile minorităților naționale din Moldova
03.05.2025
20:22
580
Hamas publică un nou videoclip cu Maxim Herkin, ostaticul răpit de la festivalul de muzică Nova
03.05.2025
18:54
377
Vocea Americii își reia emisia după intervenția instanțelor împotriva administrației Trump
03.05.2025
17:18
441
Cum să găsești informații medicale fiabile pe internet
03.05.2025
16:36
1371
Imnul Rusiei și drapele sovietice la ceremonie din Șerpeni, sub privirile autorităților moldovenești
03.05.2025
15:58
521
Rusia acuză pe Zelenski de periclitarea siguranței ceremoniilor de 9 mai
03.05.2025
15:34
563
Zelenski: Kievul nu garantează siguranța liderilor la Moscova de 9 mai, Rusia acuză amenințări la adresa festivităților
03.05.2025
15:00
685
Zelenski avertizează: vizita liderilor la Moscova pe 9 mai, fără garanții de siguranță
03.05.2025
14:22
564
Adrian Dupu: ,,Am votat pentru un președinte care iubește R. Moldova la fel de mult cum iubește România și care va continua să susțină cetățenii din stânga Prutului și parcursul lor european"
03.05.2025
13:18
599
Zelenski: Întâlnirea cu Trump la Vatican schimbă perspectiva asupra conflictului din Ucraina
03.05.2025
13:12
461
Nou triumf pentru R. Moldova: Alexandru Baldji cucerește bronzul la Campionatul Mondial de Haltere U-17 și U-20 din Lima
03.05.2025
13:04
504
Zelenski respinge ferm armistițiile scurte propuse de Putin pentru a pune capăt conflictului
03.05.2025
11:56
500
Maia Sandu și Igor Grosu susțin jurnaliștii în lupta pentru adevăr și democrație
03.05.2025
10:10
622
Statele Unite aprobă vânzarea de piese și echipamente pentru avioanele F-16 ale Ucrainei, într-un nou pas de apropiere între cele două țări
03.05.2025
09:56
486
Treizeci de elevi, premiați la Olimpiada Republicană la Economie
03.05.2025
09:45
605
Administrația Trump spulberă visul românilor de a călători fără vize în SUA. România a fost scoasă definitiv din programul Visa Waiver. Care este răspunsul MAE
03.05.2025
07:17
778
Sancțiuni economice pregătite de SUA împotriva Rusiei: incertitudini privind semnătura lui Trump
02.05.2025
19:42
794
Propunerea șefului NATO: Creșterea cheltuielilor de apărare la 3,5% din PIB, plus investiții suplimentare în securitate
02.05.2025
18:22
1122
Ucraina respinge orice compromis în negocierile de pace: noile condiții stricte prezentate de ministrul de externe
02.05.2025
17:52
686
Strategii agricole avansate pentru a combate schimbările pedoclimatice în Republica Moldova
02.05.2025
16:30
965
UE va demara negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina în același timp, în ciuda opoziției Budapestei
02.05.2025
16:24
894
Republica Moldova, primul pas către Europa: Acord istoric cu Autoritatea Europeană a Muncii, semnat la Bratislava
02.05.2025
15:58
731
Românii din R. Moldova participă activ la prezidențialele din România
02.05.2025
15:03
1082
SUA își schimbă strategia în conflictul ruso-ucrainean: Washingtonul se retrage din rolul de mediator


















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri