15:58:01 19.04.2024
Stiri

FOTO // Ziua Veteranilor de Război: Slujbă de pomenire și coroană de flori la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Micleușeni

Actualitate 29.04.2021 17:19 Vizualizări2115 Autor: Ziarul National
FOTO // Ziua Veteranilor de Război: Slujbă de pomenire și coroană de flori la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Micleușeni


Ziua de 29 aprilie ocupă un loc de cinste în calendarul românesc, în această zi fiind sărbătoriți cei care au stat de pază la hotarul patriei, pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României - veteranii de război.

Pentru a marca Ziua Veteranilor de Război, Ambasadorul României la Chisinău, Daniel Ioniță, însoțit de membrii Biroului Atașatului Apărării, au organizat un eveniment de comemorare la Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni.

Ambasadorul României a depus o coroană de flori la troița din incinta cimitirului, iar un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor români.

În contextul Zilei Veteranilor de Război, Ministerul Apărării Naționale din România va oferi cadouri de Sfintele Paști veteranilor din Republica Moldova, care vor ajunge în aceste zile la destinație.

CITIȚI și Cadouri de Paști pentru veteranii Armatei Române de pe teritoriul R. Moldova

Menționăm că în Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din localitatea Micleușeni se odihnesc Eroii Armatei Române. Istoria acestui loc este la fel de dureroasă ca și a celorlalte locuri unde eroii României s-au jertfit pentru patrie.

Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei României la Chișinău, în perioada 22 iunie - 26 iulie 1941, în contextul ofensivei generale pe frontul Prutului cu scopul eliberării Basarabiei și a nordului Bucovinei, Armata a 4-a română a acționat în partea sudică a masivului Cornești și în sudul Basarabiei. În acest sector al frontului, în data de 8 iulie 1941, trupele sovietice au contraatacat violent în zona înălțimilor situate la nord de Micleușeni și de pădurea Răcătău, obligând subunitățile Regimentului 67 Infanterie să se retragă în dezordine câțiva kilometri. Panica produsă a permis inamicului să pătrundă spre Dolna și să flancheze toată valea Bucovățului. Prin intervenția energică a unor ofițeri superiori, precum colonelul Felix Cocinschi, frontul a fost restabilit pe înălțimile situate la est de Șendreni și Vărzărești.

Luptele dure din zona Dolna – Valea Bucovățului au obligat trupele române să se retragă dincolo de comuna Nisporeni, lăsând în urmă trupurile neînsuflețite ale camarazilor, pierderile cele mai mari fiind înregistrate în rândul militarilor din Regimentul 63 Artilerie. Trupurile fără suflare ale militarilor români au fost înhumate, de către sovietici, în gropi comune. Înainte de a fi coborâți în pământ, ostașilor români le-au fost luate hainele și actele pentru a nu mai putea fi identificați.

Când și-au reocupat vechile poziții, trupele române au exhumat rămășițele pământești ale camarazilor căzuți la datorie și le-au așezat spre odihnă și pomenire veșnică în Cimitirul Eroilor din satul Micleușeni, amenajat la intrarea din partea de est a localității, lângă șoseaua principală Huși-Chișinău. În acest cimitir, inaugurat în data de 17 iulie 1941, au fost înhumați, în morminte comune, peste 200 de militari români, majoritatea neidentificați.

După retragerea armatei române din Basarabia, cimitirul a fost distrus de către autoritățile sovietice. Totuși, comunitatea românească locală a marcat locul fostului cimitir, prin instalarea mai multor cruci creștine și a unui bloc de piatră inscripționat cu textul: „AICI SUNT ÎNHUMAȚI OSTAȘII ARMATEI ROMÂNE CĂZUȚI ÎN VARA 1941. VEȘNICĂ‚ FIE-LE POMENIREA“.



În anul 2005, pe terenul fostului cimitir a fost amplasată o troiță, donată de Asociația „Ginta Latină“. Cimitirul a fost reconstruit, în forma sa actuală, de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România. Ceremonia de inaugurare a avut loc în data de 25 octombrie 2008, cu ocazia Zilei Armatei Române.

Menționăm că Ziua Veteranilor de Război a fost instituită în anul 2007, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României. Această zi ne aminteşte de data la care, în anul 1902, Regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva. Titlul de „veteran de război” a fost conferit în onoarea ostaşilor care au luptat pentru independența țării noastre. Prin acesta, participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.


Stiri relevante
Top stiri

Actualitate
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md