ZECI de mii de victime ale represiunilor staliniste, REABILITATE în R. Moldova
Începând cu anul 1989 și până în prezent, Procuratura Generală a eliberat peste 60 de mii de certificate de reabilitare a victimelor represiunilor politice.
Potrivit Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, în anul 2015, pentru reabilitarea persoanelor supuse represiunilor politice procurorii au soluţionat 266 de cereri de reabilitare. În baza acestora, au fost întocmite şi expediate certificate de reabilitare în privinţa a 312 persoane.
Concomitent, au fost declarate victime ale represiunilor politice şi reabilitate 19 persoane care au evitat represiunile directe – s-au refugiat peste hotarele R. Moldova şi copiii care s-au născut în locurile de represiune.
De asemenea, procurorii au declarat la Curtea Supremă de Justiţie 54 de recursuri în anulare împotriva hotărârilor judecătoreşti, adoptate în privinţa a 61 de persoane, fiind solicitată casarea acestor hotărâri, încetarea proceselor penale şi reabilitarea condamnaţilor.
În cadrul examinării cererilor de reabilitare, declarării recursurilor în anulare şi studierii dosarelor de condamnare în baza deciziilor organelor extrajudiciare, procurorii au verificat şi studiat 229 de dosare de deportare şi condamnare, venite de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Serviciul de Informații și Securitate (SIS) şi Arhiva Naţională.
În total, începând cu anul 1989 şi până în prezent, Procuratura Generală a declarat ca victime ale represiunilor politice şi a reabilitat peste 61 de mii de persoane.
Potrivit Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, cererea de reabilitare se depune la Procuratura Generală de către persoanele care au fost supuse represiunilor în baza deciziilor organelor de stat judiciare sau extrajudiciare (VCK, GPU – OGPU, NKVD, MGB, KGB, procuraturile şi colegiile lor, „dvoiki", „troiki", „consfătuiri speciale", alte organe cu funcţii analoage) pentru „activitate contrarevoluţionară", „trădare de patrie", „Răspândirea unor scorniri calomnioase ce discreditează orânduirea sovietică de stat şi obştească", pentru alte „crime de stat", pentru „încălcarea legilor şi regulilor cu privire la separarea bisericii de stat şi a şcolii de biserică", „atentarea sub formă de îndeplinire a ritualurilor religioase la persoană şi la drepturile cetăţenilor".
De asemenea, au fost reabilitați și cei care au fost condamnați pentru neachitarea impozitelor sau neîndeplinirea planului de predare a pâinii la stat, internate în baza deciziilor organelor de stat judiciare sau extrajudiciare în instituţii de psihiatrie la tratament forţat din motive politice, naţionale, religioase sau sociale.
Reabilitarea s-a referit și la persoanele internate în lagărele de concentrare sau de filtrare sovietice, condamnate la privaţiune de libertate, exilate sau trimise la muncă silnică în condiţii la limitare a libertăţii, pentru participare prin mobilizare la cel de-al Doilea Război Mondial.
Reabilitați pot fi și cei care au fost condamnați sau executați pentru eschivare, din motive politice sau religioase, de la înrolare în rândurile armatei roşii sau cei condamnați pentru participarea la manifestaţiile publice pentru obţinerea suveranităţii şi independenţei R. Moldova sau în privinţa cărora, pentru aceleaşi acţiuni, au fost intentate dosare penale şi apoi clasate fără temei de reabilitare, dacă aceste persoane nu au comis infracţiuni de drept comun.
În celelalte cazuri, competenţa de examinare a temeiniciei cererilor de reabilitare le revine Ministerului Afacerilor Interne şi instanţelor de judecată.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei