02:38:50 20.01.2021
 
Stiri

WWF: Peste 43 de milioane de hectare de pădure, defrișate în peste un deceniu. Pădurea Amazoniană, cea mai afectată

Actualitate 14.01.2021 10:00 Vizualizări1195 Autor: Ziarul National
WWF: Peste 43 de milioane de hectare de pădure, defrișate în peste un deceniu. Pădurea Amazoniană, cea mai afectată


Planeta a pierdut pădure tropicală echivalentă cu dimensiunea statului California pe o perioadă de 13 ani, a declarat miercuri grupul de mediu World Wide Fund for Nature (WWF), cerând ca în planurile de redresare COVID-19 să fie incluse eforturi de conservare, relatează Agerpres.

Într-un nou raport, WWF a analizat 24 de puncte de despădurire din Asia, America Latină și Africa și a constatat că peste 43 milioane de hectare (106 milioane de acri) de pădure au fost defrișate în zonele respective între 2004 și 2017.

Raportul WWF – care a utilizat date de cea mai bună calitate disponibile în ultimii 20 de ani – a constatat că despădurirea avea loc la cele mai rapide rate în Amazonul brazilian și într-o arie vastă a sălbăticiei tropicale a țării numită Cerrado, în Amazonul bolivian, Paraguay, Argentina, Madagascar, și în Sumatra și Borneo, insule din Indonezia și Malaezia.

În plus, aproape jumătate (45%) dintre pădurile rămase în aceste 24 de zone au suferit degradări sau fragmentări, ceea ce le-a făcut mai vulnerabile, în special la incendii.

Agricultura comercială este principala cauză a despăduririi la nivel global, în special agricultura pe scară largă, zonele împădurite fiind defrișate pentru pășunatul animalelor și cultivarea culturilor, se afirma în raport.

În timp ce agricultura de subzistență a fost un factor determinant în Africa, în Asia extinderea plantațiilor și agricultura comercială au fost factorii cheie.

De asemenea, în toate aceste punct fierbinți, dezvoltarea infrastructurii – inclusiv extinderea drumurilor și a mineritului – a alimentat, de asemenea, despădurirea, a declarat WWF.

Protecția pădurilor globale este considerată vitală pentru reducerea încălzirii globale, deoarece acestea stochează carbon pentru încălzirea planetei și contribuie la reglarea climei prin precipitații și temperatură.

În acest sens, pandemia COVID-19 ar putea servi drept declanșator pentru o acțiune mai intensă de protejare a pădurilor, se precizează în raport.

Astfel, WWF îndeamnă oamenii și factorii de decizie politică să contribuie la protejarea pădurilor prin reducerea risipei de alimente, utilizarea terenurilor degradate pentru a produce alimente și adoptarea practicilor agricole ecologice. Raportul mai cere oamenilor să își joace rolul în combaterea despăduririi prin protejarea naturii în mijlocul cărora trăiesc și să evite produsele legate de despădurire prin verificarea etichetelor alimentare. Totodată, ar trebui să îi îndemne pe lideri să promoveze politici menite să oprească despădurirea și să refacă pădurile.

În plus, raportul consideră necesare acțiuni urgente din partea guvernelor, a întreprinderilor și a autorităților de reglementare pentru a asigura dreptul populațiilor indigene asupra terenurilor locale, pentru a consolida controlul local al pădurilor și pentru a conserva zonele bogate în biodiversitate, a declarat WWF.

De asemenea, ar trebui luate măsuri pentru a se asigura că produsele provenite din păduri sunt produse și comercializate în mod legal, etic și durabil, pentru a reforma lanțurile de aprovizionare și pentru a împinge mai multe firme, creditori și investitori să se angajeze la zero despăduriri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

11.01.2021 17:20 Ziarul National Victor Chirilă // R. Moldova - Ucrain...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md