WSJ: Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Una dintre ideile echipei lui Donald Trump pentru a opri războiul din Ucraina implică amânarea aderării Kievului la NATO pentru cel puțin 20 de ani.
În schimb, SUA ar continua să aprovizioneze cu arme armata ucraineană pentru a descuraja un viitor atac rusesc, au declarat trei surse apropiate președintelui ales al SUA pentru The Wall Street Journal, potrivit Kyiv Independent.
Trump, care a câștigat un nou mandat de președinte al SUA, a declarat în repetate rânduri că va pune capăt invaziei ruse în Ucraina în „24 de ore” și va scoate SUA „din” război.
Surse din cercul restrâns al republicanului au indicat că acest lucru ar presupune înghețarea războiului pe liniile actuale ale frontului și crearea unei zone demilitarizate în est, scrie WSJ, citat de Digi24.ro.
Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul ucrainean în sud și est și continuă să respingă în mod constant apărătorii ucraineni, cu prețul unor pierderi grele.
Rămâne neclar cine ar supraveghea zona demilitarizată cu o lungime de 1 300 de kilometri, însă un consilier al lui Trump a declarat, sub protecția anonimatului pentru WSJ, că Washingtonul ar cere aliaților europeni să își trimită trupele.
Această propunere este doar una dintre ideile care circulă în echipa lui Trump, iar președintele ales are tendința de a lua decizii politice majore pe loc, au mai spus sursele.
Doi dintre consilierii lui Trump, generalii în rezervă Keith Kellogg și Fred Fleitz, au propus în iunie încetarea ajutorului militar pentru Ucraina dacă aceasta nu acceptă să poarte negocieri de pace cu Rusia.
În același timp, Kellogg a spus că planul ar implica avertismente suplimentare adresate Rusiei că SUA își vor spori sprijinul militar acordat Ucrainei dacă aceasta refuză termenii încetării focului.
Fleitz a declarat că Trump a reacționat pozitiv la plan, dar a adăugat: „Nu susțin că a fost de acord cu el sau că a fost de acord cu fiecare cuvânt din el”.
Planul prevedea, de asemenea, amânarea aderării Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani „în schimbul unui acord de pace cuprinzător și verificabil cu garanții de securitate”.
În această perioadă, SUA ar continua să aprovizioneze Ucraina cu arme pentru a descuraja un viitor atac rusesc. Ucraina a depus o cerere de aderare la NATO în 2022, dar nu a primit nicio invitație, primind un răspuns rece de la președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz și alții.
Atât Kievul, cât și Moscova au declarat că nu va fi posibil să se pună capăt războiului în 24 de ore, așa cum susține Trump. Ucraina a fost categorică în ceea ce privește nerecunoașterea ocupației rusești a teritoriilor sale, dar a admis că unele ar putea trebui eliberate prin mijloace diplomatice.
La rândul său, Rusia deține în prezent avantajul pe câmpul de luptă, depășind numeric și militar trupele ucrainene, și are puține motive pentru a dori o înțelegere.
Situație EXCEPȚIONALĂ în Transnistria: Riscurile ca gazele rusești să nu mai fie furnizate către malul stâng al Nistrului „sunt mari”
Elena Lasconi, reacție după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale: „Statul român a călcat în picioare democrația”
„Moldelectrica”, după ordinele date de premierul Recean: „Suntem în discuții cu Transelectrica privind majorarea capacității comerciale de import al energiei electrice din sistemul electroenergetic al României”