10:18:05 04.12.2022
Stiri

VOT în prima lectură: IMUNITATEA parlamentară nu-i va mai salva pe deputații suspectați de ÎMBOGĂȚIRE ilicită, corupere activă și pasivă. Opoziția vrea „protecție”

Actualitate 19.05.2022 12:05 Vizualizări1412 Autor: Ziarul National
VOT în prima lectură: IMUNITATEA parlamentară nu-i va mai salva pe deputații suspectați de ÎMBOGĂȚIRE ilicită, corupere activă și pasivă. Opoziția vrea „protecție”


Modificarea articolulului 70 din Constituția Republicii Moldova, astfel încât imunitatea parlamentară să nu conteze în cazul deputaților cercetați pentru infracțiuni de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor, a fost votată astăzi, în primă lectură, de către 64 de deputați.

În cazul acestor acuzații aduse deputatului, încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare sau percheziționare și transmitere a cauzei în judecată nu va mai fi necesară.

„Încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu este necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor. Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, este noua redacție a articolului 70 alineatul (3) din Constituția Republicii Moldova, votată de majoritatea legislatorilor.


Președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat la tribuna Parlamentului că acest proiect nu va diminua protecția opoziției, dar va impulsiona lupta cu corupția și va spori încrederea societății în reprezentanții autorităților publice. Aceeași sursă a precizat că asemenea prevederi sunt aplicate și în cazul judecătorilor și avocaților.

Cei care au criticat dur proiectul și chiar au solicitat scoaterea acestuia din ordinea de zi au fost deputații socialiști și comuniști. Deputatul Grigore Novac, de exemplu, a amintit că, datorită imunității parlamentare, în 2019, în plin regim al lui Vlad Plahotiniuc, socialiștii au reușit să formeze o coaliție de guvernare cu Blocul „ACUM” din care făcea parte și Partidul Acțiune și Solidaritate aflat azi la guvernare.

De partea cealaltă, deputatul Vasile Grădinaru a solicitat parlamentarilor să susțină acest proiect de modificare a Constituției, „ca să dezlegăm mâinile Procuraturii Generale să investigheze cazurile de corupție și să le așternem un covor roșu hoților spre pușcărie”.

Proiectul legii constituționale urmează a fi votat în lectură finală.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 15 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 0 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md