13:31:24 27.10.2021
Stiri

VIDEO // Vladimir Plahotniuc anunță SCHIMBAREA sistemului electoral din R. Moldova: Uninominal cu reprezentanți din partea diasporei

Politică 06.03.2017 11:20 Vizualizări3306 Autor: Ziarul National
VIDEO // Vladimir Plahotniuc anunță SCHIMBAREA sistemului electoral din R. Moldova: Uninominal cu reprezentanți din partea diasporei Facebook


Președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a confirmat astăzi zvonurile care circulă în ultimul timp cu privire la intenția guvernării de a schimba sistemul electoral din R. Moldova.

Plahotniuc a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că partidul pe care îl conduce propune ca sistemul electoral din R. Moldova să fie uninominal și să ofere „posibilitatea reală cetățenilor să decidă pe cine trimit în Parlament”, dar și să demită deputatul înainte de termen, dacă acesta îi va dezamăgi sau va comite acte de corupție. De asemenea, spune liderul democrat, diaspora va avea pentru prima dată reprezentanți în Parlamentul R. Moldova.

Acest tip de sistem electoral reprezintă modul de alegere directă a unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partide, în circumscripții electorale.

„PD militează pentru schimbarea sistemului electoral, pentru ca oamenii să își aleagă direct deputații, să le poată retrage mandatul înainte de termen și să aleagă alții, dar și cetățenii din diasporă să aibă reprezentanții lor în Parlamentul de la Chișinău”, a declarat Plahotniuc, afirmând că astăzi oamenii nici nu știu pe cine votează, fiindcă „votează o listă de partid” în care s-ar regăsi mulți „incompetenți”, iar deputații uită de cetățeni a doua zi după ce au fost aleși, ceea ce „nu e echitabil și nici corect”.

În felul acesta, crede democratul, „vom scăpa de multiple probleme”, cum ar fi incompetența unora care ajung în Legislativ, traseismul politic etc.

CITIȚI și Modificările la legislația electorală, puse la cale de autorități: Comisia de la Veneția are trei CONDIȚII

Coordonatorul coaliției de la guvernare afirmă că un proiect de lege în acest sens va fi înregistrat în Parlament în următoarele zile și a promis că, înainte de a fi aprobat, vor fi organizate dezbateri cu participarea societății civile și a partidelor din R. Moldova, o campanie de informare și va fi trimis spre expertizare Comisiei de la Veneția.

În cadrul aceluiași eveniment, Plahotniuc a constatat că astăzi „avem o prăpastie între oameni și politicieni” și a anunțat că, începând din această săptămână, reprezentanții Partidului Democrat, care se află la guvernare din anul 2009, vor avea o activitate mai intensă în teritoriu pentru a-și „ajusta agenda la necesitățile oamenilor”.

Menționăm că, în anul 2013, Vladimir Plahotniuc a mai înregistrat un proiect de modificare a sistemului electoral în unul mixt în Parlament, iar Comisia de la Veneția a avut unele rezerve vizavi de acesta. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a amintit recent la Chișinău că inițiativa a stârnit îngijorări la acea vreme, potrivit cărora acesta ar fi putut oferi posibilitatea unor oligarhi să influențeze partidele politice.

CITIȚI și PAS, PPDA și PLDM: „Dodon și Plahotniuc au o înțelegere cum să împartă mandatele în viitorul Parlament!”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md