16:02:08 23.05.2025
Stiri

VIDEO // Unde trăieşte ultima comunitate MATRIARHALĂ din Europa

Știri 09.02.2018 18:03 Vizualizări1436
VIDEO // Unde trăieşte ultima comunitate MATRIARHALĂ din Europa Sursa: adevarul.ro

În largul Estoniei, în Marea Baltică, o mică insulă de 16,4 kilometri pătraţi găzduieşte una dintre ultimele societăţi matriarhale din Europa: Kihnu. De secole, aici femeile sunt adevăraţii „gardieni ai comunităţii“, în timp ce bărbaţii sunt plecaţi pe mare, la pescuit, cu lunile. În 2008, UNESCO a declarat acest teritoriu cu 500 de locuitori „patrimoniu intangibil“.

Pierdută în Golful Riga, insula Kihnu adăposteşte doar 500 de locuitori răspândiţi în patru sate. Particularitatea acestui loc este că aici întâlneşti, în cea mai mare parte a anului, doar femei, dacă îi excludem pe cei câţiva băieţi.

Ele se ocupă de tot, de la muncile agricole şi gospodăreşti la creşterea copiilor şi păstrarea tradiţiilor, politică, administraţie, comerţ.

Marile decizii se iau în jurul unei ceşti de ceai

„Totuşi, salariile bărbaţilor asigură baza noastră economică“, spune Mare Matas, liderul acestei comunităţi. Ea este şi membră în Parlamentul estonian, apărând tradiţiile şi meseriile locale, în capitala Tallin.

Faptul că insula este încă un exemplu unic al unei societăţi matriarhale se datorează izolării sale şi locuitorilor săi care au rămas fideli obiceiurilor ancestrale. „Cultura din Kihnu este interesantă pentru că purtăm mereu costume tradiţionale, avem melodii şi dansuri populare vechi. Cântecele şi tradiţiile de nuntă din Kihnu au o vechime de peste 2000 de ani“, spune Mare Matas, citată de Great Big Story.

Aici nu-i vine nimănui ideea de a contesta autoritatea feminină. Când se întorc de pe mare, bărbaţii recunosc că fără ele viaţa este imposibilă. De trei ori pe săptămână se întruneşte un comitet al celor mai influente femei de pe insulă, într-o clădire centrală situată în faţa pitoreştii biserici ortodoxe. În jurul orei 17.00, în faţa unei ceşti de ceai aburinde, femeile iau decizii importante pentru comunitate.

De exemplu, păstrarea a şase ore pe săptămână pentru predarea dialectului local în şcoala primară sau obligaţia fetelor tinere de a învăţa să coasă şi să ţeasă.

Sursa: adevarul.ro

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte