Avertisment dat de primul premier pus de liderul de la Kremlin: „Putin vrea totul, tot ce îi permite Occidentul să ia. Dacă nu se întâmplă nimic, R. Moldova va fi luată în trei zile”


Mihail Kasianov, primul premier al Rusiei după ce Vladimir Putin preluat puterea, vorbește despre ambițiile Kremlinului și schimbarea drastică a viziunii președintelui rus. Kasianov explică de ce Rusia a invadat Ucraina și explică cum formarea lui Putin a dus la acțiunile pe care acesta le întreprinde acum. Fostul premier subliniază că a ajuta Ucraina să-şi apere integritatea teritorială și suveranitatea este o chestiune crucială. Totodată, acesta avertizează că Putin nu a renunțat la ideea de a pune stăpânire pe R. Moldova.
„Noi trebuie să înțelegem și să stabilim cine a fost agresorul. Ar trebui să încetăm toate discuțiile despre faptul că ambele părți sunt responsabile pentru acest război. Nu este deloc așa. De aceea ar trebui să înțelegem că trebuie să apărăm Ucraina, că a ajuta Ucraina să-şi apere integritatea teritorială și suveranitatea este o chestiune crucială”, a declarat Kasianov într-un interviu acordat pentru Antena3 CNN.
Acesta susține că Putin a încălcat ordinea mondială stabilită prin documente internaționale după al Doilea Război Mondial, prin care schimbarea frontierelor prin forță este imposibilă
„Nu Rusia, ci Rusia lui Putin. Desigur, pot admite că mulți ruși susțin politica lui Putin, care pariază pe gena latentă a imperiului...De aceea, eu doar visez...M-aţi întrebat despre viitor și că spun că visez și încerc să merg pe această cale pentru a aduce mai aproape acel moment din viitorul Rusiei, când poporul rus va avea ocazia și va putea să-și reconfirme alegerea europeană și să construiască un stat democratic în locul regimului autoritar care există în prezent și care devine unul totalitar”, declară Kasianov.
Întrebat de ce Vladimir Putin a invadat atât de multe țări, fostul premier rus susține că „agentul KGB a continuat să fie agent KGB”, în ciuda faptului că pretindea că este devotat valorilor democratice.
„Așa a fost educat și așa a fost antrenat, și pune în practică ceea ce a învățat la școala KGB. De aceea visează la restaurarea influenței și sferei de interes sovietice. De aceea face aceste invazii. A fost întrebarea de astăzi, pe care am discutat-o: ce vrea Putin? Domnul Putin vrea totul. Tot ce îi permite Occidentul să ia. A luat 30% din teritoriul Georgiei, a anexat Crimeea, a ocupat Donbasul și acum vrea să pună toată Ucraina sub stăpânirea sa”, declară Kasianov.
Acesta spune că există deja înțelegerea în UE că Ucraina apără valorile europene și că „există o problemă de securitate pentru fiecare țară europeană”.
„Sunt absolut convins şi mulţumit că această înțelegere există deja. Trebuie doar să ne asigurăm că partenerii noștri americani se alătură acestei înțelegeri”.
Kasianov îl acuză pe Putin că vrea să interpreteze dreptul internațional doar din perspectiva sa, să aibă putere suverană specială, o democrație suverană.
„La sfârșitul anului 2004, după tragedia de la Beslan, uciderea în masă a copiilor, a folosit cinic această tragedie ca motiv pentru a restrânge mediul politic. A numit luptătorii pentru drepturile omului agenţi străini. A impus reînregistrarea tuturor partidelor politice. Aveam 40 de partide politice, de diferite orientări, iar el a mai lăsat doar şase sub controlul său personal, astfel încât a închis oficial calea către procesul politic. Apoi, Putin a început să folosească livrările de gaz ca instrument de presiune și a început să exercite presiuni asupra Ucrainei”, spune fostul premier.
Atunci, spune Kasianov, Putin a înțeles că Occidentul nu acceptă dreptul său special de a interpreta dreptul internațional așa cum dorește.
„De aceea, în discursul său de la Munchen din 2007, el a spus deja că Rusia este înconjurată de dușmani. Și, în 2008, a fost punctul final”, spune Kasianov.
Fostul premier rus susține că viitorul situației din Ucraina depinde mult de poziția UE, dar și a președintelui SUA, Donald Trump.
„Nu cred că domnul Putin este pregătit în acest moment pentru vreun fel de concesii. Se simte suficient de puternic din punct de vedere economic și militar și duce un război de uzură... El crede că Rusia este mai mare și că resursele umane, militare și economice ale acesteia sunt, potențial, mult mai mari decât cele ale Ucrainei. El crede că va câștiga acest război, mai ales în condițiile în care nu există unitate transatlantică între aliații NATO din Europa și Statele Unite... Asta e ceea ce el dorește să obțină. Și dacă nu există unitate în Europa, acesta e un alt aspect important pentru el, care dorește să divizeze pentru a-și atinge obiectivele. Cred că perioada actuală este crucială”, spune Kasianov.
Acesta subliniază că viziunea lui Putin s-ar putea schimba, din cauza problemelor economice crescânde, dacă presiunea asupra regimului lui va continua din partea Europei și a Statelor Unite.
„Și atunci va exista o bună oportunitate de a-l presa și de a-l obliga să se așeze la masa negocierilor pentru a negocia un acord de pace echitabil. Dar mai întâi, desigur, ar trebui să existe un armistițiu necondiționat. Putin va merge mai departe de Herson, spre Odesa, și apoi spre Transnistria. Dacă nu se întâmplă nimic, R. Moldova va fi luată în trei zile. Ar fi deja la granițele voastre”, mai spune fostul premier.
Mihail Kasianov subliniază că este important ca românii să înţeleagă că sunt o țară foarte importantă, un membru puternic al Uniunii Europene și al NATO.
„Așadar, pentru a apăra și a descuraja agresiunea lui Putin, cred că este foarte important acest aspect şi există problema securității naționale pentru România. Este absolut adevărat.
Și cred că obținerea rezultatelor acestor alegeri a fost importantă, şi vă felicit pentru că ați făcut în sfârșit aceste alegeri şi că aţi ales un preşedinte, iar poporul român a reconfirmat că înțelege că este foarte important să apere și să sprijine Ucraina. Este foarte important, deoarece nu este vorba doar de poporul ucrainean, ci și de securitatea națională a României, a poporului român”, a mai spus sursa citată.










































































