VIDEO // UE debursează 100 de milioane de euro care vor ajunge săptămâna viitoare la Chișinău: Două treimi din sumă este oferită sub formă de asistență macrofinaciară
Uniunea Europeană (UE) a demarat debursarea a 100 de milioane de euro pentru R. Moldova, a anunțat astăzi la Chișinău comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, cu ocazia demarării celei de-a doua etape a negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) - evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară, numită și screening bilateral.
„Am început debursările a 100 de milioane de euro care vor ajunge la Chișinău săptămâna viitoare. Noi oferim 35 de milioane de euro sun formă de sprijin bugetar și 72,5 milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară. Sunt pași care urmează să ajute R. Moldova să devină mai rezilientă”, a declarat Oliver Varhelyi în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu premierul Dorin Recean.
Oficialul european l-a asigurat pe șeful Guvernului de la Chișinău că „UE rămâne în continuare alături de Dvs.”.
CITIȚI și START pentru cea de-a două etapă a negocierilor de aderare la UE: O delegație a Comisiei Europene se află la Chișinău. Comisarul Varhelyi: „Pas esențial ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de avantajele UE cât mai curând posibil”
Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că cele 100 de milioane de euro sunt parte a asistenței europene anunțate toamna anului 2022. Anterior, UE a ajutat R. Moldova să depășească problemele economice determinate de războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina, cum ar fi creșterea prețurilor la energie, iar sprijinul anunțat astăzi are menirea „să ne recuperăm economia”.
„Aceste fonduri vor fi oferite pentru diferite sectoare, cum ar fi dezvoltarea economică, educația, sănătatea, infrastructura, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor”, a afirmat Dorin Recean.
Cei doi oficiali au fost de acord că, în procesul de aderare a R. Moldova la UE, „munca grea abia începe”.
Potrivit comisarului european, R. Moldova are de transpus 150 de mii de pagini de legislație europeană în legislația națională.
„Urmează ca Parlamentul să adopte multe legi, se vor solicita multe decizii politice în momentul în care va trebui să consolidăm și capacitățile de implementare. Nu este suficient să promovăm legi, trebuie să dispunem de capacitatea de a pune în aplicare aceste legi și reguli”, a subliniat Oliver Varhelyi.
„Domeniul cel mai dificil este reforma în justiție, iar domeniile cele mai complexe sunt mediul, agricultura și competiția”, a apreciat șeful Guvernului de la Chișinău, Dorin Recean.
SECURITATE ENERGETICĂ // Monopol fiscal pentru SA „Energocom” și ÎS „Moldelectrica”: „Reducem posibilitatea apariției unor amenințări hibride. Statul trebuie să dispună de aceste instrumente pentru a proteja interesele cetățenilor și ale economiei”
ACORD // Universitatea de Stat din Moldova, programe comune cu Universitatea Națională „V. N. Karazin” din Ucraina: Studenții și cadrele didactice vor putea studia și activa un semestru în cealaltă universitate și vor primi diplome comune
„Moldovenii nu vor plăti în acest sezon tarife mai scumpe la gaze și electricitate!”. Premierul Dorin Recean demontează falsurile promovate „ca la comandă” înaintea campaniei electorale