19:24:33 21.07.2024
Stiri

START pentru cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare la UE: O delegație a Comisiei Europene se află la Chișinău. Comisarul Varhelyi: „Pas esențial ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de avantajele UE cât mai curând posibil”

Actualitate 10.07.2024 13:26 Vizualizări1188 Autor: Ziarul National
START pentru cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare la UE: O delegație a Comisiei Europene se află la Chișinău. Comisarul Varhelyi: „Pas esențial ca cetățenii R. Moldova să beneficieze de avantajele UE cât mai curând posibil”


Cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) - evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară, numită și screening bilateral - a demarat astăzi la Chișinău, în prezența unei numeroase delegații a Comisiei Europene, conduse de comisarul european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi.

Evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole - „Valori fundamentale”, iar funcționarii de la Chișinău prezintă și analizează, timp de două zile, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 numit „Achiziții publice”.

„Achizițiile publice, reglementate de Capitolul 5, sunt fundamentale pentru succesul negocierilor de aderare. Punerea în aplicare a acestor reguli nu doar va asigura transparența și corectitudinea, dar și va facilita și accesul rapid la fonduri UE, sprijinind astfel planul economic și de investiții al Republicii Moldova. Este un pas esențial pentru ca cetățenii să beneficieze de avantajele Uniunii Europene cât mai curând posibil”, a declarat comisarul Oliver Varhelyi în cadrul primei sesiuni de screening bilateral.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a salutat prezența oficialilor europeni la Chișinău, care au, astfel, ocazia de a ne cunoaște mai bine.

„Ziua de astăzi constituie începutul unei noi etape în procesul de negocieri, în procesul de aderare a R. Moldova la UE, în procesul de ancorare a republicii noastre într-un spațiu al păcii, al stabilității, al prosperității și al libertății pe care ni-l dorim aici. Faptul că am ajuns la această etapă în doar doi ani din momentul în care R. Moldova a devenit stat-candidat vorbește foarte mult despre eforturile pe care le-au depus echipele din cadrul Guvernului și în general efortul societății noastre care reprezintă voința noastră ca stat să devenim stat membru al UE cu drepturi depline cât de curând posibil. La fel, este și un semnal al deschiderii UE, Comisiei Europene de a ne primi ca parte a UE, de a accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE”, a spus Cristina Gherasimov.

Vicepremierul pentru Integrare Europeană a declarat recent că toată etapa de screening bilateral va dura aproximativ 18 luni.

Reamintim că deschiderea oficială a negocierilor de aderare a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg, atunci când s-a desfășurat prima conferință interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md